Kitudna-e hordani egy terhességet egy transz nő,ha egy műtétsorozattal az egész női szaporító szervrendszert átültetnék?
Tehát minden egyes ilyen szervet átültetnék egy transz nőbe (aki eredetileg férfi,de "nő" lett).
Tudna-e menstruálni (havi vérzés) is?
Én most diplomáztam le biológia alapképzésen, talán tudok segíteni :)
#3 "A hormonrendszert nem lehet átültetni" --> Valóban nem, de nem is kell. Az LH és FSH hormonok a férfi agyban is megtermelődnek, majd a vérkeringés viszi el őket a herékhez. Tehát amíg petefészket alkotó sejtek életben vannak, működésük feltétele a megfelelő hormonszint (legyenek nőben, férfiban vagy akár lombikban).
"Tudna-e menstruálni?" --> Az iménti válasz alapján gondolhatnánk, hogy tudna. Csakhogy a menstruáció a méh-nyálkahártya leválásról, majd újraépüléséről szól. Egy férfi az átoperálás során ilyet nem kap, nála a péniszt alakítják át hüvellyé. Ha kapna működő petefészket, nem venné hasznát, mivel a petesejt a méh nyálkahártyájába képes csak beépülni, a férfi hímvessző szövetébe nem. TEHÁT EZ A NYÁLKAHÁRTYA IS OLYAN, HOGY FELTÉTLENÜL ÁT KELLENE ÜLTETNI! Ám az ovuláció és sárgatestképzés végbemenne a petefészekkel rendelkező személyben, csak épp vérzés nem társulna hozzá.
#4 "kilökődik" --> A kilökődés az immunfunkciókhoz tartozik. Egy átültetett szerv akkor lökődik ki, ha a befogadó test immunsejtjei idegenként ismerik fel. Ezt ők a sejthártyán lévő jelzőmolekulákról tudják megállapítani (pl. AB0 vércsoport antigénjei ilyen molekulák a vörösvértesteken). Ráadásul a petesejt külső rétege ilyen szempontból átlagos: diploid köbhám sejtek alkotják, és alattuk a kötőszövetben is diploidok a sejtek. Tartalmazzák a teljes DNS-t, arról írják le a saját antigénjeiket, azután kiteszik őket saját sejthártyájukra. Ez minden nem-ivarsejtnél természetes, sőt szükséges folyamat az autoimmunitás ellen. Plusz transzgenikus módosításokkal ma már szinte azt termeltethetünk egy sejttel, amit csak akarunk!
#5 "hogy fér ki a gyerek az exférfi csípőjén?" --> Nem tartom lehetetlennek, az alkattól függ. A gond már ott kezdődik, hogy a férfiba ültetett méhben a fejlődő embrió milyen irányba nyomja szét a belsőszerveket. Ilyen még sosem történt, de talán a jövőben ebből ír majd valaki szakdolgozatot :)
#6 "nem lehetséges" --> Ma nem. Ám az emberiség történelme arra tanít, hogy kreativitásunkkal mindenre találunk megoldást :)
@7: "Nem tartom lehetetlennek, az alkattól függ"
ELTE-s voltál? Ezt Csörgőnek is elmondtad állszervtanon? :) Értékelte volna.
Lehetetlen, nem alkattól függ, ugyanis nem csak a csípő nagysága, hanem felépítése is szerepet játszik itt, ami pasinál mérettől függetlenül alkalmatlan erre.
Én ELTE-s voltam, ilyet én sem mertem volna Csörgönek mondani :D
Alkat kérdése? Elfelejtetted, hogy a férfi medencecsontja mondhatni teljesen más alakú mint a nöké, hatalmas különbségek vannak a nyílások alakjában és méretében.
Szép dolog egyetemre járni, de nem árt a lényeget meglátni, a különbségeket és összefüggéseket felismerni.
A menstruálós hozzászólásodból miért hagytad ki a petefészek mellöl a méh átültetését? Magát a nyálkahártyát átültetni nem sok értelme lenne, föleg nem a péniszböl kialakított HÜVELYbe. A nök sem hüvelyböl menstruálnak.
A biológia is egy összetett tudomány, nálad azt látom, hogy tudásmorzsákat teszel rendszertelenül egymás mellé. próbáld meg az egészet egy összefüggö rendszerré alakítani, a hogyanokat és miérteket összekapcsolni, az összehasonlító módszerböl a funkcionalitást nem kihagyni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!