Egyszerre dobok le egy labdát és ugrik le egy ember 5 méter magasról melyik ér hamarabb Földet?
:( most elbizonytalanodtam. bár még mindig el kéne végezni egy rakás kísérletet, hogy ezt totál elfogadjam.
Például. fémből készült tollpihe pontos mását ha ledobnám. Ugyanúgy szállingózna, mint a tollpihe? Olyan hihetetlennek hangzik :(
Nnnna: [link]
Ezzel bizonyította, hogy a szabadesés sebessége független a testek tömegétől (kizárva a légellenállást)
Meg kipróbáltam egy kísérletet: két kindertojásba raktam pénzt, egyikbe 2*10 ftot, másikba 7*10+valahány huszast. Mind2-t feltöltöttem vízzel. Betettem őket az akváriumba, mert a víz "légellenállása" nagyobb, jobban látható a különbség. A nehezebb jóval hamarabb esett le.
Ez a vizes szimuláció a könnyű labda esete a sovány Tót Marival.
A vízben keletkező közegellenállási erő jóval nagyobb, mint a levegőben (tömegfüggő hatása van persze) és ebben a kísérletben egyforma volt az alaktényező, amit nem tudunk biztosra a kérdezett esetben.
Gyakorlatilag kb egyszerre. Ilyen rövid, viszonylag távon, viszonylag ki s sebességnél nem sokat számít az eltérő légellenállás.
Olvastam itt pár érdekes dolgot. De a közegellenállás független a tömegtől. Akár csak a folyadékban mozgó testre a Stockes-törvénnyel, ugyanúgy gázokra is valami hasonló összefüggéssel írható le a közegellenállási erő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!