Egyszerre dobok le egy labdát és ugrik le egy ember 5 méter magasról melyik ér hamarabb Földet?
Előző ember! Biztos hogy nem amelyiknek nagyobb a súlya!
Kb. egyszerre, mert g-vel gyorsul mindkettő lefelé (g=F/m=mg/m), de a levegő ellenállásával is számolva a labda áramvonalasabb, tehát az ér le kicsit előbb.
Bocs 2.!
Az "Előző ember!" megtisztelő felszólítás a legelső egyfejűnek szólt természetesen.
nem vagyok nagy fizikus, de szerintem, a légellenállás az a lendülettől (ami súly*sebesség, vagy ilyesmi), és a felülettől/alaktól függ.
A labdának nagyon nagy a felülete a súlyához(tehát lendületéhez) képest, az ember meg sokkal tömörebb, úgyhogy az ember ér le hamarabb szerintem.
A légellenállási erő:
k*ρ*A*v^2
ahol:
k=a test alakjától függő tényező.
ρ=közeg sűrűsége
A=közeg és a test egymáshoz vett keresztmetszete
v=közeg és test relatív sebessége.
Nem függ a test tömegétől, csak ezektől az adatoktól.
szerintem a "k=a test alakjától függő tényező", ebbe benne kell legyen a tömeg, valamilyen formában.
Muszáj hogy benne legyen, mert ledobok egy azonos térfogatú hungarocelgolyót meg vasgolyót, a vasgolyó fog hamarabb leérni. Ha a tömegtől/sűrűségtől nem függ a gravitáció sem (ami kísérletekkel is bizonyított, hogy nem), és a légellenállástól sem (ami mondjuk lehet attól függ hogy pontosan mit értünk légellenállás alatt), akkor miért ér le hamarabb a sűrűbb/nehezebb vasgolyó? Gravitáció és légellenálláson kívül más erők szerintem nincsenek a földön, szabadesésnél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!