Ha ilyen mértékben melegszik a bolygó, akkor meddig lehetséges emberi életet élni rajta?
"Olyan mértékben, hogy már például amit mondtak eddig, hogy 50 év alatt következik be, az idén bekovetkezett. És minden sokkal hamarabb, mint ahogy jósolták."
És mi történt? Mind meghaltunk? Nem.
ma 19:48
Nem mind, de már elég sokan, és a helyzet nem hogy javulna, de még el se kezdtünk javítani.
Mi nem haltunk meg, de nem is a mostrol beszélek.
Lehet hogy 10 éven belül egyetlen órát se tudunk nyáron kint tölteni, mert 45-50 fokos meleg lesz? Meddig lesz ivóvíz? Stb.
Szerintem aki most tervezne gyereket, ezek megfordulnak a fejükben. Vagy csak nekem?
"Szerintem aki most tervezne gyereket, ezek megfordulnak a fejükben. Vagy csak nekem?"
Azért nem parázok ezeken a kérdéseken, mert bár az éghajlat földtörténeti mércével rendkívül gyors ütemben változik, azért alapjaiban nem nagyon más, mint 10-15 éve. Jobban izgat, hogy mit hogyan fog kezelni az aktuális kormányunk, vagy hogy itt a szomszédban a háború, vagy hogy 10-15 éven belül milyen gazdasági krach fog beütni, de ezekkel is úgy vagyok, hogy hosszú távon sosem lehet tudni előre, úgyhogy emiatt nem fogom lehúzni a WC-n az életemet és a gyerekvállalási terveimet.
"Lehet hogy 10 éven belül egyetlen órát se tudunk nyáron kint tölteni, mert 45-50 fokos meleg lesz?"
Akkor úgy fogunk élni, mint most azokon az éghajlatokon, ahol nyáron 45-50 fok van. Milliós nagyvárosok is vannak ilyen helyeken. De ekkora változás 10 éven belül gyakorlatilag kizárt, sőt hosszabb távon se túl valószínű - 45-50 fokos nyarakhoz nagyon-nagyon-nagyon sokat kéne melegednie az éghajlatnak. Jelenleg úgy tűnik, nyáron sokkal inkább a tartós 35-40 fok közötti hőhullámokkal, a fokozódó aszályhajlammal és az intenzív felhőszakadásokkal fog meggyűlni a bajunk.
"Meddig lesz ivóvíz?"
Az ivóvíz nem egyik pillanatról a másikra fogy el, hanem vannak előjelei, például egyre gyakoribb és súlyosabb krízisek, korlátozások, ahogy láthatod ezt egyes térségek példáján. Másrészt a mi országunknak határozottan jó a vízellátottsága - teljesen totálisan elbalf.szkodott vízgazdálkodás kell ahhoz, hogy nálunk elfogyjon az ivóvíz.
Magyarorszagon a klimavaltozas sokadrangu kerdes. A kilatastalan politikai helyzet joval nagyobb probléma. A kivandorlas erosodni fog.
A háború pont nem a problema resze.
Olaszorszagban a vizhiany hatalamas gond. Ott mindenkepp foglalkozni kell vele.
Az ivóvíz nagy valószínűséggel rendelkezésre fog állni hazánkban, de az biztosan kijelenthető, hogy az időjárás változékonyságának növekedése (ami a klímaváltozás velejárója) negatívan befolyásolja vízellátásunk biztonságát. A mezőgazdasági és ipari célú vízfelhasználásunk már nem biztos, hogy hosszabb távon megoldható lesz.
Bővebben a témáról például:
Nem az következet be. És önmagában ezt a felmelegedést még az ember is könnyedén kibírja. Itt nem ez a probléma, hanem a kis felmelegedés következményei. Ettől másutt melegszik a talaj és másmértékben. Ez megváltoztatja a széljárásokat. azok a tengeráramlásokat. Ez egy csomó ország addigi életritmusát, kereskedelmét teljesen megváltoztatja. A baj ebben az, hogy a vezetők nem tudják, mit kell tenni az új helyzetben, ami feszültségeket kelt, kereskedelmi zűrzavart, az pedig rossz esetben háborút. Ami most nem hiányzik, így is van belőle túl sok az emberi mohóság következtében.
Soha egyetlen (jó) szakember sem mondta, hogy a felmelegedés maga a probléma. A probléma ennek számtalan következménye, amit nem tud kezelni az ember. Hőmérsékleteket még nagyon nagy tételekben is tudnak kezelni (feltéve ha akarnak, sokszor inkább nem akarnak). Tengeráramlásokat, széljárásokat nem tudnak még jósolni se, nemhogy kezelni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!