A telített zsírsavláncok mennyisége csökkenti vagy emeli a membrán fluditását? Szóval minnél több a telített zsírsavánc, annál folyékonyabb?
Én úgy tudom, pont fordítva: minél több a telített zsírsav, a membrán annál rigidebb. A telített zsírsavakat taralmazó lipidek ugyanis többé-kevésbé egyenes molekulák, sokat be lehet zsúfolni szorosan egymás mellé belőlük. Azonban a telítetlen zsírsavak "görbébbek", "kesze-kusza" lefutásúak, ezért az ezeket tartalmazó lipidek nem olyan szorosan zsúfolhatók egymás mellé. Ha több köztük a hely, könnyebben mozognak el egymás mellett, ezért a membrán is fluidabb. A molekulák nagyobb távolsága miatt is nehezebben alakul ki köztük erősebb kölcsönhatás, ami "megfagyaztaná" a membránt.
Úgy tudom, a növényekben azért magasabb a telítetlen zsírsavak aránya, mert így könnyebben ellenállnak a hidegnek télen... A membránjuk nehezebben fagy meg.
Azonban ez nem jelenti, hogy a telített zsírsavak egyértelműen rosszak, hiszen a membrán kis "tutajokat" tartalmaz, raftokat, amelyeket sokkal könnyeb úgy egyben tartani, ha egy rigidebb membrándarab "úszkál" a fluidabb membránban.
DEHOGY! Egyáltalán, mit ért az első válaszoló a "merevebb láncok" kifejezés alatt?!
Minél több a kettős kötés (azaz telítetlenebb), annál jobban MEGTÖRT a láncok alakja ( [link] ), ezért gyengébb kölcsönhatások tudnak kialakulni közöttük.
Vagyis minél több a telített zsírsav alkot észterkötést a glicerollal, annál szilárdabb lesz a vegyület.
Például: a zsírok szilárdak, mert szinte csak telített zsírsavakat tartalmaznak, míg a növényi olajok folyékonyak, mert sok bennük a telítetlen zsírsav.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!