Lehetséges olyan légköri tükröződés, hogy két Nap látszódjon az égen?
Alapból szerintem nem. Elbizonytalanít, hogy a neten ezek a fotók híroldalakon is megjelennek, a videómegosztón videók is vannak ilyen jelenségekről.
Láttam már kétszer is ilyen halojelenséget, de az nem így nézett ki, mint a fenti képeken, hanem valahogy így:
Úgyhogy én is a Photoshopra tippelek.
Az egymás feletti viszont nem biztos, hogy az. Bizonyos légköri optikai jelenségek nagyon-nagyon ritkák, és éppen ezért nem igazán van rájuk nyilvánvaló magyarázat.
Első pillantásra délibábszerűnek tűnik a tükörkép, de ehhez szerintem bőven túl magas a napállás.
A Nap felett jégkristályok miatt kialakuló fényoszlop összehozhat hasonlót (ha pont csak kb. egy Nap méretű szakaszon jön létre a fényoszlop), de ez esetben elmosódottabb a kép, nincsenek olyan határozott szélei az "ál-napkorongnak".
Ha meg csak tükröződés lenne a fényképezőgép optikáján, akkor miért torzul így a tükörkép felhőnél levő felső széle?
Egyébként a cikk úgy fogalmaz, mintha az illető nem látta volna a két szemével a kettős Napot, csak utólag vette észre a felvételen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!