Steril-e a 250 fokos sütőben 30 percig sütött félkilós kovászos kenyér, ha a sütés végén a maghőmérséklete 210 C fok?
Elvileg maradhat-e benne a kovászból gomba, vagy baktérium? Vagy, amikor kivettem a sütőből, akkor sterilnek tekinthetem?
Ha viszont az a 210 nem Celsius, ahogy írtad, hanem Fahrenheit, akkor pont jó.
De ettől meg nem lesz steril.
"Steril-e a 250 fokos sütőben 30 percig sütött félkilós kovászos kenyér, ha a sütés végén a maghőmérséklete 210 C fok?"
A határon van a forró levegővel való sterilizáláshoz képest, ahol az előírás 200 C 10 percig. Itt magasabb a hőmérésklet, de nem lehet tudni, hogy a 30 perces sütés során mennyi idő alatt érte ezt el. Mennyi ideig volt 200 C felett. Ettől függ, hogy a belsejében elpusztulnak-e a mikroorganizmusok.
Természetesen későbbi a felvágás szennyeződéseket visz be.
A kenyér belsejében kizárt, hogy 210°C legyen. Azon a hőmérsékleten már megfeketedne. 210°F lesz az.
De még ha "steril" kenyeret is készítenél (mondjuk elegendő gamma dózist adsz neki) ahhoz hogy a levegőből ne kerüljenek mikroorganizmus spórák a kész kenyér felületére egy szűrt levegőjű laboratóriumban kellene dolgoznod.
Steril vágódeszkán kellene steril késsel felvágnod és műtősruhában. Hiszen amint megérinted puszta kézzel, te magad fogod megszüntetni a steriliását.
Nem kell parázni kérdező, leírom miért:
A kovászban pontosan azok a gombák és baktériumok élnek, amiket te minden egyes levegővétellel beszívsz a körülötted lebegő porszemekre tapadva.
Ha bármilyen súlyos bajt okozna nálad, már rég nem élnél.
Sőt ha megennél egy befőttes üvegnyi nyers kovászt, egy kis hascsikaráson kívül semmi sem történne.
210°F = 98,89°C
Legközelebb írd ki a mértékegységet is! A kenyér belseje csak erősen pasztőrözöttnek számít, de az éppen elég.
Az ember szervezetének nem ártanak a növényi eredetű táplálékon szórványosan tenyésző baktériumok, mert a földi életre vagyunk adaptálódva.
A gáztűzhely legmagasabb fokozata 240-300 Celsiusnak felel meg. Ezek szélső értékek, de általában 275 Celsius körül van a legmagasabb fokozaton egy tűzhely belseje.
Úgyhogy kizárt, hogy itt Fahreinheit fokokról lenne szó.
Krwkco, azért feltételezem a Fahrenheitet, mert ahhoz, hogy 100°C fölé emelkedjen a kenyértészta anyaga, ahhoz előbb el kell forrnia a benne levő víznek amellett, hogy a 240-250°C sütőhőmérséklettől elszigeteli a kenyér habos, rossz hővezető külső rétege, mindezt kézmelegről indulva, 30 perc alatt. A sok víz elforralálásához pedig rengeteg energia kéne! Ha netám mégis sikerülne valahogy ennyire felmelegíteni a tésztát, az már feketére égne.
A sülő kenyérnek viszont a 98°C körüli maghőmérséklet az ideálishoz közeli érték, és ahogy a 12:45-ös is írta, az pont 210 Fahrenheit.
Valószínűbb, hogy rossz skálán nézte a kérdező a hőmérőt, semmint az, hogy 210°C-ra hevített tészta ehető marad.
#8
Igazad van.
Én is utánanéztem és a kenyér maghőmérséketére 90-egynéhány celziuszos értékeket ír a net.
Igazatok van, a maghőmérő Fahrenheitben mért, de a szemüveg nélkül is jól látható bazinagy számok mellett olyan pici a mértékegység jele, hogy nem is láttam.
Köszönöm a válaszokat.
Amúgy a kenyér súlya a fél óra alatt 100 grammal csökkent, annyi vizet veszített mire megsült.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!