Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért mondják, hogy rossz a...

Miért mondják, hogy rossz a fehér kenyér fogyasztása?

Figyelt kérdés

Én csak eddig életemben kettő érvet hallottam amellett, hogy nem kéne enni a fehér kenyeret: kevés benne a rost (ez igaz); gyorsan felszívódik. Nos, szerintem az utóbbi érv teljesen baromság, hiszen mindenki tudja, hogy még a fehér liszt is bővelkedik (így hát a fehér kenyér is) keményítőben, ami egy komplex szénhidrát, poliszacharid. És ezek lassan szívódnak fel. Akkor mi a baj a fehér kenyérrel? Rost bevitelre pl. ott vannak a zöldségek.


(A kérdés kémiai, ill. biokémiai jellegű, ennek ellenére úgytűnhet, rossz kategóriában van.)



2016. aug. 27. 23:52
 1/10 anonim ***** válasza:
51%
Pedig leírtad, hogy mi a probléma vele, még a kulcsszavak közé is...
2016. aug. 28. 01:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 Salx Narval ***** válasza:
100%
Semmi baj nincs a fehér kenyérrel, ha valódi lisztből és nem adalékokból mesterkedik össze, de ez minden más pékárúra is igaz. Természetesen a túlzott és egyoldalú fogyasztása nem ajánlott és nyilván vannak olyan betegségek ahol kerülendő a szénhidrát nagyobb dózisú fogyasztása, ez alatt nem konkrétan a kenyéré értendő, hanem úgy általában. Persze, a rostokat mással is pótolhatod. Én cukorbeteg vagyok, nekem jobb a teljes kiőrlésű tönkölylisztből készült pékárú, mert nem okoz hirtelen vércukorszínt emelkedést. A glikémiás indexe kedvezőtlen a cukorbetegek részére, de mint írtam egy egészséges embernek is érdemes mértéket tartani.
2016. aug. 28. 08:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:

Mint az előző is utalt rá, az emberek sokfélék és egy konkrét ételre sokféleképpen reagálnak. Ugyanakkor ma teletömik az élelmiszereket (különféle tulajdonságok javítására, főleg a "kívánósság" érdekében).

A táplálkozás egyoldalú, ezért könnyebben borul a szervezet háztartása. A sok fehér kenyér evése ezt fokozza.

Tehát a fogyasztása nem "rossz", ha mértékkel és a testi állapotunknak megfelelően tesszük. Ha ezt nem vesszük figyelembe, idővel (de csak idővel!) problémát okozhat.

2016. aug. 28. 13:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 Tom Benko ***** válasza:
Alapvetően nem ártalmas, csak szeretik ezt terjeszteni. Főleg, hogy jelszó lett a teljes kiőrlésű liszt (azaz amibe a maghéjat is beleőrlik, az esetleges gombafertőzésekkel együtt). Valójában az ártalmas az egyoldalú táplálkozás.
2016. aug. 28. 14:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
Nem rossz vagy ártalmas, csak kevésbé értékes táplálékfajta. Közelebb van a táplálkozás minimumához, az "üres kalóriához", mint a barna kenyér.
2016. aug. 28. 16:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
Inkább félbarna kenyér
2016. aug. 29. 04:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:

A minap direkt végigolvastam a SPAR áruházban a címkéket.

A fehér kenyér és a félbarna kenyér között csak a karamell a különbség. Szóval címke-olvasás nélkül ne dőljetek be, gyakran a félbarna kenyér csak a színezék miatt "félbarna"!!!

2016. aug. 30. 09:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:

Nagyonis káros. A probléma, hogy egy kivonat. Mindig felborulnak a tápanyagok arányai, ha a természetes növényi anyagból az ember szelektíven kiszed dolgokat, és csak azt fogyasztja.

Gondolj bele, alapvetően pl. egy alma elég egészségesnek tartott dolog. Ha én kiszedném belőle csak a gyümölcscukrot, és azt enném orrba-szájba, vagy kivenném csak a vizet belőle, vajon meddig élnék ezen?


A gabonák héjának eltávolításával egy csomó olyan anyagot "dobunk ki", amit együtt kellene elfogyasztanunk a gabona belsejével ahhoz, hogy megfelelően meg tudjuk emészteni.


A gabona belseje szinte csak energiát szolgáltat. Olyan, mintha egy autóba csak benzint raknák, de olajat sose. Egy ideig semmi baj nem lenne, aztán berohadna a motor. Mint az embereknél. Azt hiszik, azért mert vmitől nem halnak meg másnap, akkor az mindjárt egészséges.

Ezek lassú mérgek.


(A zöldségek valóban jó megoldások lennének, de nyersen (a rostok egy része károsodik hõhatásra) és iszonyú mennyiségben kéne fogyasztani ahhoz, hogy a mai átlagember fehérliszt bevitelét ellensúlyozza.

2016. szept. 2. 11:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 Salx Narval ***** válasza:
100%
Az a baj kedves utolsó válaszadó, hogy minden állítás a tiéd és az enyém is csak akkor igaz ha feltételezzük a gabona jó minőségét, az-az nem szennyezett vegyszerekkel és nem fertőzött gombával és egyéb toxikus kártevőkkel. A héjban koncentráltan előforduló toxinokat, permetmaradványokat gyakorlatilag lehántják a gabonáról, a teljes kiőrlésű vagy hidegen sajtolt kezeletlen magvaknál viszont megesszük. A fehér liszt egyoldalú és nagy mennyiségű fogyasztása lassan öl, ezt írtad, nos a permet és a gombatoxszin kicsit gyorsabban. Nem olyan egyszerű megtalálni a jó utat. Bízunk benne, hogy az elénk rakott élelmiszer bevizsgált és jó minőségű, mi mást tehetnénk. Ne ellenkezni akarok veled, hiszen én is fogyasztom a teljes kiőrlésű gabonákat, csak jó ha ezeket a dolgokat is szem előtt tartjuk mielőtt azt hinnénk, hogy a reform élelmiszerek fogyasztásával minket nem érhet baj.
2016. szept. 3. 05:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:

#9:

Teljesen igazad van, ez is egy szempont. Ugyanakkor úgy gondolom ez egy kicsit más kérdés. Manapság gyakorlatilag minden iparilag előállított élelmiszer tartalmaz toxinokat (bizonyos értelemben még a saját kertedben termelt is), amiben igazad van, hogy nem jó megenni, de ettől még a gabonák belsejéhez a korparész is szükséges.


Ezzel az erővel ehetnénk nejlonzacskót, abban lehet, hogy nincs méreg, de hasznos anyag sem.

Valóban igazad van, a mai világban lehetetlen elkerülni a mérgeket.


Még egy szempont: _jobb minőségű_ tk. kenyerek liszt, víz, só, élesztő összetevőkből állnak, fehér kenyérben nehéz/lehetetlen olyat találni, ami adalékanyagmentes.

2016. szept. 3. 13:46
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!