Miért mondják, hogy rossz a fehér kenyér fogyasztása?
Én csak eddig életemben kettő érvet hallottam amellett, hogy nem kéne enni a fehér kenyeret: kevés benne a rost (ez igaz); gyorsan felszívódik. Nos, szerintem az utóbbi érv teljesen baromság, hiszen mindenki tudja, hogy még a fehér liszt is bővelkedik (így hát a fehér kenyér is) keményítőben, ami egy komplex szénhidrát, poliszacharid. És ezek lassan szívódnak fel. Akkor mi a baj a fehér kenyérrel? Rost bevitelre pl. ott vannak a zöldségek.
(A kérdés kémiai, ill. biokémiai jellegű, ennek ellenére úgytűnhet, rossz kategóriában van.)
Mint az előző is utalt rá, az emberek sokfélék és egy konkrét ételre sokféleképpen reagálnak. Ugyanakkor ma teletömik az élelmiszereket (különféle tulajdonságok javítására, főleg a "kívánósság" érdekében).
A táplálkozás egyoldalú, ezért könnyebben borul a szervezet háztartása. A sok fehér kenyér evése ezt fokozza.
Tehát a fogyasztása nem "rossz", ha mértékkel és a testi állapotunknak megfelelően tesszük. Ha ezt nem vesszük figyelembe, idővel (de csak idővel!) problémát okozhat.
A minap direkt végigolvastam a SPAR áruházban a címkéket.
A fehér kenyér és a félbarna kenyér között csak a karamell a különbség. Szóval címke-olvasás nélkül ne dőljetek be, gyakran a félbarna kenyér csak a színezék miatt "félbarna"!!!
Nagyonis káros. A probléma, hogy egy kivonat. Mindig felborulnak a tápanyagok arányai, ha a természetes növényi anyagból az ember szelektíven kiszed dolgokat, és csak azt fogyasztja.
Gondolj bele, alapvetően pl. egy alma elég egészségesnek tartott dolog. Ha én kiszedném belőle csak a gyümölcscukrot, és azt enném orrba-szájba, vagy kivenném csak a vizet belőle, vajon meddig élnék ezen?
A gabonák héjának eltávolításával egy csomó olyan anyagot "dobunk ki", amit együtt kellene elfogyasztanunk a gabona belsejével ahhoz, hogy megfelelően meg tudjuk emészteni.
A gabona belseje szinte csak energiát szolgáltat. Olyan, mintha egy autóba csak benzint raknák, de olajat sose. Egy ideig semmi baj nem lenne, aztán berohadna a motor. Mint az embereknél. Azt hiszik, azért mert vmitől nem halnak meg másnap, akkor az mindjárt egészséges.
Ezek lassú mérgek.
(A zöldségek valóban jó megoldások lennének, de nyersen (a rostok egy része károsodik hõhatásra) és iszonyú mennyiségben kéne fogyasztani ahhoz, hogy a mai átlagember fehérliszt bevitelét ellensúlyozza.
#9:
Teljesen igazad van, ez is egy szempont. Ugyanakkor úgy gondolom ez egy kicsit más kérdés. Manapság gyakorlatilag minden iparilag előállított élelmiszer tartalmaz toxinokat (bizonyos értelemben még a saját kertedben termelt is), amiben igazad van, hogy nem jó megenni, de ettől még a gabonák belsejéhez a korparész is szükséges.
Ezzel az erővel ehetnénk nejlonzacskót, abban lehet, hogy nincs méreg, de hasznos anyag sem.
Valóban igazad van, a mai világban lehetetlen elkerülni a mérgeket.
Még egy szempont: _jobb minőségű_ tk. kenyerek liszt, víz, só, élesztő összetevőkből állnak, fehér kenyérben nehéz/lehetetlen olyat találni, ami adalékanyagmentes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!