A tudósok meddig tudnának lefúrni a Földben úgy, hogy az még biztonságos legyen?
A geotermikus gradiens a Föld magja felé haladva egyre jobban nő, ahol a magnál már eléri a Nap felszínének a hőmérsékletét. Ez már nagyon forró.
De, kérdem én, lenne-e mód arra, hogy legalább a felső köpenyig lefúrjanak, és megnézzék mi van ott?
Természetesen a földrengéshullámokból tudjuk, de jobb lenne a saját szemünnel látni.
Na, erről így konkrétan nem hallottam, de most utána néztem:
"Úgy számoltak, hogy még 1990-ben elérik a 13 000 métert és 1993-ban a tervezett 15 000 métert. Ezzel szemben, mivel a hőmérséklet a várt 100 °C helyett 180 °C értékre emelkedett, a további mélyítést megvalósíthatatlannak ítélték és a munkát 1992-ben leállították. Számítások szerint a tervezett 15 000 méteren a hőmérséklet 300 °C-ra nőtt volna, ezen a hőmérsékleten pedig a fúrófej már nem működött volna."
Azt is írja a Wiki, hogy "a jelenleg a leghosszabb fúrólyuk, melyet valaha is készítettek, a 12 290 méter hosszú Maersk BD-04A olajkút Al-Shaheennál Katarban.[1]"
Hát, pedig szép lett volna, ha a szovjetek lefúrnak a földköpenyig.
De, ha jól értem, a technológia ma sem elég fejlett hozzá, hogy áttörje a 15 kilométert.
Ráadásul a földköpeny változó vastagságú.
Nagyon régen dolgoztam a Kőolajnál. Éppen ilyen méréseket végeztem. Nálunk -ha jól emlékszem- 2-3000 méter körül volt a legmélyebb kút, ott is már elég magas volt a hőmérséklet.
Akkor a csúcs 7000 méter volt a ruszkiknál.
Köszönöm a válaszokat.
A mai, vagy a későbbi technológiával sikerülhet lefúrni egyszer 15 000 méterre?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!