Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Szerintetek milyen engedélyre...

Szerintetek milyen engedélyre lehet szükségem?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Egy egész komplex kérdésben szeretném - estlegesen hozzáértők - segítségét kérni, egy botanikai felmérést illetően, hogy milyen engedélyekre lehet szükségem akkor, ha; a terület nem áll természetvédelmi kezelő tulajdona alatt, hanem magántulajdonban van? - Tehát, nem kezeli azt a NP, illetve a természetvédelem sem?

Az illetékes erdőgazdálkodóval , illetve az érintett terület tulajdonosával - egyeztetnem kellhet az engedélyeket illetően?

Nem laikus vagyok, csupán jelenleg még műkedvelő biológus tanonc, viszont van egy hely, pontosabban erdősült terület, amelyen a feltételezéseim szerint számos védett növényfaj élhet - a tavalyi mintavételezés alapján, becsültem ugyan egy állományméretet, azonban mint jelenleg, úgy akkor sem voltak engedélyeim - ne adja Isten, törvényt pedig nem sértenék, így inkább csak kiszemeltem a területet. Korábban említettem, hogy tudomásom szerint nem állami tulajdonban van, illetve hasonlóképp, nem védett, nem része a Natura2000-es hálózatnak sem.

Ezek függvényében szeretném kérni segítségeteket, az offos válaszolók, lepontozók elkerülésével. Nagyon köszönöm!

jan. 9. 16:06
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
90%
Pontosan ahogyan írod - a területért felelős tulajdonossal és/vagy gazdálkodóval kell egyeztetned a témát. Ha elutasít, akkor még utánanézhetsz annak, hogy joga van e hozzá, hisz neki is vannak környezetvédelmi kötelezettségei és nem tilthat meg mindent.
jan. 9. 16:29
 2/15 A kérdező kommentje:
#1, Arra gondolsz a kötelezettségek alatt, hogy esetlegesen nem jelenti a védett növényeket a területéről - pl az illetékes természetvédelmi hatóságnak?
jan. 9. 16:42
 3/15 anonim ***** válasza:
71%

Na akkor.

- Ha én vagyok a terület tulaja, nekem nem kell tudnom, hogy ott mi él.

- Semmilyen védett élőlényből nem gyűjthetsz mintát!

- Te csak annyit tehetsz, hogy tájékoztatod az illetékes hatóságot.

- Ha a terület nincs elkerítve és/vagy kitáblázva, akkor bemehetsz oda.

jan. 9. 19:10
 4/15 A kérdező kommentje:
#3, Gondolod, hogy nem ismerem a jogszabályokat, és védett növényt fogok begyűjteni? 😅
jan. 9. 19:14
 5/15 anonim ***** válasza:
76%
Csak arra gondoltam, hogy semmilyen természetvédelmileg számító terület tulajdonosa hosszabb távon nem akadályozhatja meg a területén való és problémával nem járó, tehát legális érdekeivel nem ütköző vizsgálódást, ha azt komoly szándékkal kívánja valaki elvégezni.
jan. 9. 19:28
 6/15 A kérdező kommentje:
#5, Hűha, tökre érthető! ☺️
jan. 9. 19:34
 7/15 anonim ***** válasza:
76%
Ez valami nehezen megközelíthető hely vagy lát a tulaj, ha ott járkálsz? Egy nem zárt területre bemehetsz, ott vizsgálódhatsz én nem tájékoztatnám a tulajt erről. Sose az életbe nem fogja megtudni még azt sem, hogy doktorit írsz a területén fellelt fajokról.
jan. 9. 19:44
 8/15 A kérdező kommentje:
#7, Alapvetően igen, lát sajnos, mellette halad el az az út, amely vezet a telkére, lakásához. A gáz viszont ott van, hogy az erdőtérkép szerint köv. években lesz az erdőtervezés, ami lehet kitermelés is, viszont ez esetben a növénynek kapufa lenne.
jan. 9. 19:48
 9/15 anonim ***** válasza:
100%
Rosszban vagytok? Nekem volt ilyen, de én odamenetem elmondtam, hogy mit szeretnék és egy szóra beleegyezett.
jan. 9. 19:54
 10/15 A kérdező kommentje:
#9, Ellenségek igazából, úgy gyerekkorunk óta. Szval azért gondolom, hogy személyes körülmények között valszeg nem menne.
jan. 9. 19:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!