Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Magyarországon már nem nagyon...

Magyarországon már nem nagyon várható rendes tél?

Figyelt kérdés

Például tavaly szinte nem is volt hó, idén szerencsére akadt pár napig egy kis mennyiség. Már évek óta szinte nincs is olyan hogy több napra vagy hétre is mínuszok lennének folyamatosan. Dunán például már 6-7 éve nem volt jégzajlás ami előtte rendszeres volt. Az elmúlt kb 10 évben szinte megszűnt a tél.

Ez várhatóan így is marad illetve tovább romlik a tendencia, vagy ha a globális klíma úgy alakul - például El Nino - akkor még összejöhetnek komolyabb telek?

jan. 1. 20:15
1 2 3 4
 21/31 TappancsMancs ***** válasza:

19/ sadam87

-Ez okés, viszont a különféle mérési módszerek párhuzamosságokat mutatnak a hőmérsékletekkel. Mint az ismert CO2, és a fenti Oxigen 18 izotóp.

-Az igaz, hogy vannak lokális és globális diagramok is, de a fel-le ugrálás mindegyiken ott van.

-Igen nem ie. okés - jav... A lényeg marad ettől ugyanúgy, a fel-le ugráló jellegzetességek.

-"Erre jó volna valami olyan adatsort hozni" lásd a 18-asban is például. De ha nézel bármilyen részletesebb diagramokat ez mindegyiken látszik. Csak nem ehhez szoktunk hozzá, hanem ahhoz, hogy most változik gyorsan. Mindig is kb gyors és gyakori változások voltak.

20/

"gyanús, hogy a sok fel-le ugrásál (legalább részben) mérési hiba."

Mivel ennek alapvetően van mérési hibája, ez minden ilyen adatra rámondható, szóval nem hozakodnék elő vele (részben). És amúgy ez is egy mellőzött téma a nyilvánosság számára, ez igaz. De a mérés ma ilyen változásokat mutat. Nyugodtan nézz utána a különféle idők adataiban. Ugrál az. :)

Majd igyekszem jönni...

jan. 2. 14:18
 22/31 TappancsMancs ***** válasza:

Itt egy ilyen mérési bizonytalanság is akkor.

[link]

jan. 2. 14:19
 23/31 sadam87 ***** válasza:

"-Ez okés, viszont a különféle mérési módszerek párhuzamosságokat mutatnak a hőmérsékletekkel. Mint az ismert CO2, és a fenti Oxigen 18 izotóp."

Ok, akkor neked biztos nem jelent gondot ezekből az adatokból visszaszámolni, milyen hőmérsékletváltozásoknak felelnek meg. Kérlek, tedd meg!

(Amúgy ez mit akar jelenteni: "-Mint az ismert CO2,"?)

"-Az igaz, hogy vannak lokális és globális diagramok is, de a fel-le ugrálás mindegyiken ott van."

Nem igaz. Leírtam: ezek a globális hőmérséklet becslései jégminták alapján. Mindegyik a globális hőmérsékletre vonatkozik! (A fel- és leugrásál mindegyiken ott van, csak totál nem szinkronban, ezért is feltételezem, hogy jelentős részben mérési hiba okozza.)

""Erre jó volna valami olyan adatsort hozni" lásd a 18-asban is például."

Bíztam benne, hogy a 20. válaszomból leesik, hogy a 19-est azelőtt küldtem el, hogy a 18-ast olvastam volna. Nem így lett. Amúgy leírtam, mi a bajom a 18-asban idézettel...

"De ha nézel bármilyen részletesebb diagramokat ez mindegyiken látszik."

Akkor biztos nem esik nehezedre egy olyan diagramot találni, amelyen egyértelműen látszik, hogy korábban is történt legalább 2 °C globális hőmérséklet változás 100 év alatt. Ok, 1,5 °C-al is beérem. (Hogy egyértelmű legyen: az eddigiek nem voltak ilyenek.)

Ez nagyon szép, de miért is küldted el?

jan. 2. 14:31
 24/31 anonim ***** válasza:
100%
#14 vagyok, egyébként én sem állítom, hogy természetes úton sohasem fordultak elő ilyen hirtelen változások, de hogy kemény dió alkalmazkodni hozzá és mindenki megsínyli, az tuti. Egy dolog, ha természetes eredetű és nem tudunk tenni ellene, egy másik dolog, ha jelentős részben a saját tevékenységünk idézi elő. A másik, hogy nem látszik a vége, sőt fokozódni látszik a tendencia.
jan. 2. 15:56
 25/31 TappancsMancs ***** válasza:

Most nincs rá időm, de valamit hozzá. CO2 kérdés - A CO2 is köztudottan aránylik a hőmérséklettel és O18 izotópot is ugyanígy paleoklimatológiailag használják elemzésnél. Néhol O18-as közlnek, míg máshol az abból számított hőmérsékletet.

Néhány hőmérsékleti adat (ott volt a linkeken, de itt van)(bocsi siettem vele)

Holocén klíma (az előbbi linkről)

"1. ábra: Az elmúlt 11 000 év felszíni hőmérsékleti rekonstrukcióinak összehasonlítása az Antarktiszról (EPICA és Vostok) és Grönlandról (GISP2 és GRIP) származó jégmagok oxigénizotóp arányának elemzése alapján, valamint az újabb HADCRUT4 globális felszíni hőmérsékleti anomália elemzéssel (kattintson nagyítani)."

[link]

"2. ábra: Az elmúlt 4000 év felszíni hőmérsékleti rekonstrukcióinak összehasonlítása az Antarktiszról (EPICA és Vostok) és Grönlandról (GISP2 és GRIP) származó jégmagok oxigénizotóp arányának elemzése alapján, valamint az újabb HADCRUT4 globális felszíni hőmérséklet anomália elemzése (kattints nagyítani)."

[link]

stb - van még belőle

(link [link] )

Úgy ugrál, hogy öröm nézni. :)

jan. 2. 18:09
 26/31 TappancsMancs ***** válasza:
Akárhogy is van, de a hozzá való alkalmazkodást mindenképpen kell tervezni és biztos nem egyszerű még a mai eljárásokkal sem. És csak, hogy ne értse félre senki, nem vagyon a környezetszennyezés vagy pazarlás mellett. Az viszont biztos, hogy akárhogy is, de felkészülésre mindenképpen van szükség (még ha egyáltalán nem szennyeznénk is a környezetünket, akkor is).
jan. 2. 18:15
 27/31 TappancsMancs ***** válasza:

Kérdező, gondolom nem paleoklimatológiai válaszokat vártál, bár a kérdésedhez azért ez nem kis mértékben kapcsolódik. Még egy kevés publikációból idézet, hogy mekkora hirtelen változások voltak régen is. Igazából bizony voltak a régi emberek számára is meglepetésszerű és drasztikus éghajlati változások, és kellett is valahogy alkalmazkodjanak. És még a jelenleginél is gyorsabban zajlottak le.

Nature

"Hirtelen klímaváltozás az utolsó jégkorszakban"

"Mi okozta az utolsó jégkorszak, a Dansgaard-Oeschger ciklusok néven ismert hirtelen, évezredes éghajlati ingadozásait?"

"A Föld éghajlata az utolsó jégkorszakban

A Földön az elmúlt 10 000 év során tapasztalt viszonylag stabil klímától eltérően a Föld éghajlati rendszere egy sor hirtelen ingadozáson és átrendeződésen ment keresztül az utolsó jégkorszakban, 18 000 és 80 000 évvel ezelőtt (Dansgaard1984,Bondetal.1997,19). Ezeket az éghajlati ingadozásokat először akkor fedezték fel, amikor a tudósok rekonstruálták a múltbeli hőmérsékleti ingadozást Grönlandon az oxigén-16 izotóp relatív mennyiségének apró változásait elemezve az oxigén-18 izotóphoz képest a jégmagokban. grönlandi gleccserekből nyerték ki."

"Huszonöt ilyen különálló felmelegedés-hűtés oszcilláció létezik (Dansgaard1984), amelyeket ma Dansgaard-Oeschger ciklusoknak vagy DO ciklusoknak neveznek.

Az egyik legmeglepőbb eredmény az volt, hogy a hideg stadionokról a meleg interstadiális intervallumokra való eltolódás néhány évtized alatt következett be, Grönland felett a levegő hőmérséklete gyorsan 8-15 °C-kal melegedett (Huberetal.2006). Ezenkívül a lehűlés sokkal fokozatosan ment végbe, így ezek az események fűrészfog formát kölcsönöztek az északi félteke éghajlati rekordjaiban (1. ábra)."

[link]

-------------

Smithsonian Magazine

"Ritter arról számol be, hogy az új paleoklíma rekordok azt mutatják, hogy egy különösen hideg, száraz időszak körülbelül 44 000 évvel ezelőtt kezdődött, és 1000 évig tartott. Egy másik hideg száraz időszak kezdődött, 40 800 évvel ezelőtt, körülbelül 600 évig. Elég hideg volt ahhoz, hogy az átlaghőmérséklet nulla alá süllyedjen, és egész évben állandóan fagyott."

"Ezek az éghajlati zavarok megfelelnek a régészeti feljegyzéseknek, amelyek azt mutatják, hogy ezzel egy időben a neandervölgyiek elkezdtek eltűnni a Duna völgyéből és Franciaországból, területük szívéből, miközben a modern ember korai jelei kezdenek megjelenni."

"A dupla adag szuperhideg időjárás valószínűleg gyökeresen megváltoztatta a környezetet, és Közép-Európa nyílt erdőségeit sarkvidéki sztyeppékké változtatta – számol be Ariel David a Haaretz-ben."

[link]

jan. 2. 20:07
 28/31 sadam87 ***** válasza:

Úgy látom, te még véletlenül sem olvasod el, amit írtam. :(

Na mindegy...

jan. 2. 21:25
 29/31 anonim ***** válasza:

2: A 2016.-2017. telet nagyon elnézted, mert k.b. végig túráztam. Én 4 fok feletti Napsütésben túrázok.

35/F

jan. 19. 12:13
 30/31 anonim ***** válasza:
70%
Szerintem 2018. év elején volt olyan, ami el is csúszott márciusra.
jan. 19. 12:36
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!