Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hol fog tartani az űrkutatás...

Hol fog tartani az űrkutatás a század végén szerinted?

Figyelt kérdés
2023. dec. 13. 15:05
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:
Azt mondta valaki gyémántot sem érné meg bányászni a Holdon, ha az egész az lenne akkor sem.
jan. 11. 15:52
 12/20 Psycho ***** válasza:
47%

Most valóban nem. De a kérdés a század végére vonatkozott.

Azért nem éri meg most, mert irgalmatlanul drága (mondhatni "csillagászati") költsége van annak, hogy igazából bármit az űrbe juttassunk. A technológia fejlődésével viszont jóval olcsóbb lesz 1kg cucc felvitele, mint most.

Ráadásul pont ezt a szállítási költséget tudja tovább csökkenteni egy űrállomás, vagy Holdbázis. És ne felejtsük el, 80 évünk van idáig eljutni. 80 évvel ezelőtt még kvázi sugárhajtású repülők sem voltak. Rengeteg idő, rengeteg lehetőség a technológia fejlesztésére.

jan. 11. 16:19
 13/20 anonim ***** válasza:

Psycho többek között írja:

"Ráadásul pont ezt a szállítási költséget tudja tovább csökkenteni egy űrállomás, vagy Holdbázis."

🤔

Kérdés:

Kérlek azt a holdbázisos költségcsökkentést próbáld meg nekem számítással igazolni!

😉

jan. 11. 16:44
 14/20 Psycho ***** válasza:

Pedig könnyű belátni. Nem fogom levezetni, mert bár flancosan hangzik, de szerintem Te sem értenél belőle semmit, és én sem vagyok rocket-scientist.

Egy dolgot kell hozzátenni: feltételezzük azt, hogy a Holdon képesek vagyunk rakétaüzemanyagot előállítani ott, helyben. Ez nem egy rettenetesen földtől (vagy holdtól?) elrugaszkodott gondolat, elég rákeresni guglin, egyértelmű, hogy a lehetőség adott, mert a szükséges nyersanyag ott van. 😉

Vegyük a Holdbázis nélküli lehetőséget. Ez esetben fognod kell egy olyan űrhajót, amit kilősz a Földről, elrepül az aszteroidamezőig, ahol összebányászik mondjuk 50 tonna ritkafémet, megfordul, visszarepül, landol.

Magaddal kell vinni ekkor a bányászcuccot, egy 50 tonnás rakteret, és az oda-vissza üzemanyagot. Brutál költség.

Mi a helyzet, ha van Holdbázis?

Az űrhajót csak a Holdig kell kilőnöd, és bányászcucc nélkül (tegyük fel, az már ott van - ez logikusabb, hisz csak 1x kell eljuttatni oda).

Ott tankolhat (vagyis eleve jóval kevesebb üzemanyagot kell cipelnie = kisebb a költség). A Holdról jóval kevesebb üzemanyagra van szüksége, hogy eljusson az aszteroidamezőig majd vissza, mivel 1/6-oda a gravitáció, ugyanazt a tömeget kisebb energiabefektetéssel fel tudod lőni, ergo megintcsak kisebb a költség.

Összebányássza az 50 tonna árut, majd visszajön a Holdra. Itt elég, ha lepakolja az "árut", újratankol, és már mehet is a következő bányászkörre.

Egy másik űrhajó pedig a Földről elmegy a Holdig, felpakolják rá a nyersanyagot, tankol, és jön vissza.

Igen, kell befektetés, de megtérül a dolog, mert 1-1 ilyen kanyarnak már jóval kisebb a költsége, mintha állandóan a Földről mennél az aszteroidamezőig. Hosszú távon jobban jársz.

https://www.youtube.com/watch?v=y8XvQNt26KI

https://www.youtube.com/watch?v=TF6GRPaeLbk

https://www.youtube.com/watch?v=jbhck-i1EpA

jan. 11. 19:59
 15/20 anonim ***** válasza:

Psycho - önmagadat cáfolod meg az eszmefuttatásoddal, ráadásul nyilvánvalóvá tetted, hogy az űrtechnika alapjaival sem vagy tisztában és számolni se tudsz.

🤔

Inkább gondold végig azt a verziót, hogy mi a francnak leszállni a Holdra, ha az anyagot át lehet pakolni egy föld körüli pályán is? Nem százszor egyszerűbb és olcsóbb a téma?

😆

Na látod - ha nem hozzászóltál volna - bizony bölcsebb maradtál volna!

😂

jan. 11. 20:30
 16/20 Psycho ***** válasza:

anonim! Te kérdezted a Holdbázist, hello 🤣 látom a szalmabáb érvelés az megy. Látod, ha nem szólsz hozzá, nem fürdesz be ilyennel és bölcsebb maradtál volna🤣😂

De, ha ennyire értesz hozzá, akkor tedd nyilvánvalóvá, hogy tudsz számolni, és írd le, miért drágább a holdbázisos, vagy űrállomásos verzió, mint a közvetlen utazás? Várom az értékeket.

jan. 11. 20:52
 17/20 anonim ***** válasza:
0%

Psycho - kevered a témát, mert én nem az űrállomásos, hanem a holdbázisos módszert nevezetem alkalmatlannak! Miért?

Azért, mert a Holdra le és felszállással bonyolódik a helyzet és növekszik az energiafelhasználás. Leszállni a Holdra valami nagyobb dologgal igencsak veszélyes és drága mulatság - a számokat pedig megtalálod hozzá a wikipédián meg egyéb szakoldalakon.

Valami nyereség? - olyasmi nincs egy Föld körül keringő űrállomáshoz képest!

jan. 11. 21:19
 18/20 anonim ***** válasza:
52%

17

Hogy ne lenne. Ha ennyire nincs fogalmad a témáról irogass az ezotéria kategóriàba.

jan. 12. 00:01
 19/20 anonim ***** válasza:

#18 (00:01) - írja:

"Hogy ne lenne."

Válasz:

Tessék csak - fejtsd ki bővebben, hogy mi az előnye egy óriási energiaigényű, veszélyes, műszakilag körülményes és logisztikailag teljesen felesleges leszállásnak a Hold nevű égitestre!

(Hogy nekem miről van fogalmam, azt majd egy későbbi időpontban kitárgyaljuk, ha felmutatsz egy minimális vitapartneri színvonalat.)

jan. 12. 00:42
 20/20 Psycho ***** válasza:

Megint szalmabáb érvelés. Bedobsz egy kérdést, azt megválaszolom, majd belekötsz, hogy én ezt keverem, és valami teljesen másról kezdesz el érvelni. WTF!?

Lerajzolni sajnos nem tudom, ezért kifejtem bővebben, mert látom nem érted.

Rákérdeztél a holdbázisra, miért olcsóbb.

Én ezt kifejtettem.

Ezután belekötöttél, hogy hát a holdbázis drágább, mint az űrállomás.

De nem a holdbázis vs űrállomásról volt szó, hanem a holdbázis vs semmilyen köztes megállóról.

Innentől kezdve az érvelésed invalid, mivel nem arra vonatkozik, ami az eredeti kérdés volt, amiről viszont azóta sem tettél semmilyen említést (hmm, vajon miért?).

Mindemellett számításokat kérsz számon, miközben te magad sem tudsz ilyesmit produkálni, csak mutogatsz a wikipédiára, ami meg amúgy nem tudományos oldal #doublestandards

Akkor meg ne kérj számon számításokat, hanem keresd meg te magad.

Egyébként meg a Holdbázis annyiban jobb, hogy ott helyben megtermelhető az üzemanyag - nem tudom olvastad-e, fent leírtam már -, ami az egyik legnagyobb probléma ebben a képletben. Mutass kérlek egyetlen űrállomást, ahol üzemanyagot lehet termelni!

jan. 12. 09:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!