Hol fog tartani az űrkutatás a század végén szerinted?
- Az űrbe kijutás költsége legalább másfél nagyságrendnyit fog csökkenni (a tízes számrendszerben értve).
- Lesznek már "single stage to orbit" rendszerű űrrepülőgépek.
- Egy rakás új műszert telepítenek a világűrbe a modern kozmológiai elméletek bevizsgálására.
- Jelentősen előrehalad a szondák általi bolygókutatás, és természetesen a Marson már otthagyja az ember a lábnyomát.
- Épül egy nagyobb és modernebb föld körüli űrállomás, melyben már az idő nagyobb részét mesterséges gravitációban fogják tölteni az ott tartózkodók.
- Nagyobb Mars és Holdbázis viszont nem lesz, vagy csak néhány nagyon minimalista ott tartózkodást és menekülést segítő kisebb modul.
Szerintem várható egy kisebb Hold-bázis. A Holdon találtak hidrogént, és oxigén molekulákat is, így elméletben elő tudnak állítani vizet. Az egyik ok, amiért olyan drága jelenleg a Holdra küldeni embereket hosszabb időre, az a folyadék szállítási költsége. Ha elő tudnának állítani vizet a Holdon, elméletben oxigént és élelmet is tudnának fent termelni. Ez nagyon elméleti dolog, és jogi akadályok is vannak (a Hold senkié a nemzetközi űregyezmény miatt). Itt van egy rövid hivatalos NASA cikk róla:
És akkor felmerül a kérdés hogy minek mennénk a Holdra egyáltalán... A Hold felszíne alatt nagy mennyiségű szilikon, vas, magnézium, kálcium, alumínium és titánium van. Egyébként a NASA (szintén sértve a nemzetközi űregyezményt) próbált eladni jogokat magánvállalatoknak a Hold bányászására:
Úgyhogy szerintem a század végére elkezdődik a Hold bányászása robotokkal, talán épül egy Holdbázis, ahol az ISS-hez hasonlóan pár ember tud majd huzamosabb ideig tartózkodni. Elon Musk szerint Marskolónia is lesz addigra, de ezt mindenki csak fenntartásokkal kezelje. Nekem nem tűnik reálisnak hogy 80 éven belül életvitelszerűen élnek majd a Marson emberek. Abban viszont nem kételkedem, hogy ember fog járni majd a vörös bolygón is.
Az előzőekre reagálva, én nem tartom reálisnak a Holdbázist. Kivitelezhető lenne ebben az évszázadban (sőt, igazából már régen az lehetne szerintem, hiszen eljutottunk a Holdra '69-ben, meg építettünk űrállomást '71-ben, innentől csak pénz kérdése lett volna a Holdra építeni egy "űrállomást", hiszen a technológia adott volt), de nincs értelme.
Hallani azokat az érveket, hogy onnan olcsóbban lehetne indítani eszközöket távolabbi úticélokhoz (sokkal kevesebb üzemanyagra van szükség), de ez számomra ilyen elonmászk-féle bullshit megmagyarázásnak tűnik, hiszen amit távolabbra küldenénk, annak ígyis-úgyis el kellene hagynia a Földet egyszer, onnantól meg tök mindegy.
Magán a Holdon pedig nem túl sok tennivaló van, bőven van mit kinyerni belőle, de kétlem, hogy gazdaságos lenne.
#1! Csak nem Answers With Joe követő vagy? 😁
Én simán elképzelhetőnek tartom a Holdbázist is, és/vagy valamilyen nagyobb "centrumot" a Föld körül. Elsősorban az aszteroidabányászat lesz a fő motivátor.
Ehhez pedig nem árt egy átmeneti bázis, ahová beérkezik a kibányászott nyersanyag, és ahonnan el lehet majd juttatni a Földre a cuccot, hogy ne kelljen a bányászűrhajóknak a Föld és az aszteroidaöv közt ingázniuk. Erre egy Holdbázis, vagy egy nagyobb űrállomás tökéletesen alkalmas lenne.
Gigászi pénzek vannak ebben, és szerintem az űrtechnológia költségcsökkenésével ez a század végére simán elérhető opcióvá válik.
#1 Psycho - fingom sincs, hogy ki az az "Answers With Joe", csak tisztában vagyok a technikai lehetőségekkel.
Először nézz utána az űrrepülés energiaigényének - utána pedig gondold végig, hogy mekkora baromságot írtál az aszteroidabányászattal kapcsolatban!
😂
#8, akkor bocsi, ő egy youtuber, és pont a napokban tett ki egy videót nagyjából erről a témáról (milyen lesz vajon a világ 2100-ban, és az egyik témája az űrkutatás volt). Azért kaptam fel a fejem, mert kb ugyanazokat mondta el ő is, mint te.
Megjegyzem, te is gondold át, vajon tényleg baromság-e 😂
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!