Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Milyen körülmények uralkodnána...

Milyen körülmények uralkodnának a Földön, ha két holdunk lenne, és mindkettő elég nagy lenne és elég közel ahhoz, hogy akkorának látszódjanak mint a mi Holdunk?

Figyelt kérdés
Sci-fi filmekben gyakran tűnnek fel két holdasa bolygók, és nemrég elgondolkoztam azon, hogy milyen árapályt tudnának azok ketten okozni, egyáltalán előfordulhat az, hogy egyszerre látszódjon mindkettő az éjszakai égen, és hogy egyáltalán kialakulhatott volna az élet a Földön, ha két (vagy több) hold is befolyásolja azt.
2023. dec. 10. 12:01
 1/3 anonim ***** válasza:
100%
Kissé komplikáltabb lenne az árapály jelensége - ennyi!
2023. dec. 10. 12:03
 2/3 anonim ***** válasza:

"Milyen körülmények uralkodnának a Földön, ha két holdunk lenne, és mindkettő elég nagy lenne és elég közel ahhoz, hogy akkorának látszódjanak mint a mi Holdunk?"

Elég borzasztóak. Két ekkora hold ilyen közeli pályán zavarná egymást, nem lennének stabilak, egyre inkább összekuszálódna a pályájuk, és vagy az egyik elhagyná a rendszert, vagy pedig összeütköznének, és akkor meg évmilliókon át tartó aszteriodaeső bombázná bolygónk felszínét.

2023. dec. 10. 14:26
 3/3 A kérdező kommentje:
#2: Én is éppen azon gondolkoztam, hogy két ekkora hold nem zavarná meg egymást, illetve azon, hogy milyen távol kellene lenniük egymástól ahhoz, hogy stabil pályán tudjanak mozogni (és ha lehet úgy, hogy elég gyakran lehessen őket látni együtt éjszakáról éjszakára)
2023. dec. 10. 17:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!