Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Megszűnt a Föld ózonpajzsa....

Megszűnt a Föld ózonpajzsa. Miért nem éreztünk semmit?

Figyelt kérdés

Több helyen is olvastam, hogy egy időre az ózonpajzs megszűnt felettünk.

Régen azt tanultam, hogy ez az élet megszűnésével járna. Olyan erős a Nap sugárzása, hogy ózonpajzs nélkül egyetlen percig sem élnénk. Most pedig mint kiderült összeomlott az ózonpajzs, mint egy védelmi pajzs egy űrhajós filmben. Hogy lehjet ez?

[link]

2023. nov. 21. 15:15
1 2
 11/11 sadam87 ***** válasza:
75%

Az eredeti publikációt belinkelték az origon (ezen egyébként meglepődtem, nem számítottam ilyen igényességre).

[link]

A cikk a gammakitörés ionoszférára gyakorolt hatásairól szól (ami jóval feljebb van, mint az ózonréteg), és az ózon szó mindössze egyszer szerepel benne. A cikk összefoglalójában írnak róla annyit, hogy az atmoszféra ionizációja (aminek megfigyeltek) elvileg okozhatja az ózonréteg elvékonyodását. Szó nincs arról, hogy a robbanás bármiféle hatását megfigyelték volna az ózonrétegre. Arról meg pláne nem, hogy az ózonréteg megszűnt volna. Az AFP cikkben is, amit szintén idéz az origo, pusztán annyit nyilatkozik a kutatást végző egyik kutató, hogy ha egy ilyen robbanás egy Tejútrendszerben következne be, az lehet, hogy teljesen eltüntetné a Föld ózonrétegét.

Szóval az eredeti források feltüntetéséből jelesre vizsgázott az origo, kár, hogy úgy tűnik, bele sem néztek, miket írnak ott.

"Olyan erős a Nap sugárzása, hogy ózonpajzs nélkül egyetlen percig sem élnénk."

Nyilván hosszútávon (vagy akár középtávon) nem volna kellemes, de azért az nagyon erős túlzás, hogy percekig élnénk.

"Az ominózus Origo cikk sem írja azt, hogy megszűnt. "

Érdekes, mert szó szerint ezt írja a címében. :) Meg a bevezetőjében is. Meg a cikk végén is azt írja, hogy regenerálódott, ami minimum arra utal, hogy korábban károsodott / elvékonyodott.

2023. nov. 21. 21:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!