Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A nők átlagos magassága miért...

A nők átlagos magassága miért alacsonyabb a férfiakéhoz képest?

Figyelt kérdés
Milyen előnyt jelent az evolúcióban? Vagy csak az erősebb csontozat miatt alakult így?
2023. nov. 5. 08:19
1 2
 11/13 sadam87 ***** válasza:
100%

"Ahhoz van köze, hogy a férfiak (voltak?) felelősek a fizikai munkákért, legyen az akár vadászat, védelem, stb. Ez így alakult ki. "

És szerinted miért így alakult? Segítek, minden bizonnyal azért, mert a férfiak már ezelőtt a munkamegosztás előtt is erősebbek voltak. Ez minden bizonnyal nem oka, hanem következménye a kétalakúságnak.

"A gyenge férfiak meghaltak, nem szaporodtak és csak az erősebbek maradtak, az erősebb géneket adták tovább, így a férfiak erősebbé váltak a nőknél,"

Ilyesmi jellegű szexuális szelekció valóban létezhetett (mondjuk a munkamegosztás pont, hogy csökkenthette a hatását), csak ép az általad bemutatott levezetés elég pontatlan. A férfiak a lány utódoknak is továbbörökítik a génjeiket... (Ahogy a nők is a fiúutódoknak.)

"1. Gyorsan lőjük ki a legnagyobb ászt: az emberek igenis folyamatosan növekednek. Az átlagmagasság folyamatosan növekszik. 100 év alatt 1880 és 1980 között több mint 10cm-rel nőtt. Ha te ez alapján definiálod azt, hogy igazam van-e, akkor jelentem: igazam van, te magad hitelesítetted."

Hát ez szép, csak - ahogy már hollófernyiges is írta - ennek valószínűleg semmi köze nincs a genetikai háttérhez, egyszerűen a jobb életminőséggel (táplálkozás, egészségügy) magyarázható.

[link]

(Mellesleg ha mégis genetikai okai lennének, az pont ellentmondana az ebben a válaszodban megfogalmazott 4. válaszodnak.)

"2. Azért azt nem kell elfelejteni, hogy a történet nem ilyen egyszerű, mert több befolyásoló tényezője is van. Például az emberi csontozat és a testünk "formája" képtelen a végtelenségig növekedni, van egy fizikai határ."

Ezzel mondjuk egyet értek, nyilván ez egy soktényezős dolog. Csak akkor azt nem értem, mi alapján veted el ilyen egyértelműen a hollófernyiges által leírt felvetést.

"3. Köszönjük modern társadalom és orvostudomány, hogy nemcsak hogy szeretnénk, de tudunk is segíteni a gyengébb egyedeknek, nem hagyjuk őket megdögleni. Célzok itt ezzel arra, hogy amit leírtam, az a KIALAKULÁSÉRT felelős, nem pedig a fenntartásért. Sokezer évvel ezelőtt alakult ki, azóta csak stagnál, mivel a gyengéket is segítjük."

Ez mondjuk ahogy látom, arra utal, hogy mindig a nagyobb, erősebb emberek voltak előnyben (minimum a férfiak között). Az mondjuk tény, hogy az ember evolúciója során létezett a testméretnek egy növekvő trendje, de ez sem volt folytonos. Másrészt ha megnézzük a mai embereket (főleg Afrikában, ahol a legnagyobb a genetikai változatosság), azt látjuk, hogy elég változatos a testméret, magyarul van olyan környezet, ahol a nagyobb, míg máshol a kisebb testméret volt előnyös.

"4. Ha időben nagyobb távolságokban beszélünk, millió évekről, akkor meg a méretben hatalmas befolyásoló tényezője van a légkör összetételének. Régen, amikor a levegő sokkal oxigéndúsabb volt, minden állat és növény mérete a mai leszármazottaik sokszorosa volt. Tehát ez is befolyásolja a méretet."

Ennek mondjuk pont nincs semmi köze a kérdéshez.

"Na tehát akkor ugye mégsem a monogámia/poligámia a válasz, hanem hogy a nőstényért folytatott küzdelemben szerepet játszik-e a méret. De ennek nincs köze a monogámiához."

De van.

"Akkor én meg mondom a farkasokat, amik szintén életre választanak párt, mégis van különbség a nemek között. A pingvineknél szintén. "

Oké, tényleg lehet különbség monogám fajoknál is a két nem testméretében ez igaz. Önmagában a monogámia-poligámia kérdése tényleg nem válaszol meg minden eltérést, ebben igazad van.

De ha összeveted a különbséget a két nem között olyan poligám fajokéval, mint az elefántfóka, a túzok vagy a gímszarvas, azért szerintem nem nehéz észrevenni, melyik esetben nagyobb.

"Ez senki elmélete. Ez egy megfigyelés, semmi több. Nincs belőle következtetés levonva. Lehet közte összefüggés, meg lehet totális véletlen is. A tudomány itt nem foglal állást, szóval ne tegyél úgy, hogy amit te mondasz, az az igazság. "

Ez mondjuk nemes egyszerűséggel nem igaz.

[link]

[link]

[link]

2023. nov. 5. 18:47
 12/13 anonim ***** válasza:
Lehet, hogy én kivétel vagyok, de nekem a magasabb nők tetszenek.
2023. nov. 5. 19:10
 13/13 hollófernyiges ***** válasza:
72%

"A tudomány itt nem foglal állást"

Csak kiegészíteném sadam87-et egy előadással, amit egy elég ismert viselkedésbiológus tart a Stanford Egyetemen (remélem ez eléggé tudományos állásfoglalásnak minősül). Ettől függetlenül is érdemes végighallgatni az egész sorozatot annak akit érdekelnek az ilyen dolgok és tud valamennyire angolul.

https://www.youtube.com/watch?v=Y0Oa4Lp5fLE&list=PL848F2368C..

2023. nov. 6. 08:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!