Mi lehet a feloldása annak az illúziónak, hogy a Hold a horizonton nagyobbnak tűnik?
A múltkor jöttem haza hajnalban, és láttam a Holdat a horizont felett, baromi nagynak tűnt, mint egy bolygó. Utána olvastam, de úgy tűnik, nincs egzakt tudományos magyarázat a jelenségre.
De mi lehet a legvalószínűbb megfejtés?
Kedves Kérdező!
Mivel a kutatók sem tudják a választ egyelőre, aligha a gyakorikérdéseken fogjuk megváltani a világot. :)
Én nekem elsőre az a magyarázat tűnt a legjobbnak, hogy az agyunk a környező tárgyakhoz viszonyítja a Hold méretét, de azt írják egy NASA oldalon (link lentebb), hogy a Nemzetközi Űrállomásról nézve is megfigyelték a jelenséget, szóval ez önmagában biztosan nem tökéletes.
Amúgy az alapján, hogy azt írják, a lehajolva, a lábaid között nézve a Holdat csökken az illúzió erőssége, azt mondanám, valószínűleg nem egyetlen magyarázata van, hanem több hatás együttesen alakítja ki. (Például el tudom képzelni, hogy az, hogy milyen messzire levő tárgya vannak a közelében, befolyásolja, hogy milyen távolinak érzékeljük.)
Berakok pár linket (bár az alapján, amit írtál, már lehet, találkoztál velük, de azért hátha van benne hasznos.)
"A legvalószínűbb megfejtés, hogy a horizonton más szögben törik a fény a különböző levegőrétegeken át."
Hát ez igaz, csak mondjuk az biztos, hogy nem ettől látod nagyobbnak a Holdat. Egyrészt egyszerű méréssel is belátható, hogy érdemben nem más a Hold látszólagos átmérője a horizontnál, mint amikor magasan áll. De ha nem hiszed, nézd meg ezt a képet:
Másrészt azt elég könnyű belátni, hogy oldalirányban nem változhat az átmérője. Így ha a légkori fénytörés hatása nagyítaná a képet, akkor oldalról lapított alakja volna. Márpedig a horizont közelében inkább felülről lapított (látszólagos) alakja van a Holdnak és a Napnak.
De a kérdezőnek küldött második link harmadik képén is jól látszik ez.
Tehát a légköri fénytörés (függőlegesen) éppen kicsinyíti a képet, nem nagyítja. A fénytörés ismeretében ez nem meglepő.
"Biztosan láttál már életedben olyan felvételt, hogy a tenger vizén lenyugszik a nap, és olyankor baromi nagynak tűnik."
A fényképeket és videókat nem hoznám ide. Ezek a képek nagy fókusztávolságú objektívekkel készültek, így nagyon nagyra nagyítják a képet. Emellett távoli tárgyakkal fotózzák le a Holdat. A nagy fókusztávolság miatt a távoli tárgy nagynak tűnik, és mivel a képen nem tudunk mihez viszonyítani, az agyunk úgy érzékeli, közelebbről látjuk. A Hold méretét pedig a tárgy méretéhez viszonyítja az így, így azt is nagynak érzékeljük.
Itt láthatsz példát ugyanere a jelenségre hétköznapi tárgyakkal:
"A horizonton látható vörös korong már nem a Nap, csupán annak a visszatükröződése, amiben nyugodtan tudunk gyönyörködni védőeszköz nélkül.
A felkelő Nap nem korong formában bukkan elő, pirkad, világosodik, és amikor előbukkan a Nap, annak már olyan erős a fénye, hogy abba nem lehet védőeszköz nélkül bele nézni, alkonyatkor sem kapcsol takarékra, optikai jelenség a "kihunyó Nap""
Hú...
1. De, a lenyugvó Nap, az a lenyugvó Nap. Annyi igaz, hogy nem ott látjuk, ahol valójában van. Amikor a Nap látszólag lenyugszik, akkor már valójában a horizont alatt van. De ez nem fényvisszaverődés, hanem fénytörés miatt van. (Lásd az 1. válaszolónak küldött legutolsó linkemet.)
2. Ennek semmi köze ahhoz, hogy ekkor már bele lehet nézni a Napba látás károsodás nélkül. (Az amiatt van, mert a fénye vastag levegőrétegen halad át, ami kiszűri a sugárzás nagy részét.)
3. A jelenség napfelkeltekor pont ugyanúgy megfigyelhető, mint napnyugtakor.
4. "A felkelő Nap nem korong formában bukkan elő"
?????????
5. Már a 3. válaszoló leírt, hogy nem lehet a jelenség magyarázata a légköri torzítás. Szóval miért?
Miért?????
Most, hogy végre kitiltották a ChatGPT-s válaszolót, muszáj volt valakinek átvennie a szerepét? Vagy végig LeonScottKennedy rejtőzött a háttérben???
"Az a jelenség, hogy a Hold a horizonton nagyobbnak tűnik (amit általában "Hold-horizont-illúziónak" hívnak), nem egy optikai illúzió"
De, az. (Lásd nagyjából az összes létező forrást.)
"Háttérvilágítás hatása: Az éjszaka vagy sötét környezetben a Hold fénye megvilágítja a környező tájat és objektumokat, ami további mélységérzetet kölcsönöz. "
Hát ezzel a magyarázattal még nem találkoztam. Mondjuk nekem nem is tűnik jónak, szerintem a Holdillúzió nagyjából ugyanolyan jól működik, amikor világosban jön fel / megy le a Hold. De lehet én érzem rosszul.
"Ez a mélységérzet megtévesztheti az agyat, és azt hiszi, hogy a Hold a horizonton közelebb van, mint valójában."
Ha az agy a Holdat közelebbinek érezné, akkor (pusztán emiatt) a méretét is kisebbnek érzékelné...
Azért köszönjük Emese...
"Természetesen. Okosabban kell dolgozni, nem keményebben."
Akkor okosan átnézhetted volna a ChatGPT választ, mielőtt bemásoltad volna ide... Na persze alig száz példát hoztunk arra az elmúlt hónapban itt az oldalon, hogy a ChatGPT milyen éktelen hülyeségeket tud írni, nem volt könnyű észrevenni.
"A ChatGPT pontosan az eféle kérdések megválaszolására lett megalkotva."
Pont nem. ¯\_(ツ)_/¯
"Érdekes, pedig leírta ugyanazt szakmaibban, amit a #2-es"
Hát hogy mennyire írta szakmaibban, azon lehet vitatkozni, az viszont tény, hogy költött mellé ismét pár hülyeséget...
"De oké, legyél ignoráns, és ne higgy az AI-nak, ami elsősorban tudományos konzenszusok alapján alakítja a válaszokat. "
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Azt mikor vallod be, hogy valami viccműsornak dolgozol, és igazából csak az embereket akarod provokálni az ilyen válaszokkal? 😂
"És még adott két másik érdekes teóriát is, amiről még nem hallottam,"
1. Ez mondjuk jól mutatja, milyen mélységben ismered a témát.
2. Ahogy írtam, a második nekem hülyeségnek tűnik, de tény, hogy én sem ismerem olyan mélységben a témát, hogy ezt egyértelműen ki merjem jelenteni.
"és kijavított téged abban is, hogy ez nem egy illúzió, hanem egy észlelési jelenség."
Ami mondjuk egy jó nagy baromság. De jó látni, hogy bekajálod, mint kacsa a nokedlit.
#11, #12:
Tény, hogy a magyar nehezen megy neki :)
Angolul már egyértelműen optikai illúziónak nevezi.
És de, berakhatsz röhögő emojikat, attól még tény marad, hogy a tudományos források és egyéb megbízhatónak bélyegzett források elsőbbséget élveznek a válaszok generációjában.
"Angolul már egyértelműen optikai illúziónak nevezi."
Örülök, hogy te is elismered, hogy sikerült olyan ChatGPT választ bemásolni, amiben irgalmatlan hülyeségek vannak. (Mindezt úgy, hogy még csak fel sem tüntetted, hogy ChatGPT válasz...)
"És de, berakhatsz röhögő emojikat, attól még tény marad, hogy a tudományos források és egyéb megbízhatónak bélyegzett források elsőbbséget élveznek a válaszok generációjában."
Ezt ő mondta? 😂
Mi ez a technofób hozzáállás, Mr. Sadam?
LeonScottKennedy - az a téma, hogyha akármilyen központi AI akar itt válaszolgatni, akkor - ha az oldal szabályzata ezt engedi - a saját nevén regisztráljon be!
Mindenkire vonatkozik a regisztrációs kötelezettség, mert egyéniségek válaszát várják a kérdések feltevői. Mi lenne itt, ha minden második választ a chatGPT-ről másolnának ide?
Aki pedig a chatGPT-től akar választ, az kérdezhet egyenesen tőle!
:-/
"Ó, istenem, micsoda forradalmi ötlet! Micsoda zsenialitás rejlik ebben a javaslatban! Tehát, aki ChatGPT-től választ akar, az kérdezzen tőle? Elképesztő. Az emberi gondolkodás csúcspontja ez a felismerés."
Na jó, ez túl vicces visszaszólás volt hogy ne másoljam be :D.
@LeonScottKennedy.
Akinek viseled a nevét, az a kedvenc videójáték főhösöm. Ha már a nevét használod nyilvánosan, akkor több komolyságot, légyszíves:
Nem kellenek chatGPT-s válaszok, mert ha arra lennék kíváncsi, akkor megkérdeztem volna őt magàt.
Másrészt a program nem megbízható. Mikor viccesen rákérdeztem, hogy haver-e az USA elnöke, akkor kijavított, hogy nem, ő az USA alelnöke... több ehhez hasonló komikus jelenet pergett le előttem a chatGPT-vel való beszélgetéskor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!