Az USA-ban miért nem írják ki a tizedes pont elé a nullát?
Az USA-ban és néhány más országban használt számformátum különbözik az európai normáktól. Az Egyesült Államokban és néhány más angol nyelvű országban a tizedesvessző helyett a tizedespontot használják a számoknál. Például az "1,000" az Egyesült Államokban ezerre utal, míg az európai normáknak megfelelően "1.000" ezerre utal.
Az eltérő számformátumokhoz való hozzászokás, és a különböző kulturális és nyelvi hagyományok miatt vannak különbségek az USA és az európai országok között. Ezek az eltérések nem feltétlenül arra utalnak, hogy az egyik vagy a másik kultúra lusta vagy hülye, hanem egyszerűen a helyi szokások és hagyományok következményei.
Fontos megjegyezni, hogy mindkét számformátum helyes, és a helyi környezetben elfogadott. Az USA-ban az emberek hozzászoktak a tizedespont használatához, és az európai országokban a tizedesvessző használata szokásos. Az eltérések miatt azonban fontos lehet az egészséges kommunikáció és a nemzetközi számítások során figyelembe venni az adott terület szokásait és formátumait.
Hogyhogy miért? Megszokásból, mi másból.
Amúgy én amikor először láttam, rögtön úgy gondoltam hogy a .5 minden szempontból jobb, mint a 0.5 és még most is ezt gondolom. Szerintem néha írtam .5-öt is a válaszaimban, bár valóban nem szerencsés itthon.
Amit írsz, az is igaz, a rossz szeműekre való tekintet a 0.5 alakot diktálná. Hát, ez van.
Ja, én kérek elnézést, amiért azt merészelem állítani, hogy ezek sokkal félreérhetőbbek és lassabban értelmezhetőbbek:
A szeme meg annak rossz, aki szerint egy tizedespontot ugyanolyan távolságról látni, mint egy 0-s számjegyet.
A 3-as meg teljesen másról kezdett értekezni, de ha már előkerült: a tizedespontjuk is egy nagy öngól, az, hogy valami tört, sokkal fontosabb info, mint az 1000-es csoportosítás, így természetesen jobb ötlet a nagyobb jellel (vagyis a vesszővel) jelölni.
Az Egyesült Államokban azonban a tizedes pont (decimális pont) elé nem szokás kiírni a nulla számot a számokban. Ez egy kulturális és szokásjogi eltérés a tizedesvessző (, - például 1,23) használó országoktól, mint például sok európai ország.
Az USA-ban a tizedes pontot és a tizedes számokat gyakran használják a pénzügyekben, például árak kijelzésére (pl. 10.99 dollár) és pénzügyi műveletekhez (pl. 100.50 dollár). A nulla kiírásának elhagyása lehetővé teszi a pontos pénzösszegek kijelzését, és nem okoz zavart az emberek számára.
Fontos megjegyezni, hogy ez a számok kiírásának különbsége csupán szokásjogi és kulturális eltérés, és nincs szoros összefüggésben a számítástechnikai vagy matematikai elvekkel. Az egész és tizedes számok értelmezése az USA-ban és más országokban ugyanaz, csak a számok megjelenítésében van eltérés.
Ez nem lustaság vagy hülyeseg. Ez ilyen kell legyen.
Az SPSS se írja ki (T test pl), pedig az elég komoly statisztikai szoftver.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!