Skizofrén vagyok és nem tudom, hogy hallucinálom, e. A szeretet érzést az normális, hogy a mellkasomban annak is a közepénél érzem vagy azt agyban kell érezni?
Gondolj a kifejezésekre:
Szíves - kedves, készséges;
Szívtelen - érzéketlen, gonosz;
Szívem szeret.
Szeretlek, kedves Szívem.
Szivem királynője.
Szív küldi szívnek szívesen.
Stb.
Tök oké szeretet érezni, sőt, az nem oké (abban az értelemben hogy az emberek többsége másmilyen) ha nem érzel szeretetet.
Mondjuk nem teljesen értem az esetet, elmentél istentiszteletre, majd pár napra rá szeretetet érzel, de mi volt közben? Milyen volt az istentisztelet, meg mire gondoltál, hogy érezted magad utána, még mielőtt szeretetet éreznél? Mert nem úgy írtad le, mintha túl sok összefüggés lenne a kettő között.
Én két dolgot szoktam érezni a mellkasomban:
1: Sóvárgás
2: Hála.
Amit te érezhetsz, az talán a hála. Isten szeret téged. Te pedig ezt megérezted. Hálát éreztél, hogy Isten szeret téged. A szeretetet is hasonlóan érzi az ember. De a hála érzése nagyon hasonlít a szeretet érzéséhez. Mert ha valakinek hálásak vagyunk, akkor azt szeretni is kezdjük.
Csoda-e vagy sem? Az.
Jézus megérintette a lelked. Mert a báránya vagy, mint én. Jézus pedig nagy gyógyító volt. Én drogfüggő voltam másfél évtizedig. Az érzéseimet lenulláztam. Csak a sóvárgást éreztem, semmi mást. De meg sem tudtam fogalmazni, hogy mit érzek. Jó érzés volt vagy rossz érzés. De egy napon megérintette Jézus a lelkemet. És elkezdtem érezni. Hálát. Szeretetet. És azt az érzést, hogy sosem leszek már egyedül, mert Ő, Jézus mindig velem lesz. Hát kerestem, kutattam, tanultam róla szabadidőmben.
Tudtad, hogy nagy ördögűző volt? A mi fajtánkat, akik mentális betegségekben szenvedett meggyógyított. A Biblia úgy írja le, hogy parancsolt az ördögöknek, hogy hagyják el szerencsétlen megszállottat. A lényeg, hogy jézus a szavaival gyógyított. A szavai ereje pedig nem múlott el, a mai napig munkálkodik és ezt ki lehet olvasni a Bibliából.
Persze én is el-el botlottam, vissza-vissza estem, de már volt, aki felsegítsen és akiből erőt meríthettem.
Szerintem jól kapcsoltad össze az érzések megjelenését az Istentisztelettel. Ez pedig, vagyis Te egy kétlábon járó csoda lettél. Lesznek sz@r napjaid, de már sosem leszel egyedül.
A szeretet érzését is lehet érezni a mellkasban, de ugyanakkor minden testrészbe kiáradhat cselekvésre ösztönözve az embert a szeretteiért. Ezt érzi például az apa amikor a munkahelyén egy keményebb napján eszébe jut, hogy a gyerekeiért húzza az igát és folytatja tovább a munkát.
De konkrétan csak mellkasban a sóvárgást érzem (elszomorít) vagy a hálát (felvidít) Ha hálát érzel, akkor már jó úton vagy. Imádkozhatsz úgy, ahogy Pál apostol tanította:
"Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt; és Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban. Egyébként pedig, testvéreim, ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetreméltó, ami jóhírű, ha valami nemes és dicséretes, azt vegyétek figyelembe! Amit tanultatok és átvettetek, hallottatok és láttatok is tőlem, azt tegyétek, és veletek lesz a békesség Istene!"
(Filippieknek írt levél 4:6-9)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!