Az energiamegmaradás az időeltolási szimmetria következménye ez mit jelent?
Lehet hogy csak én vagyok a nagyon béna hogy nem értettem meg. :)
Azzal kapcsolatos, hogy a fizikai törvények változatlanok maradnak az idő múlásával?
Igen, tulajdonképpen igen. Pontosabban a fizikai törvényeket leíró matematikai kifejezések alakja nem változik időbeli eltolás hatására.
Minden ilyen szimmetriához tartozik egy megmaradó mennyiség, azaz egy megmaradási törvény, pl téreltolási szimmetriához a lendületmegmaradás törvénye, forgatási szimmetriához a perdület megmaradásáé stb stb...
Otthon is kipróbálható érdekes kísérletek:
Vízrakéta készítése: Készíts egy egyszerű vízrakétát, és próbáld ki, mennyire magasra tudod kilőni vízzel és levegővel.
Kristálynövesztés: Próbálj meg kristályokat növeszteni otthon különböző oldatokból, például cukorból vagy sóból.
Lebegő tojás: Kísérletezz a sűrűséggel, hogy megérted, hogyan lehet egy tojást lebegni hozni sóoldatban.
Elektromos áramkörök: Építs egyszerű elektromos áramköröket, például egy villámhárítót vagy egy egyszerű fénycsapdát.
Optikai kísérletek: Kísérletezz a fény és tükrökkel, például készíts lencsével egyszerű távcsövet vagy mikroszkópot.
Hőmérsékleti változások: Tanuld meg, hogyan változik a levegő nyomása hőmérsékletváltozások hatására egy lezárt üvegben.
Levitation: Kísérletezz mágnesekkel és mágneses lebegő objektumokkal.
Papírsárkány készítése: Készíts papírsárkányt, és próbáld meg repíteni vagy hosszabb ideig a levegőben tartani.
Vulkanikus kitörés szimulálása: Készíts otthoni vulkánt, és hozz létre egy látványos "kitörést" ecet és szódabikarbóna segítségével.
Elektromos golyók: Használj egy üveglapot és egy száraz pálcát az elektrosztatikus feltöltődés bemutatásához.
Fontos, hogy a kísérleteket biztonságosan végezd, és szükség esetén felnőtt felügyelete mellett. Az interneten számos részletes útmutató található ezekhez a kísérletekhez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!