Mi az oka annak, hogy augusztusban mindig ilyen pokoli hőség van?
Az idei nyár nem is volt vészes
Az előző 3 sokkal rosszabb volt
Az OMSZ elérhető napi adatsorait:
elemezve az alábbi megállapításokra lehet jutni:
1. Ha évenként vesszük a nyári hónapok napi maximum hőmérsékleteinek átlagait:
- június: 25.52 °C
- július: 27.76 °C
- augusztus: 27.36 °C
június és július/augusztus között nagyobb (június-július: 8%) eltérés látható, de július-augusztus vonatkozásában már nem annyira (2%), sőt július melegebb volt.
2. Ha évtizedekre bontva nézzük:
hasonló megállapításokra juthatunk.
Jártam vagy 15 évig egy sporteseményre (a közepe ennek kb 1990 volt), amit augusztus 20-a utáni hétvégére szerveztek, tradíciószerűen. Akkor már mindig, és szó szerint kivétel nélkül pulóverben és dzsekiben kezdtem (péntektől) reggel a fényképezést. Igaz, délben már csak az ing volt rajtam, de este a kollégiumban, ahol szállást kaptam, már cidri volt a zuhanyban.
Egy szám nem sokat jelent, de csak úgy humorból belenéztem a pécsi helyi újság archivumába, 1970-ben az augusztus 20. utáni vasárnapon a prognózis:
legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap: a felhős helyeken 20, a derültebb részeken 25 fok körül.
augusztus 20-tól kezdődően indul meredek csökkenésnek az átlaghőmérséklet, ez nagyrészt a földrajzi elhelyezkedésünkre vezethető vissza, és most is megvan
csak az egész átlag magasabbra került a korábbi évtizedekhez képest.
a klímaváltozás mellett valószínűleg egy kisebb klímaingadozás is benne lehet, hogy az utóbbi 10-15 évben ennyire gyakoriak a forró augusztusok (habár akadnak kivételek, pl. két éve is augusztus első felében volt az utolsó meleg időszak, utána már alapvetően koraőszies idő közepette csak egy-egy rövid nyárias fellángolás fordult elő)
Bírom az embereket. A facebookon is mindig össze vesznek az időjáráson. Akik azt állítják hogy mi nyavajgunk, hogy minden baj nekünk, mind meghalunk, ha meleg van az a baj, ha hideg megfagyunk.
Hát felvilágosítalak!
Nem! nem fagyunk meg! Ébresztő okoskák! Én Budapesten a gyermekkorom boldog hóesésben töltöttem, hogolyoztam szankóztam, 90es években. Anyukám már akkor panaszkodott hogy milyen kicsi kevés hó esik ahhoz képest, ami neki volt gyermekkorában. Alagutat ástak a hóban akkora volt, óriási, ott mászkálnak benne. Nekünk idén Budapesten 2 mm volt kb. Nincs igazi hideg. Semmi. Rokon lábszára fagyási sérülést szenvedett, mert munkába indult, hol van már ilyen hideg? Az erkély kb 2010ben, vagy 2007 még vastagon bevolt fújva hóval. Most semmi.
A szilveszteri partikat alig bírtam elkepzelni mert olyan hideg volt.
Akik ezt nem képesek felfogni nem tudom hol élnek, hogy élnek. Komolyan mondom. Nem vagyok nagy aktivista de azért ami körbe veszi őket nem érzékelik? Csak azt hogy jaj nyár van melegnek kell lenni, stradoljunk.
Gratulálok...
mihez gratulálsz? hogy nem fosom magam össze, mert most épp augusztusban 34 fok van? két hete meg 21 fok volt. és? időjárás.
amúgy 2010 körül is csak mutatóban volt egy-két hidegebb tél, előtte való években is elég sok enyhe tél volt, mind fika a régi idők teleihez képest
Lassan már a pokolban vagyunk minden szempontból, ezért szerintem egy kis hőség egészen jól passzol a hangulathoz!
3:->
A tél is enyhe volt. 3 hónap alattkb volt pár nap amikor kicsit hidegebb volt, de az a fagyos idő, ami 2018-ban volt az nemjött el.
Jó ideje nincs hó, néha esik egy evés, én nem is emlékszem hóra ebből a télből, de előttesem voltak azok akilencvenes évekbeli havazások.
Viszont a hideg 2018é-ban meg az azelőtti években megvolt, konkrétan ha kesztyűt nem húztam, a kezem lefagyott, pedig nem volt hó csak minuszok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!