Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Nem létezik férfi & női agy...

Nem létezik férfi & női agy mégse?

Figyelt kérdés
Nem ismerem ezt a témát sajnos, ezért is kérem segítségetek. Régen sokszor hallottam tudományos oldalakon is (anno pszichológia tanárom is mondta egyetemen) "eltérő neuroszteroidok vannak a női és férfiagyban" hogy a női agy teljesen eltérő a férfiáétól. Eszerint mégse? [link]
2023. aug. 19. 01:07
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
100%

A férfiaknak és nőknek a hormon rendszere is eltér, ami hat a személyiégunkre, döntéseinkre.

Az esetleges különbségek a nemek között, nem csak az agy eltéréseiből adodhatnak.

Nehéz kérdés, hogy mennyire hatnak ránk a társadalmi elvárások.

Szerintem mindez szerepet jatszik a nemi kulonbsegekbe.

2023. dec. 11. 09:38
 12/22 anonim ***** válasza:
100%

Nincsenek eltérő neuroszteroidok, a szintjük viszont nemenként eltérő.

A különbségek kimutathatók, de nagy az átfedés, tehát pl. a férfiak átlagosan jobbak a téri tájékozódásban, de ettől még sok olyan nő van, aki a férfiak átlagánál jobban teljesít ebben.

2023. dec. 11. 10:01
 13/22 anonim ***** válasza:
100%

Azt nem tudom, hogy van e az agyakban különbség, de elmondok egy tényt, bárki ellenőrizheti.

A minden idők 100 legtöbb Élő-pontot szerző sakkozóját számon tartó, folyamatosan frissített listán eddig egyetlen nő, Polgár Judit szerepelt; a Nemzetközi Sakkszövetség, a FIDE legfrissebb összesített listáján a legjobb (és az egyetlen) nő a kínai Hou Ji-fan a 75. helyen állt, 2664 Élő-ponttal. Az aktuális listát a norvég Magnus Carlsen vezeti 2872 ponttal, a 2822 Élő-pontos olasz-amerikai Fabiano Caruana előtt. (A sakkozók erejének megállapításához és rangsorolásukhoz az egymás elleni eredményeken alapuló, Élő Árpád matematikus által kidolgozott Élő-pontrendszert, illetve annak módosított változatait használják.)

Hou Ji-fan a második olyan nő a világon, aki a történelem legeredményesebb női sakkozója, Polgár Judit után bekerült a világranglista top 100 játékosa közé (Polgár 2005-ben 2735 Élő-ponttal a világranglista 8. helyén állt).

Ezek valóságos csodák, ugyanis az utánuk következő ezres listán is meglehetősen ritkák a lányok, olyan két tucatnyi hölgynek (sacc/kb ránézésre, mert nem számoltam meg) sikerült férfi mezőnyben eredményt elérni.

Azt hozzá kell tenni, hogy a nők elindulhatnak bármilyen nyílt versenyen, és versenybe szállhatnak a férfi világbajnoki címért is, ugyanakkor 1927 óta a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) létrehozta a női sakkvilágbajnoki címet, amit viszont nyilván csak női sakkozó nyerhet el.

Mellesleg Hou Ji-fan kétszeres női világbajnok.

Ez alapján el lehet azon gondolkodni, hogy van e a férfi, meg a női agy között különbség.

2023. dec. 12. 04:19
 14/22 anonim ***** válasza:

#13 (04:19) - ajajj - a tények bizony makacs dolgok!

XD

(Még némi reményre ad okot, hogy nem törölték a 13. választ.)

2023. dec. 12. 04:27
 15/22 anonim ***** válasza:
100%

Na és attól ha esetleg törlik a válaszom, több nő lesz a sakkozók top 100-as listájában kettőnél?

2023. dec. 12. 04:36
 16/22 anonim ***** válasza:
64%
#16 Kérdés, hogy ez megalapozza-e a női és férfi agy alapvető másságáról szóló vélekedést. Egyszer (jó régen) Mádl Ildikó szimultánt játszott egy csarnoknyi eremnyi emberrel, és mindenkit megvert, többségében férfiakat (engem is nyilván). Ami az IQ-t illeti, ott nincs különbség férfi és női átlagban, csak a férfiak szórása picit nagyobb, így a kiemelkedően jók és rosszak között is több a férfi.
2023. dec. 12. 06:56
 17/22 anonim ***** válasza:
Mádl Ildikó szórása az ellenkezőjét jelzi, nem veszed észre?
2023. dec. 12. 07:12
 18/22 anonim ***** válasza:
48%
Egy embernek nincs szórása. Mádl Ildikót arra hoztam fel példaként, hogy noha a világranglistán szinte csak férfiak vannak, ettől még nagy az átfedés, és vannak nők, akik jobbak sakkban, mint a legtöbb férfi. Nincsenek kategorikus eltérések, hogy "női aggyal ezt nem lehet felfogni", apró eltérések vannak az átlagban, ami konkrét egyének szintjén akár fordított is lehet.
2023. dec. 12. 07:38
 19/22 anonim ***** válasza:
100%

Na ne tessék már mondani a hablatyot!

Én nem vagyok ugyan sakkzseni, de azért minősített sakkozó voltam, igaz csak másodosztályú, bár vertem meg első osztályúakat is, csak aztán családi okok miatt abbahagytam a sakkozást.

A női sakkozók átlaga a férfiak átlagához képest a francba sincsenek.

Azért van külön női világbajnokság is cirka egy évszázada, hogy mégis értékelni lehessen őket, mert ha egybe vannak eresztve a férfiakkal, akkor jellegileg úgy járnak, mint a Ninja Warriorban, hogy az a pár nő, aki mégis el mer indulni férfi mezőnyben, pillanatok alatt kiszóródik, a férfiak kisöprik őket.

Na persze van egy két kiemelkedő női sakkozó, a Polgár lányok például, ez kétségtelen, de egy fecske nem csinál nyarat.

Mádl Ildikó persze nemzetközi nagymester, így nem különösebb eredmény tőle pancser mazsolák megverése, különösen, hogy több sakkolimpiát is megnyert, meg ezüstöt is kapott párszor, volt vagy öt, vagy hatszoros magyar bajnok, de persze a top 100 közelébe sem jutott.

2023. dec. 12. 07:59
 20/22 anonim ***** válasza:

De ! Marinak saját agya van. Pistinek is saját agya van.

Jó esetben.

febr. 4. 19:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!