Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Valaki ezt elmagyarázná...

Valaki ezt elmagyarázná Feynman könyvében?

Figyelt kérdés

Próbálom elolvasni a könyvét de sajnos meg szoktam akadni...

Itt van a rész amit nem értek

[link]

És itt van az egész fejezet amiben megtalálható, ha a kép homályos: [link]

A problémám az, hogy nem értem miért Ft=-mg*sinθ, mert nekem Ft=-mg/sinθ jön ki.

Itt van a gondolatmenetem:

[link]

Mit látok rosszul?

2023. aug. 18. 15:56
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Rossz háromszöget rajzolsz fel.

Az F_t az az mg_nek a merőleges vetülete a v vektorra.

Ilyen szögeknél könnyen tudod ellenőrizni magad, ha megnézed a határeseteket: 0 és 90 fok.

Ha 0 fok lenne, akkor az F_t 0, amit Feynmann könyvében látható képlet ad, a tied erre végtelen nagyságú erőt adna, szóval biztos rossz.

2023. aug. 18. 16:37
 2/4 A kérdező kommentje:

Jaaa értem. Azt hittem az Ft az eredő erő és mg a vetület.

De most már látom, köszönöm hogy segítettél ☺️

2023. aug. 18. 18:30
 3/4 anonim ***** válasza:

Ft az eredő erő, a többi erő kiesik.

Két hatás van a rendszerben. Az egyik a gravitáció, a másik a pálya, hogy azon mozog a test. A gravitáció egy gravitációs erőt okoz. Ezt az erőt fel tudod bontani egy pályával párhuzamos és egy rá merőleges erő összegére. F=ma képlet alapján a pályára merőleges erő elmozdítaná a pályáról, emiatt létrejön egy nyomóerő, ami pont kiejti ezt a hatást. Így a megmaradó egyetlen erő, ami az eredő erő lesz az az Ft.

2023. aug. 18. 18:42
 4/4 A kérdező kommentje:
Ahaaa tényleg, igazat szólsz. Most már mindent is értek, köszi
2023. aug. 18. 23:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!