Igen, pont azt akartam még kérdezni, hogy egy aldehid vegyület csak EGY funkciós csoportot tartalmaz? - de akkor itt a válasz, hogy igen.
De ettől eltérően ezek szerint (általánosabban) egy szerves vegyület TÖBB funkciós csoportot is tartalmazhat, ha jól értem.(?)

Az "Egy aldehid pedig egy szénláncból és egy aldehid csoportból"-ben nem úgy értettem hogy egy darab aldehid, hanem mint hogy egy adott fajta funckiós csoport tartalmaz.
Tehát egy molekula tartalmazhat több aldehid csoportot is. Sőt elméletileg egy molekula tartalmazhat akárhány darab és fajta funkciós csoportot. De a gyakorlatban ez azért jóval korlátoltabb.
Függ az molekula méretétől de kisebb szerves anyagok álltalában tartalmaznak 1-3 funckiós csoportot, amik lehetnek kb bármi. Nagyobb anyagoknál mem ritka 10-20 funciós csoport is. De vannak olyan anyagok is amin ennél jóval több van.
De példának a glükóz, tartalmaz 5 hidroxil (alkohol) és egy aldehid csoportot (nyitott formában legalábbis).
Akkor még csak annyi, hogy a glükóz is az aldehidekhez sorolandó?
Illetve van olyan aldehid, amely egy, és van olyan aldehid, amely több aldehid csoportból áll? Ez így helyes?

És a második kérdésre mi a válasz?

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!