Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mire való az RNS, és miben...

Mire való az RNS, és miben különbözik a DNS-től?

Figyelt kérdés
Szeretnék majd részletesebben is utána járni a témának, de egyelőre egy rövid, laikus nyelven megfogalmazott magyarázat érdekelne.
2023. aug. 9. 18:13
 1/4 anonim ***** válasza:
85%

Sokféle RNS létezik sokféle funkcióval. Az eukarióta sejtekben a három legfontosabb típus dióhéjban:

- rRNS: a riboszómákat alkotó RNS

- mRNS: a DNS-ről átíródó RNS, ami a róla íródó fehérje templátjául szolgál

- tRNS: az aminosavakat a riboszómákon épülő fehérjékhez szállító RNS

Illetve jó pár víruscsalád örökítőanyaga is RNS.

Lényegi különbség hogy míg a DNS maga az örökítőanyag (kivéve egyes vírusoknál), az RNS-nek a génexpresszióban, a fehérjeszintézisben van szerepe. Míg a DNS kettős szálú, az RNS csak egy szálú molekula. Illetve a DNS timin bázisa helyett az RNS-ben uracil található.

2023. aug. 9. 18:27
 2/4 A kérdező kommentje:

Érdekes, én azt hittem egy RNS van. Bár az mRNS névből gondolhattam volna, hogy több, mivel a mRNS vakcinát kaptam a koronavírus ellen.

Köszönöm a választ.

2023. aug. 9. 19:01
 3/4 anonim ***** válasza:

RNS csak egy van, de többféle célja lehet.

A RNS lehet örökítőanyag is (vírus lehet ilyen), de aktívan is tud működni, a DNS nem.

Amíg DNS nem létezett, addig valószínűleg az RNS vitte tovább az életet.

Az RNS egy szálú, a DNS kettő, egymás köré csavarodva.

2023. aug. 9. 23:43
 4/4 anonim ***** válasza:
49%

1-est kiegészítve:

A DNS-ről az mRNS (messenger-RNS)-re kerül lemásolásra a kód. Erre azért van szükség, hogy helyben és időben máshol zajljon le az aminosav-szintézis. Mintha mindenki egy vállalat irodájában akarná minden apró cseprő feladatát megoldani.

Az mRNS a riboszómához tér. A riboszómát a riboszómális RNS (rRNS) alkotja, van egy kis meg egy nagy alegysége. Egy kisebb, meg egy nagyobb gombóc. A kettő közé a megfelelő kötőhelyekre kapcsolódik be az mRNS. Mint egy kis cetli a szerencsesütiben, amit elkezd "olvasni" a kisgombóc. Addig nem olvas tovább, amíg a megfelelő tRNS (transzfer) meg nem érkezik "hátán" a megfelelő aminosavval.

A tRNS kötődik az mRNS-hez (kodon-antikodon alapján), majd a rajtalévő aminosav is az rRNS-hez. A következő kodonnál más tRNS jön, az azon lévő aminosav már az előző fog kapcsolódni, így jön létre a fehérje primer szerkezete, az aminosav-szekvencia.

Érdekességképpen utána olvashatsz az "RNS-világ" elméletnek is.

2023. aug. 9. 23:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!