Megtörténhet, hogy még a mi életünkben kifogy a Föld kőolajkészlete, vagy elég lesz még az több mint száz évig?
Elsőként egy tudományos regényben olvastam a témáról, és érdekelne, hogy a szakértők mivel számolnak. Úgy tudom, már felmerült, hogy mivel lehetne helyettesíteni a kőolajat, hiszen az nem megújuló energiaforrás, egyszer végleg kifogy.
Amúgy érdekes belegondolni, hogy vajon az olyan nagy cégekkel, mint Pl. a Shell, akik lényegében a kőolajból élnek, mi történik majd a kőolaj eltűnése után?
Van ez az EROEI mérőszám, ami - ha jól értem - azt írja le, hogy egy egységnyi energiát hány egységnyi energia befektetésével tudunk kitermelni (Végh-Szám-Hetesi is írt erről az utolsó kísérletben).
Ők azt mondják, hogy ez egy objektív dolog, és e folyamatban lényegtelen a pénz. Más azt mondja, hogy ha van aki kifizesse, akkor az a lényeg és nem a kinyert energia vs. ráfordított energia. Jól össze is zavartak.
Ha én 100 forintért kifizetem a 1 egységnyi energiát, amivel már csak 0,5 egységnyi energiát lehet kitermelni, akkor ezt én vevőként észlelem? Vagy nem észlelem, mert csak a pénzt észlelem?
Vagy ez összeomlást jelent?
Vagy csak gyorsuló kitermelést?
Valaki elmagyarázhatná, aki érti! :-D
"Ha én 100 forintért kifizetem a 1 egységnyi energiát, amivel már csak 0,5 egységnyi energiát lehet kitermelni, akkor ezt én vevőként észlelem?"
Ha ez a mérőszám 1-re süllyed, akkor már nem éri meg kitermelni, hiszen ahhoz, hogy kiszedj a földből 1 liter olajat, ahhoz pont egy liter olajat kell felhasználnod. Akkor minek szeded ki? Akkor inkább hagyd ott a föld alatt azt a liter olajat, és a kitermelésére fordítandó olajat használd fel inkább arra a célra, amire a kitermelt olajat használnád fel.
15# megint kösz. Nekem meg még az egyenlőtlenség jutott eszembe, illetve az externáliák.
Az egyenlőtlenség, hogy ha nekem a hatalmam engedi, akkor elérem, hogy egy harmadik világbeli ország a szántóföldjén búza helyett nekem termeljen bioetanolt a kocsimba. Na nem is, hanem, hogy ha a sweatshopokban fillérekért gyártják a ruháinkat, hisz e kvázi rabszolgák élete "nem számít", akkor az ő feláldozásukkal, vagy ehhez hasonló módszerekkel - a költségeket másokra (jövőre, természetre) áthárítva esetleg tovább lehet folytatni a kitermelést. Ez mind nem mond ellent a fizikának, de esetleg működhet. De nem vagyok biztos benne.
Csak ahogy ökológiai törvényszerűségeket megkerülünk a piaccal, kapitalizmussal, környezeti terhelések exportálásával, nem tudom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!