Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Megtörténhet, hogy még a mi...

Megtörténhet, hogy még a mi életünkben kifogy a Föld kőolajkészlete, vagy elég lesz még az több mint száz évig?

Figyelt kérdés

Elsőként egy tudományos regényben olvastam a témáról, és érdekelne, hogy a szakértők mivel számolnak. Úgy tudom, már felmerült, hogy mivel lehetne helyettesíteni a kőolajat, hiszen az nem megújuló energiaforrás, egyszer végleg kifogy.

Amúgy érdekes belegondolni, hogy vajon az olyan nagy cégekkel, mint Pl. a Shell, akik lényegében a kőolajból élnek, mi történik majd a kőolaj eltűnése után?

2023. aug. 6. 07:33
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
Már csak azért sem fog elfogyni, mert nagyon sürgősen le kell állnunk a felhasználásával a környezetszennyezés miatt.
2023. aug. 6. 10:27
 12/18 anonim ***** válasza:

Van ez az EROEI mérőszám, ami - ha jól értem - azt írja le, hogy egy egységnyi energiát hány egységnyi energia befektetésével tudunk kitermelni (Végh-Szám-Hetesi is írt erről az utolsó kísérletben).

Ők azt mondják, hogy ez egy objektív dolog, és e folyamatban lényegtelen a pénz. Más azt mondja, hogy ha van aki kifizesse, akkor az a lényeg és nem a kinyert energia vs. ráfordított energia. Jól össze is zavartak.

Ha én 100 forintért kifizetem a 1 egységnyi energiát, amivel már csak 0,5 egységnyi energiát lehet kitermelni, akkor ezt én vevőként észlelem? Vagy nem észlelem, mert csak a pénzt észlelem?

Vagy ez összeomlást jelent?

Vagy csak gyorsuló kitermelést?

Valaki elmagyarázhatná, aki érti! :-D

2023. aug. 6. 15:14
 13/18 anonim ***** válasza:

"Ha én 100 forintért kifizetem a 1 egységnyi energiát, amivel már csak 0,5 egységnyi energiát lehet kitermelni, akkor ezt én vevőként észlelem?"

Ha ez a mérőszám 1-re süllyed, akkor már nem éri meg kitermelni, hiszen ahhoz, hogy kiszedj a földből 1 liter olajat, ahhoz pont egy liter olajat kell felhasználnod. Akkor minek szeded ki? Akkor inkább hagyd ott a föld alatt azt a liter olajat, és a kitermelésére fordítandó olajat használd fel inkább arra a célra, amire a kitermelt olajat használnád fel.

2023. aug. 6. 15:24
 14/18 anonim ***** válasza:
13# köszi, igen, a fenti szerzők is így érvelnek. Viszont nem tudom, hogy ha pl. napenergiával, vagy vízenergiával állítjuk elő azt az egy egységnyi energiát, és az valami szeszélyes gazdasági okokból, pl. eltérő adózás miatt olcsóbb, mint a kőolaj, akkor vajon ez nem módosítja-e az ügyet?
2023. aug. 6. 20:14
 15/18 anonim ***** válasza:
91%
@14 Inkább akkor lehet ennek jelentősége, ha a kibányászott egy liternyi olaj fontosabb, mint amennyi energiát lehet belőle nyerni. Teszem azt, valamiféle rákgyógyszert lehet gyártani belőle, amit másból nem lehet, akkor akár még 100 egység energiát is megérheti belenyomni ahhoz, hogy egy egy energiaségnyi olajat kiszedj a földből. Mert napfényből nem tudsz rákgyógyszert gyártani, de olajból igen. Legfeljebb jó drága lesz a rákgyógyszer, de legalább lesz. (Oké, ez most gyanítom nem volt valós példa, de a lényeg remélem érthető belőle.)
2023. aug. 6. 23:43
 16/18 anonim ***** válasza:

15# megint kösz. Nekem meg még az egyenlőtlenség jutott eszembe, illetve az externáliák.

Az egyenlőtlenség, hogy ha nekem a hatalmam engedi, akkor elérem, hogy egy harmadik világbeli ország a szántóföldjén búza helyett nekem termeljen bioetanolt a kocsimba. Na nem is, hanem, hogy ha a sweatshopokban fillérekért gyártják a ruháinkat, hisz e kvázi rabszolgák élete "nem számít", akkor az ő feláldozásukkal, vagy ehhez hasonló módszerekkel - a költségeket másokra (jövőre, természetre) áthárítva esetleg tovább lehet folytatni a kitermelést. Ez mind nem mond ellent a fizikának, de esetleg működhet. De nem vagyok biztos benne.

Csak ahogy ökológiai törvényszerűségeket megkerülünk a piaccal, kapitalizmussal, környezeti terhelések exportálásával, nem tudom.

2023. aug. 7. 10:55
 17/18 anonim ***** válasza:
#16 vége: Úgy ideig, óráig a fizika korlátai is megkerülhetők. Látszólag, és a problémát a háttérben felnagyítva.
2023. aug. 7. 10:56
 18/18 anonim ***** válasza:
Már amennyiben az EROEI fizikai fogalom.
2023. aug. 7. 10:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!