Egy vírus törzs áteshet olyan fejlődésen, hogy élőlény lesz belőle?
Nem. A vírusnak nincs se önálló anyagcseréje, se fehérjeszintézise. Teljes mértékben a gazdasejtre van utalva, annak átprogramozása által működik. Élősködők esetén pedig az evolúció általában nem kedvez komplexitás növekedésének. Persze vannak bonyolult működésű vírusok, de még a legkomplexebbek is eltörpülnek a legegyszerűbb baktériumhoz képest.
Egyébként maga az "evolúciós ranglétra" elképzelés is alapvetően téves. Az evolúciónak nincs eleve elrendelt iránya vagy célja. Az evolúciós sikert nem abban mérjük, hogy valami mennyire összetett, vagy mennyire hasonlít az emberre. Persze jól esik az egónknak, ha magunkat kinevezzük a teremtés koronájának és úgy teszünk, mintha mi lennénk az evolúció csúcsa, de a valóság nem ez.
Jol irja az elso. A virusok nagyon is jol erzik magukat viruskent, foleg hogy egyre no az eletteruk, ahogy az emberiseg szaporodik. Nem igazan hat rajuk komoly szelekcios nyomas az iranyban, hogy nagysagrendileg komplexebbekke valjanak.
Amugy nem elkepzelhetetlen, de egy virustorzsnek nagyobb valtozas lenne bakteriumma valnia, mint mondjuk egy vizi allatfajnak szarazfoldive valni.
"még a legkomplexebbek is eltörpülnek a legegyszerűbb baktériumhoz képest."
Ebben azért ne legyél annyira biztos. Vannak vírusok amik méretben és gének számában is jóval túlhaladják az egyszerű baktériumokat.
Van olyan kategorizálás, ami szerint a vírus is élőlény, csak ezeknek a megfelelő környezet egy alkalmas sejbelseje.
Ugye ha a Hold felszínén egy örökké sötét kráter fenékén vizsgálnál egy leveli békát, nem várhatál tőle sokat, abban a környezetben a leveli béka nem életképes. A vírusok is ugyen ezért nem csinálnak semmit a sejteken kívül.
Ez olyan szempontból praktikus kategorizálás , hogy így nem kell egy élő és élettelen közötti fura kategoriát fenntartani.
#3 Oké ezt benéztem, nem vagyok virológus, bocsi. De a mimivírus se rendelkezik a homeosztázis képességével vagy önálló anyagcserével.
(Azt is tudom, hogy az élősködők viselkedése/életmódja lehet rendkívül komplex a szabadon élő rokonaikhoz képest, az idézett rész előtti mondatomban a testfelépítésbeli komplexitásra gondoltam, és arra is csak általánosságban igaz, biztos hogy vannak ellenpéldák, bár én most így fejből egyet se tudok.)
"1# ez egy rakás szar. Biztos vagyok benne ami írta az is."
Csak nem a második bekezdésem ellenkezik a vallásod tanításaival? Amúgy komolyan azzal gyanúsítasz, hogy a ChatGPT-vel írattam a válaszom? Hogy teljesen más stílusban fogalmaztam, mint "ő" szokott, az remélem nem zavar.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!