Ha ugyanazt a hőmérsékletet mind másmilyennek érezzük, akkor ki fog előbb megfázni?
Nagyszüleim sokszor fáznak: gondolom, mert már nem túl jó a vérkeringésük. Én viszont télen is ha járok vékony zokniban a járólapon, csak annyit érzek, hogy hideg a talpam, de fázni nem kezdek el emiatt.
Nekem mindig mondják, hogy így fel fogok fázni. Erre visszamondom, hogy csak nektek van hideg, nekem ez így normális. Na de mi van, ha mégis én tévedek? Tehát, ha ők a melegben is fáznak, én viszont hidegben sem, akkor melyikünket véd jobban az immunrendszer?
Baktériumok és vírusok nem manifesztálódnak a hidegből. Télen vagy hideg időben azért vagyunk fogékonyabbak betegségekre, mert a szervezetünk általánosságban nagyobb stressz alatt van, a felszínközeli szövetekben csökken a vérellátás ez csökkenti az immunválaszt, kevesebbet szellőztetünk többet vagyunk összezárva másokkal.
Így a hőérzeted semmiben nem befolyásolja hogy mikor leszel beteg.
Aki kevésbé fázik, annak nyilván jobb az anyagcseréje, és így kevésbé van veszélyeztetve az alacsony környezeti hőmérséklettel.
A nagyszüleid pedig egocentrikus és idegesítő természetű emberek, akik képtelenek belátni, hogy a testük szavatossági ideje már lejárt.
"A fázás érzete akkor következik be"
Ez nem ennyire abszolút.
Ha van 3 pohár vizem, hideg, langyos és meleg, és a két szélsőben tartott kezeimet átteszem a középső langyosba, akkor a hidegből a langyosba tett kezemnek melege lesz, a melegből a langyosba tett kezem meg fázni fog...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!