Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha ugyanazt a hőmérsékletet...

Ha ugyanazt a hőmérsékletet mind másmilyennek érezzük, akkor ki fog előbb megfázni?

Figyelt kérdés

Nagyszüleim sokszor fáznak: gondolom, mert már nem túl jó a vérkeringésük. Én viszont télen is ha járok vékony zokniban a járólapon, csak annyit érzek, hogy hideg a talpam, de fázni nem kezdek el emiatt.

Nekem mindig mondják, hogy így fel fogok fázni. Erre visszamondom, hogy csak nektek van hideg, nekem ez így normális. Na de mi van, ha mégis én tévedek? Tehát, ha ők a melegben is fáznak, én viszont hidegben sem, akkor melyikünket véd jobban az immunrendszer?

2023. júl. 12. 14:47
 1/6 Zcom09 ***** válasza:
93%

Baktériumok és vírusok nem manifesztálódnak a hidegből. Télen vagy hideg időben azért vagyunk fogékonyabbak betegségekre, mert a szervezetünk általánosságban nagyobb stressz alatt van, a felszínközeli szövetekben csökken a vérellátás ez csökkenti az immunválaszt, kevesebbet szellőztetünk többet vagyunk összezárva másokkal.

Így a hőérzeted semmiben nem befolyásolja hogy mikor leszel beteg.

2023. júl. 12. 14:56
 2/6 anonim ***** válasza:
46%

Aki kevésbé fázik, annak nyilván jobb az anyagcseréje, és így kevésbé van veszélyeztetve az alacsony környezeti hőmérséklettel.

A nagyszüleid pedig egocentrikus és idegesítő természetű emberek, akik képtelenek belátni, hogy a testük szavatossági ideje már lejárt.

2023. júl. 12. 15:57
 3/6 anonim ***** válasza:
86%
A fázás érzete akkor következik be, mikor a szervezetnek már nehezére esik tartani az állandó testhőmérsékletet - ezért a fázás erősen összefügg a meghűléses megbetegedések kockázatával.
2023. júl. 12. 16:09
 4/6 TappancsMancs ***** válasza:
100%
Van aki a hideget bírja jobban és 15 fokban neki a rövidujjú póló teljesen kényelmes. Míg másnak a 20 fok kissé hűvösnek tűnik. És a kettő között rengeteg variáció van még. Nyilván a hidegtűrők kevésbé fáznak meg, de ők sem a végletekig, hanem a saját mértékük szerint.
2023. júl. 12. 18:29
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

"A fázás érzete akkor következik be"

Ez nem ennyire abszolút.

Ha van 3 pohár vizem, hideg, langyos és meleg, és a két szélsőben tartott kezeimet átteszem a középső langyosba, akkor a hidegből a langyosba tett kezemnek melege lesz, a melegből a langyosba tett kezem meg fázni fog...

2023. júl. 13. 09:40
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2023. júl. 14. 00:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!