Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi történne, ha c-vitamin...

Mi történne, ha c-vitamin tablettát morzsolnák egy adag gomba spórára?

Figyelt kérdés
Éppen hazaértem gombászásból és most jutott eszembe, hogy láttam egy videót, hogy hogyan lehet gombaspórát "csinálni" és abból gombát növeszteni. Neki is fogtam a procedúrának és útközben néztem pár videót, hogy biztosan sikerüljön minden. A videóban azt mondták, hogy ha megvannak a spórák, már csak egy kis ásványi anyagot kell nekük adni (gondolom itt földre, búzára gondolt, mert angolul néztem a videót) és erről gondoltam arra, hogy ha vitamin tablettát morzsolnák rájuk, akkor el kezdene micélium nőni?
2023. júl. 8. 18:38
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

A C-vitamin az marhára nem gombának való! Teljesen elég ásványi anyag van akármilyen termőtalajban a gomba számára.

A C-vitamin egy szerves sav, és az is lehet, hogy teljesen elöli a gombát.

2023. júl. 8. 18:47
 2/7 anonim ***** válasza:
A gombaspórákat a kezdeti alapos eláztatás indítja meg a szerves anyagokban gazdag táptalajon.
2023. júl. 8. 18:48
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Ez egy kicsit bonyolultabb. Ha pl. szaporítóanyagot akarsz készíteni, akkor

1. spóra vételezése. Ráteszed a gomba "kalapját egy alufóliára és rajta hagyod néhány óráig, közben néhányszor finoman megkocogtatva. Az alufóliára hulló por nem steril spóra. Az alufóliát összehajtogatva sokáig eltartható.

2. Steril micélium kitenyészése. Ehhez agar táptalajt kell készíteni, amelyet érdemes krumpli főzőlevével (só nélkül!) elkészíteni és egy kevés dextrózt adni hozzá (találsz hozzá pontos receptet a neten). A folyékony táptalajt vékonyan Petri csészébe (vagy elmosogatott kis tormásüvegekbe) kell tölteni és gőzben sterilizálni.

3. A spóramintából egészen kis mennyiségekkel beoltani a steril táptalajt és várni. A kifejlődő telepek többsége ecsetpenész, fektepenész vagy baktérium lesz, de ha kialakul gomba micélium telep is, azt tovább lehet oltani újabb táptalajra, és ilyen módon szerencsés esetben steril micéliumod lesz. Itt már érdemes olyan edényt használni, amelynek a tetején hőálló szilikonnal lezárt lyuk van. A továbbiakban nem kell felnyitni, hanem egy tűzzel sterilizált, vastag injektciós tűvel ellátott fecskendővel desztillált vizet belefecskendezve, majd a micélium törmelékekkel együtt felszívva steril átoltásra alkalmas gomba szaporítóanyagot nyertél.

Ha érdekel, a további lépéseket is leírom.

2023. júl. 8. 18:59
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
C-vitamin pont annyira egészséges a gombának, mintha sósavval öntöznéd.
2023. júl. 8. 19:07
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom mit mondhattak a videóban , de a gombáknak nem ásványi anyagok kellenek, hanem szerves anyagok amit el tudnak bontani. Mellesleg sem a búza sem a c vitamin nem ásványi anyag.

És a hogy már írták előttem a c vitamin az szerves sav, másik neve aszkorbinsav. Tehát egész biztos hogy nem tenne jót a gombának. Mellesleg nem mindegy milyen gombáról van szó. Az egyes fajoknak eltérőek az igényei a táptalajt illetően.

2023. júl. 8. 19:14
 6/7 A kérdező kommentje:
3. Ha ván időd és kedved, szívesen elolvasnám. Nagyon szépen köszi mindenkinek a válaszokat!
2023. júl. 8. 21:55
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

OK, akkor folytatom:

4. Természetszerűleg csak olyan gombafajjal érdemes foglalkozni, amely nem mérgező, valamint alkalmas a szaporításra. Ha nem vagy egészen biztos abban, hogy milyen gombát szedtél, akkor mutasd meg a piaci gombaellenőrnek. Ami a második feltételt illeti, pl. a mikorrhizás gombák otthoni szaporítása majdhogynem reménytelen. Ezek olyan gombák, amelyek bizonyos növények gyökereivel szimbiózist alkotnak és gyökérkapcsolat nélkül, mesterséges aljzaton nem tudnak termőtestet fejleszteni. Ilyen pl. a vargánya, vagy az ehető pöfetegek.

5. Ha ehető és szaporításra alkalmas gombafajt választottál, amelyből a fenti 1-3. pontok alapján elkészítetted a steril szaporítóanyagot, akkor a következő lépés a gombacsíra elkészítése. Ehhez olyan befőttes üvegeket használok, amelynek 6-8 mm-es szellőzőlyukat fúrtam a tetejébe, amelyet szintetikus vattagombolyaggal zárok le. Ezekbe az üvegekbe kerül a csíraalap, ami nem más, mint többször átmosott és félig főtt takarmánybúza, amelynek a főzőlevébe 1 kg búzánként 1 púpos evőkanál gipszport keverek. A búzát nem szabad taknyosra főzni, hanem csak annyira, amikor a szemek még nem nyílnak fel. Ha belemarkolsz, a szemek ne tapadjanak össze, hanem peregjenek. Ezt kell 3/4 részben megtöltve beleszórni az előkészített befőttesüvegekbe, majd célszerű a lezárt, vattagombolyaggal ellátott üvegek tetejét még alufóliával is beburkolni.

6. Az üvegeket lezárt kuktafazékban, gőzben lehet sterilizálni. A kukta aljára 4-5 cm víz kerüljön, azután a befőttesüvegek, amennyi belefér és legalább másfél órán keresztül történjen a gőzölés. Az igazi az autokláv lenne, de ez is megteszi. Itt hívom fel rá a figyelmet, hogy a gombatermesztés teljes folyamatában kucsfontosságú a sterilitás. Elég egy apró technológiai hiba és a termeszteni kívánt gombafajta helyett valamilyen virulens penészgomba lesz az "eredmény".

7. Meg kell várni, hogy a lezárt befőttesüvegekben előkészített sterilizált csíraalap hőmérséklete 30 C alá csökkenjen, ez után lehet beoltani a korábban előkészített steril szaporítóanyaggal. Ez úgy történik, hogy az injekciós tű lánggal vagy izopropil alkohollal vagy hipóval történő sterilizálása után a befőttes üveg tetején lévő alufóliát átszúrva, a tűt a kupakba fúrt lyukban lévő szintetikus vattán áttolva kb 1 cm3 steril oltóanyagot fecskendezünk a tetejére. Ezután a befőttesüvegeket óvatosan össze kell rázni, hogy az oltóanyag minél jobban elkeveredjen odabenn. Ezután a befőttesüvegeket szobahőmérsékleten, sötét helyen 1-2 hétre félre lehet tenni. Ha mindent jól csináltunk, akkor ez idő alatt az oltóanyag át fogja szőni a csíraalapot.

Igény esetén kásőbb folytatom.

2023. júl. 9. 09:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!