Mi a magyarázata annak, ha magától megmozdul egy tárgy? Akár kétszer is egymás után?
Néhány évvel ezelőtt történt velem még az általánosban, hogy ebédhez készülődtünk. Egy konyhai kocsiról osztogatták ki a frissen elmosott, nedves és még meleg tányérokat.
Kis idővel azután, hogy magam elé tettem a sajátomat, magától elhúzódott legalább 15-20 centit balra. Ezen nagyon meglepődtem, nem is tudtam mire vélni, de nem foglalkoztam vele. Visszahúztam magam elé, majd újra elmozdult kb. ugyanannyit ugyanúgy balra.
Biztos, hogy nem képzelődtem és nem is álmodtam, ez tényleg megtörtént!
Mi lehet ennek a fizikai magyarázata? Vizes volt a tányér és meleg, viszont az asztal sík volt és nem lejtett. Nem lökte meg senki a tányérom, én se értem hozzá.
1. Te egy Jedi vagy.
2. Mózes leszármazottja vagy és a tányéron levő víz mint a tenger szét akart válni..
3. A tányér meleg és nedves volt. Az alján levő karima is nedves volt légmentesen zárta a karima és az asztal között lévő levegőt. Mivel a tányér meleg volt, felmelegítette a bezárt levegőt, ami kitágult és megemelte a tányért.
Az légpárnát alkotott így a legkisebb erő is elmozdította valószínűleg az asztal leejtett egy kicsit.. Ennyi
- a tányérok alja nem fekszik fel az asztalra, hanem van alatta egy lapos üreg.
- az ott levő levegő felmelegedett
- az üreg széle körben vizes volt, ami bezárta a levegőt.
- a nyomás hatására a tányér annyira felemelkedett, hogy csak egy vízcsíkkal érintkezett az asztallal.
- a vizet az adhézió is a helyén tartotta.
- a vízpárna miatt a surlódási együttható annyira lecsökkent, hogy a tányér egész kis lejtés hatására is elindult.
Fizika. :-)
Elképzelhető, hogy egy légpárna alakult ki az asztal és a tányér alja között. Van olyan hogy egy cd lemezt leteszünk, egy nagyon sima asztalra, és minden erőhatás nélkül 20-30 centit csuszik a lemez az asztalon, mert valahogy a két felület simasága miatt kialakul egy légpárna köztük, és 1-2 másodpercig valahogy fennmarad.
Ismerve a tányérok alját, meg sullyát, nem valószinű, hogy ezt történt de nincs jobb ötletem. Nem tudok mást elképzelni mint hogy a légpárna által biztosított surlódásmenteség miatt volt képes szinte erőhatás nélkül elmozdulni.
"nem valószinű, hogy ezt történt de nincs jobb ötletem"
És ha elolvastad volna az egy órával korábbi hozzászólásokat?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!