Ha kálisót teszek a zöldségre az ugyanúgy kiszívja belőle a nedvességet mint a nátrium-klorid?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
A négyes válaszomat kiegészíteném:
A megfelelően adagolt káliumsó fontos műtrágya, ezért természetesen a konyhailag feldolgozott zöldségre értettem a témát.
A só nem "kiszívja" a vizet, hanem az élő sejteket roncsolja a nagy koncentrációjával, melyek vízkibocsájtással reagálnak a kedvezőtlen állapotra.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
A hármashoz annyit tennék hozzá, hogy az "asztali" sóban csak minimális káliumtartalom lehet az élelmiszeripari szabványok szerint. Az emberi szervezetnek nátriumsó kell.
Persze vannak olyan ezoterikus újítók, akik zöldségnek nézik az embereket - de ez illegális.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
"csak kíváncsi vagyok, hogy az ozmotikus nyomása megegyezik e a konyhasóéval."
Ugyanakkora anyagmennyiségű (pl. 1 mól) kálisó és konyhasó ozmotikus hatása ugyanakkora. De a kálium móltömege nagyobb, mint a nátriumé, amiből az következik, hogy adott tömegű kálisóban kevesebb káliumatom van, mint ugyanolyan tömegű konyhasóban nátrium. Az ozmolaritás pedig a részecskeszámtól függ, ezért ha a tömegük ugyanannyi (pl. 100 gramm), akkor a kálisó ozmotikus hatása kisebb lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!