Létezik-e valami olyan a fizikai világban, ami végtelen?
Einstein állítólag azt mondta egyszer, hogy "csak két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség, bár a világegyetemben nem vagyok biztos." Ez egy szellemes 'bon mot', de komolyan is érdekelne a fizikai végtelen problematikája. A kérdésem nem a matematikai végtelenre vonatkozik, hanem a fizikai világra, amelyben az objektumok és a tulajdonságaik mintha mind végesek lennének. A fény sebessége határsebesség, a fizikai mennyiségek kvantáltak, a mai fizikai tudás szerint az időnek volt kezdete és az Univerzummal együtt valószínúleg vége is. Az ismert Világegyetem nagysága, tömege és részecskéi száma véges. A tér és az idő a Planck hossz- és időegységnél kisebb skálán nem értelmezhető stb. A fizikai világot leíró matematikai modellekben előbukkanó végtelen mennyiségekről azt tartják, hogy ezek valójában nem végtelenek, hanem azt jelzik, hogy az adott ponton/tartományban már nem érvényes az adott modell.
Tehát van-e egyáltalán végtelen a fizikai világban?
Vannak végtelen dolgok, de valszeg ezek unalmasak lesznek neked.
Például a szórási hatáskeresztmetszet végtelen nagyságú coulomb taszitás esetén, ami arra utal, hogy az coulomb erő hosszú hatótávú, lassan cseng le.
Kvantumtérelméletben a propagátor p=m esetén divergál, azaz végtelen, ami meg azt jelenti, hogy van a kvantum mezőnek egy olyan konfigurációja p=m impulzusnál, ami stabil, és végtelen messze el tud jutni. Ezt nevezzük részecskének, és m a tömege.
Szerintem a világegyetemet nyugodtan tekinthetjük végtelennek. Már a látható része is elképzelhetetlen, és még azon kívül is van.
A fekete lyukakban lévő szingularitás is végtelen. Oké, nem tudjuk megtapogatni, mert ezek csak fogalmak, de én simán megszavazom, hogy ezek végtelenek.
Közhelyes példa, de ha elindulsz körbe a Földön, akkor végtelen ideig mehetsz, nem lesz vége a túrának.
Hétköznapi életünkben nincsenek végtelen dolgok.
#2es vagyok.
Igen, itt már kell sok előzetes fizika tudás, hogy érthető legyen.
Nem a Coulomb taszítás végtelen nagyságú, hanem mivel nem cseng le exponenciálisan, emiatt végtelen messze lévő részecskékre is hat.
Még egy példa eszembe jutott. Másodrendű fázisátalakulás esetén a korrelációs függvény divergál, azaz ott is végtelen messze lévő részrendszerek befolyásolni tudják egymást.
Plusz ferromágneses esetben a szuszceptibilitás is végtelen, amit úgy lehet értelmezni, hogy nulla külső mágneses tér esetén is orientálódnak a spinek.
"Hétköznapi életünkben nincsenek végtelen dolgok."
Hát már hogy ne volna! Pl az ékszíj hajtás is egy végtelenített hajtás és ugyan csak hétköznapi!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!