A fog csak szerintem egy gagyi konstrukció?
Eleve nem értem miért fontos, hogy ennyire tele van ideggel?
Most húzták ki egy fogam, elkezdett becsontosodni a helye, igazából teljesen jó.
Nem is értem, miért nem tiszta csont az egész?
A cukor tudja rongálni eléggé a fogakat, illetve ha erősen rágnak az embereket (kiskoruktól nyers, kemény dolgokat), akkor az állkapocs is szélesebb lesz, és a fogak nem fogják egymást nyomni, jobbak lesznek.
Legalábbis ezt hallottam valahol, nem tudom mennyire alátámasztott
"Nem is értem, miért nem tiszta csont az egész?"
De, az. A fog egy módosult csontszövet, a felszíni rétege még keményebb és ellenállóbb is mint a rendes csont. Tudom, hogy ez hülyén fog hangzani, de idegek azért vannak benne, hogy tudjon fájni, azaz érezd ha megsérült vagy valami baj van vele. A fájdalmat nem merő szadizmusból teremtette az evolúció.
"A cukor tudja rongálni eléggé a fogakat"
Nem közvetlenül. A cukor kiváló tápanyagforrás a szájban élő baktériumoknak, amik szerves savakká fermentálják, és ezek a savak tudják kikezdeni a fogzománcot.
"erősen rágnak az embereket (kiskoruktól nyers, kemény dolgokat), akkor az állkapocs is szélesebb lesz, és a fogak nem fogják egymást nyomni, jobbak lesznek."
Amennyire én tudom, az állkapocs alakja genetikailag meghatározott, rágással csak a rágóizmokat tudod növelni, bár ezeknek a mérete is részben genetika kérdése. Szerintem inkább az a valószínűbb, hogy a tűz használat (és a főzés) elterjedésével szükségtelenné vált a széles állkapocs és erős rágóizmok, és ezek kiszelektálódtak. (A kisebb rágóizmok ráadásul nagyobb agytérfogatot is lehetővé tettek.) Legalábbis a mai ember rágóizmai kisebbek, mint a tüzet még nem használó őseinké voltak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!