Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A filmművészetnek szerintetek...

A filmművészetnek szerintetek hány év múlva lesz vége az AI miatt?

Figyelt kérdés

2023. máj. 10. 21:31
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
94%
Nem lesz vége. Átalakul, ahogy eddig is tette.
2023. máj. 10. 21:33
 2/13 A kérdező kommentje:
Az emberi filmművészetnek mikor lesz vége? Meg egyébként is. szerinted a Midjourney korában, amikor milliárdnyi ember készít képeket, akkor van még fotóművészet? Nyilván van, de rettentő kicsi a súlya.
2023. máj. 10. 21:35
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

Egy pár éve írta le (már nem emlékszem ki, és hol) "korunk egyik népművészete a fotózás lesz". Ugyanúgy ahogy régen a "hivatásos" művészek mellett elfértek a "népművészek" itt is el fognk férni egymás mellett. És igen van ma is fotóművészet. Egy-egy fotóművész képén azért látszik, hogy művész és nem Pistike a 3.emelet 6-ból kattogtat a mobiljával.

A filmművészet és AI kapcsolata ue. már most használnak AI megoldásokat a filmművészetben (főleg a CGI háza táján). És a CGI sem ölte ki a színészeket és nem is fogja. Szépen kiegészítik egymást. Nyilván egy ZS kategóriás film esetén az AI és a CGI az olcsóbb lesz, mint leforgatni (esetleg még egy ilyen neverending szappanoperát is), de egy minőségi filmhez kell még jó sokáig a művész.

2023. máj. 10. 21:39
 4/13 anonim ***** válasza:
100%
a fotóművészet él és virul. nem lényeg, hogy milliárdnyi ember készít képeket. az irodalom sem szűnt meg pusztán amiatt, mert milliárdnyi ember képes írni.
2023. máj. 10. 21:44
 5/13 2*Sü ***** válasza:
100%

Egy filmnek van mondanivalója, témája, íve. Ez a lényegi rész. Ha valaki egy jövőbeli AI-val generál egy filmet, akkor ő – az ember – fogja meghatározni, hogy miről szóljon a film, a dolog érdemi részét ő fogja továbbra is végezni. Illetve ő fog szelektálni, hogy az AI több különböző megoldása közül melyik áll közelebb az ő saját, belső elképzeléséhez. Az AI remekül montíroz, de önmagában nem fog esszenciálisan újszerű dolgokat készíteni.

A Midjourney remekül csinál képeket. De kvázi véletlenszerűen montíroz. Arra egyelőre nem képes, hogy stílusában és tartalmában egy meglévő dologgal harmonizáló tartalmat hozzon létre. Mondjuk van egy blogom, és az abban írt posztok hangulatával, stílusával harmonizáló képet (még) nem tud létrehozni. Ha az AI legenerál több tucat fotót, amiből találok egyet, ami szerintem harmonizál az én tartalmamhoz, akkor a dolog ezen részét én és nem az AI végezte el.

~ ~ ~

Más oldalról megközelítve a befogadó számára lényegtelen az alkotó személye. Egy film – ahogy egy kép, egy vers, egy szobor – értéke számomra az, amit bennem kelteni tudnak ezek. Lehet, hogy nekem annak ellenére nem tetszik egy kép, hogy tudom, hogy az alkotója egy nagyon híres, elismert festőművész, és lehet annak ellenére is mély benyomást kelt bennem egy festmény, hogy a készítője egy amatőr.

Hogy most egy adott alkotást egy amatőr vagy egy vérprofi készít, az ugyanúgy másodrendű számomra, mint hogy ember készítette, vagy egy AI generálta. Ha megvan benne az, ami számomra újszerű érzést kelt, ha megérint, akkor az jó. Ha ebben egy AI „tehetségesebb”, mint egy ember, akkor hajrá.

~ ~ ~

De a kettő amúgy nem egymást kizáró dolog. Már régóta vannak sakkprogramok, amik igen jól sakkoznak. Ennek ellenére az emberek mégis éreznek késztetést arra, hogy megtanuljanak sakkozni, és fejlesszék magukat benne. Tudván azt, hogy soha nem fogják amatőrként azt a szintet megütni, amit egy sakkprogram. És az emberek továbbra is előszeretettel fognak egymással sakkozni. A sakkprogramoknak is megvan a helye, szerepe, de nem szüntette meg az emberi sakkozást.

Vagy ma kismillió dolgot le lehet gyártani automatizált gépsorokkal. Ennek ellenére nem tűntek el a kézzel készült termékek, sőt annak ellenére nem tűntek el és van rájuk vevő, hogy adott esetben a minőségük is alulmarad a gépi terméknek, és az ára is magasabb.

2023. máj. 10. 23:02
 6/13 anonim ***** válasza:
100%
Akkor, amikor a filmművészet megöli a színházakat.
2023. máj. 10. 23:18
 7/13 anonim ***** válasza:
100%
A streaming miatt se tűnt el a tv, a tv miatt se a mozi, a mozi miatt se rádió, a rádió miatt se a színház és a színház miatt se a könyvek.
2023. máj. 11. 14:40
 8/13 A kérdező kommentje:

"És igen van ma is fotóművészet. Egy-egy fotóművész képén azért látszik, hogy művész és nem Pistike a 3.emelet 6-ból kattogtat a mobiljával."

Az igaz, viszont az átmenet folytonos, van aki Pistikénél jobb, rendesen hobbija, vagy még jobban, és nagyon sima az átmenet. Ezen kívül az igazi fotóművészet elenyésző a hatalmas zajban és a trilliónyi kép között.

2023. máj. 11. 22:07
 9/13 A kérdező kommentje:

"A Midjourney remekül csinál képeket. De kvázi véletlenszerűen montíroz. Arra egyelőre nem képes, hogy..."

Émn a közeljövőről beszéltem és kérdeztem, nem aMidjourney-ről. Hetente jelennek meg az újabb és jobb sturtupok, programok, módszerek és megoldások. Exponenciális a fejlődés, és nem nehéz elképzelni, hogx amit most kifogásként írsz, az lehet hogy egy hét, vagy hónap múlva már nem lesz igaz.

2023. máj. 11. 22:08
 10/13 A kérdező kommentje:

"A streaming miatt se tűnt el a tv, a tv miatt se a mozi, a mozi miatt se rádió, a rádió miatt se a színház és a színház miatt se a könyvek."

Hát az én életemből teljesen eltünt a tévé és a rádió, pedig régen mindekttő volt rendesen. A mozik nagyrésze is bezárt.

2023. máj. 11. 22:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!