Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha a fekete lyukak egy idő...

Ha a fekete lyukak egy idő után elpárolognak a Hawking-sugárzással, akkor hová tűnnek a benne lévő dolgok?

Figyelt kérdés

Szeretem a csillagászatot, de teljesen laikus vagyok, így nem kérek képleteket, köszönöm. Csak hogy a fenti kérdésre van e valami elképzelés?

A másik, hogy ha a fekete lyukban lévő anyag összetömörödve eltűnik egy pontban, akkor mi adja a hatalmas tömeget? Úgy mondta a csillagász a videóban, hogy a szingularitásnak nincs kiterjedése, tulajdonképpen egy lyuk a téridőn, amiben eltűnnek a dolgok. Oké, de ha nincs ott semmi, akkor a semminek hogy lehet akkora hatalmas tömege?

2023. ápr. 28. 10:57
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

"hová tűnnek a benne lévő dolgok?"

Nincsenek dolgok benne!

2023. ápr. 28. 14:53
 12/14 anonim ***** válasza:

14:50

Jogos. Talán majd ha egyszer összerakjuk a kvantum-gravitációs elméletet.

2023. ápr. 28. 14:56
 13/14 anonim ***** válasza:
Jelenleg az a helyzet, hogy az általunk megfigyelt fekete lyukak gyorsabban növelik a tömegeket, mint amennyit elveszettnek belőle, de ha elfogy a nafta, amit megzabálhatnának, akkor egy idő után - hosszú időről van szó, mert a párolás nem két pillanat alatt történik meg - kámpec nekik. Nem tudom, hogy érthető voltam, sőt az is meglehet, hogy, azóta fejlődött a tudomány, amióta ez volt az álláspontja.
2023. ápr. 28. 15:28
 14/14 anonim ***** válasza:

"pont ez a kérdés, hogy honnan a túróból vonódik le az a tömeg, hisz a Hawking-sugárzást eredményező virtuális részecskepár közvetlenül az eseményhorizontnál keletkezi"[...]

Precízebben mondva amit korábban felvázoltam az a Penrose-folyamat.

A forgó fekete lyukak eseményhorizontján kívül van még egy tartomány, amit ergoszférának hívnak. Itt keletkezhetnek olyan részecske-antirészecske párok, aminek az egyik tagjának negatív az energiája. Nem feltétlenül az antirészecske lesz negatív energiájú, és nem feltétlenül lesz köztük negatív energiájú, lehet, hogy mindkettő pozitív. Ha mindkettő pozitív, akkor egyforma valószínűséggel esnek át az eseményhorizonton, vagy jönnek ki az ergoszférából. Ha viszont az egyik negatív energiájú, akkor az csak befelé eshet, mert eleve csak az ergoszféra belsejében létezhet negatív energiájú részecske. Ez a negatív energiájú részecske csökkenti a fekete lyuk energiáját.

"Ez amúgy csak valami lebutított példa, amit a laikus érthetőnek tart. A valódi tudomásnyos háttér elvileg szépen le van vezetve matekkal."

A szakszerűbb magyarázathoz : A forgó fekete lyuk geometriáját a Kerr-metrika írja le. Itt lehetséges az, hogy egy részecske időszerű energia-impulzus négyesvektorának kovariáns nulladik komponense, vagyis az energiája negatív legyen.

Részletesen itt olvashatsz róla: [link]

[link]

2023. ápr. 28. 16:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!