Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi a homoszexuális gén?...

Mi a homoszexuális gén? Illetve hogy maradhatott fenn az evolúció során?

Figyelt kérdés
A darwini evolucio szerint el kellett volna tünnie. Nem vagyok homofób. Engem biszexként érdekel ez a gén, de mivel hipochonder vagyok nem akarom betegsegkent kezelni vagy genetikai elvaltozaskent.

2023. ápr. 26. 19:22
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
77%
nincs ilyen gén
2023. ápr. 26. 19:26
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
2023. ápr. 26. 19:28
 3/11 A kérdező kommentje:
Bizonyos helyeken miért összpontosult? Pl ókori görögöknél miert volt annyi? Mi okozta? A túlnépesedésnek lehet köze?
2023. ápr. 26. 19:31
 4/11 anonim ***** válasza:
92%

3: Nem biztos, hogy összpontosul bizonyos helyeken. Maximum azért tűnik felülreprezentáltnak bizonyos helyeken, bizonyos korokban, mert a társadalom máshogy állt a szexualitáshoz. (pl. volt/vannak helyek ahol menő/kötelező a körülmetéltség, máshol meg nem.) Manapság viszont esélyesebb, hogy lehet köze a túlnépesedéshez, de ez sem egyenesen következik a jelenlegi helyzetből...

Ha hihetünk annak a tudományos tézisnek, hogy minél több (fiú) gyermeket szül egy anya, annál nagyobb eséllyel lesz a sokadik homoszexuális, akkor fel kell tételezni, hogy ez egy beépített evolúciós mechanizmus, ami nem csak embereknél, de más állatoknál is meg van. (szaporulat kontroll, azért, hogy az adott térség adottságait ne tudják fullon kihasználni az egyedek, hogy aztán az éhezésbe szülessenek az utódok)

Van olyan kísérlet, ami azt állatja, hogy (patkányokon zajlott a kísérlet) minél zsúfoltabb egy életközösség, annál nagyobb az esélye annak, hogy demotiváltabbak lesznek a tagok. (ugyanannyira, mintha valamely tagot egyénileg elszeparálnak a közösségtől) A demotiváltság először agresszióba megy át, majd depresszióba fordul és öngyilkosságba is torkollhat. Ebben az állapotban nem elsődleges a fajfenntartási motiváció.

Csakhogy, ha azt állítjuk manapság azért van sok meleg, mert túlnépesedett a föld, akkor biztosan hülyeséget beszélünk, mert fejlett országokban pont nem nő a népesség, a fejletlenebbekben meg igen. Viszont az is megfigyelhető, hogy a zsúfolt kínában pont van olyan tendencia, hogy elkezdett csökkeni a népesség. Indiában meg még a felszálló ágban van a folyamat. Na most, ha az előbbi két helyen meredeken nő(ne) a bevallottan homoszexuálisok száma, akkor biztosan van valami genetikai/természetes dolog mindemögött. Viszont én nem tudok ilyen statisztikáról.

Aztán meg ott van az iskolázottság, ami összefüggésben van azzal, hogy valaki akar-e családot (átlátja-e a társadalmi hasznosságát önönmagának). Pl. vannak akik direkt nem akarnak családot, azért hogy modernkori rabszolgát neveljenek a "fejlett" társadalomba, stb...

Viszont pl. a homoszexualitás sem fekete-fehér. Nem egy meleg férfi volt már házasságba kényszerítve, és nem egy heteró férfi élte már ki hajlamait a közösségében jelenlévő tiltás ellenére másik férfin.

Szóval bonyolult.

2023. ápr. 26. 19:51
 5/11 anonim ***** válasza:
87%

Nincs homoszexuális gén

Valószínűleg több gén együttes hatása okozza, de nem tudjuk hogy melyek.

A görögöknél meg azért mondják hogy sok volt ott a homokos mert ott elfogadott dolog volt az ilyesmi

És egy ideig rómában is amikor homoszexuális császár volt a trónon

2023. ápr. 26. 20:34
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

egyrészt nincs tudományos egyetértés, hogy mennyi a külső hatás szerepe (nem feltétlen társadalmi, hanem pl. magzati korban bekövetkező biológiai hatások)

másrészt sok tulajdonságunk különböző gének kölcsönhatásaként alakul ki, illetve egyazon gén több tulajdonságra is hat. és lehetnek olyan gének, amik bár nagyobb eséllyel eredményezhetnek bizonyos hátrányos tulajdonságot, de más előnyeik bőven ellensúlyozzák.

egyébként extrém esetben akár még a homoszexualitás is járhat evolúciós előnnyel. az ember ugyanis nemcsak a szaporodás céljából szexel. a szexualitásnak komoly kapcsolaterősítő hatása van, valamint általánosságban nagy szerepe az ember lelki jóléte szempontjából. ilyesmi példát tudnék kiizzadni magamból, hogy mondjuk egy hosszú háborús küldetésre indulnak a férfiak. melyik esetben fogják jobban viselni? ha mindenki majd begolyózik a nőhiánytól? vagy ahol homoszexuális kapcsolatok is erősítik a közösséget?

2023. ápr. 26. 22:02
 7/11 anonim ***** válasza:
83%
NINCS homoszexuális gén.
2023. ápr. 26. 23:17
 8/11 Tom Benko ***** válasza:
100%
Nem egyetlen génen öröklődik, raadásul csak a hajlam. Hogy miért jelenik meg, még vizsgálatok tárgya. És ráadásul populáció szintjén simán lehet előnyös is.
2023. ápr. 29. 21:21
 9/11 anonim válasza:
100%

Kicsit furcsállom magát a dolgot. Mármint igen, meleg vagyok, viszont mindenki homoszexuális gént emleget, hogy ennek biztos van valami magyarázata. Viszont akkor a biszexualitással mi van?

Mármint a biszexuális emberek is vonzódnak a saját nemükhöz és az ellenkezőhöz egyaránt. Vajon bennük is van hasonló gén? Ki tudja.

Állatoknál is nem egyszer előfordul a homoszexualitás, tehát nem csak embernél van jelen. Mindig is fent marad a homoszexualitás, a biszexualitás és minden egyéb más ami a heteroszexualitástól eltér.

Én egészen kicsikorom óta a fiúkat néztem, velük akartam lenni, tetszettek is nekem. Később derült ki számomra, hogy ez az állásmód sajnos a társadalmi elvárások miatt egyáltalán nem elfogadott, és elfojtottam rengeteg ideig magamban. Nyilván hiába vártam, ugyanúgy velem maradt.

Ezt valamennyire az evolúcióban is rá lehet húzni a témára. Voltak időszakok, mikor ez elfogadott volt és volt amikor nem, viszont a homoszexuális emberek mind végig ott voltak, valamikor titokban, valamikor nyilvánosan. Reméljük majd erre lesz valamilyen magyarázat.

Azzal viszont lezárnám, hogy végtelen gyűlölet van bennem amikor ezt valaki betegségnek nevezi, degeneráltnak. Borzasztóan fájó hallania egy ilyen embernek, főleg, hogy nem értem ezt a megnevezést. Még pedig amiatt, mert mi is teljesen hagyományos életet élünk, csak az ágyban más nem kap szerepet.

2023. máj. 2. 13:00
 10/11 A kérdező kommentje:

Én magamnak mas betegseim is vannak ugyhogy azok mellett a melegseg nem befolyásoló.

Sőt szerintem nem is betegség. Olyan minrha szőke haj vagy a bőrszín.

2023. máj. 2. 13:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!