A Csernobili katasztrófáról készült HBO minisorozat mikben volt pontatlan a valósághoz képest?
Ezzel nem a sorozatot szeretném lehúzni, szerintem nagyon jól sikerült és jó, hogy foglalkoztak ezzel a témával, mert fontos téma és igényes kis minisorozat lett, sokakat ez ismertette meg a témával... DE. Nem elhanyagolható tény, hogy azért volt benne jónéhány pontatlanság, amit szerintem többnyire akkor is csinálhattak volna jól, hogy lekorlátozta őket az 5 rész és az, hogy fontos, hogy drámai hatást adjon.
Sorolom azokat, amiket én tudok:
1. Az A3-5 "gomb" valójában nem gomb volt, hanem egy kétállású kapcsoló, és nem Akimov nyomta meg (mint a sorozatban) hanem Toptunov, még Dyatlov is úgy nyilatkozott róla. Ezen kívül pedig a gomb megnyomásának már sok jelentősége nem volt egyébként sem, mert addigra már megszaladt a reaktor, tehát ígyis úgyis megtörtént volna a katasztrófa.
2. A "Xenon mérgezés"-nek messze nem volt akkora jelentősége, mint amekkorát a sorozatban tulajdonítottak neki. Xe-135, ami egy neutron elnyelő gáz, felhalmozódik akkor, amikor csökkentik a reaktor teljesítményét. Ha ezt túl gyorsan csinálják, ahogy ez történt akkor, a gáz felhalmozódása további reaktivitás csökkenést hoz magával és ezért csökkent le 200 megawattra a teljesítménye, holott a szabály úgy szól, hogy a kísérletkor annak 700 és 1000 megawatt között kell lennie. Ugyanakkor a szabályzórudakkal ellentétben, ez a gáz elfogy és nem tudta volna visszafogni, csak korlátozott ideig a reaktort és ugyanúgy megszaladhatott volna, ha ugyanolyan állapotba hozzák a reaktort mint ahogy tették aznap, csak mellete nem elsietve, figyelve a Xenon szintre. Ez valóban szabálytalanság volt, mert sürgették aznapra a kísérletet, (mivel a kísérletet is végül az előírt teljesítmény mellett kezdték meg) de nem ez okozta a katasztrófát, csak ez is egy olyan szabály volt a sok közül amit megszegtek és ennek is lehetett adni egy drámai bemutatást.
3. A sugárzás közvetlen következtében senki sem vérzett, ilyet a sugárzás nem csinál. A tűzoltónak sem éghet le a kezéről a bőr miután megfogja a grafitot, maximum a hőtől, de a sugárzástól magától nem. Napokkal, hetekkel később azonban valóban lehet ebolás fertőzéshez hasonló vérzés bőrön keresztül, de percekkel, órákkal utána semmiképp.
(Azt direkt nem említem, hogy a nő valójában fiktív személy, mert egymagában képviselt sok sok atomfizikust de ez érthető és a sorozat végén is említik)
Vannak még ilyenek?
Helyesbítek, írtam egy ilyet:
"és az akkori tudásával jó eséllyel nem lett volna baleset"
Ezt úgy értettem, hogy ha a valoság úgy lett volna, ahogyan ő tudta, akkor jó eséllyel nem lett volna baleset. Szándékosan nem kockáztatott volna ilyet.
11: Sok mindent nem tudhatunk, hogy mi volt. Mit lehetett volna másképpen csinálni. Nyilván megtört, mert felfogta (ha nehezen is),hogy mit csinált. És azt sem tudhatjuk, hogy mit hallgatott el. És az is tény, hogy nem egyszemélyben ő a felelős a balesetért. De ő volt az egyetlen ember akinek módjában állt volna (legalább egy tucat ponton) azt mondani, hogy álljunk le, állítsuk le a reaktort majd legközelebb megismételjük a tesztet. És igen, az is tény, hogy jó reaktor mérnök volt. De nem volt elég jó ahhoz, hogy végig gondolja, hogy mit csinál. Ok, ismerjük milyen volt a SZU, és ha nem végzi el a tesztet az "parancsmegtagadás" de volt ehhez is megfelelő "hatalma", hogy azt mondja, hogy adott helyzetben nem lehetett megcsinálni a tesztelést. És simán (ami akkoriban azért divat volt) rá tudta volna fogni a körzeti terhelés irányításra, hogy "kellett az energia, és nem tudtuk időben elkezdeni". És akkor ez szépen gyűrűzött volna tovább (az akkori rendszerben) és találtak volna egy "takarítót" akire rákenik az egészet, hogy miatta hiúsult meg ez a teszt. Erre lett volna lehetősége, műszakilag, "szokás szerint". Akkoriban nagyon működött, hogy ha valami nem sikerült akkor kerestek valakit akire rá lehetett mutogatni, hogy "ő miatta" ha a másik elég ügyes volt tudott tovább mutogatni. Ez a rendszer így működött. Ezt ő is ismerte, mert ebben élt. De nem ezt tette, kockáztatott. Ahogy mondani szoktás 19-re lapot húzott. Nem jött be. A világ tapasztaltabb lett egy atomerőmű balesettel (bár nem tanult belőle, mert a legnagyobb tanulságokat pont mikor szükség lett volna rá, elfelejtette a világ), a SZU széthullása és a "rendszerváltás" felgyorsult (ez volt az egyik utolsó "szög" ahogy szokták mondani).
Az említett interjóút én is láttam, igen megtört. Felfogta, hogy mit tett. És végig (pont a SZU-ban megszokott módon) folyamatosan kereste azt, hogy kire kenheti rá az egészet, hogy ki hibázott, és ezt élete végéig "kereste".
És az is igaz, hogy a teszt elején nem volt meg minden információja (???), de amikor a teszt közben látja, hogy a reaktor instabill akkor hinnie kellett volna a saját szemének (és felfognia, hogy itt a tesztnek vége). És ugyan később a szovjetek hivatkoztak az egyik anyagban (ez a filmben nincs), hogy Teller (és egy munkatársa, de az ő nevére nem emlékszem) már valamikor a 70-es években leírták, hogy az adott rendszerű reaktort ezzel a módszerrel fel lehet robbantani (ezért utána az USA-ban meg a nyugati világban nagyon gyorsan leszerelték az ilyen rendszerű reaktorokat). És arra is hivatkoztak, hogy erre a megállapításra nem hívták fel a nyugatiak (értsd a hidegháború közepén) eléggé az oroszok figyelmét. (amit ismerve a szovjet kémek teljesítményét nem hiszem, hogy erről ne tudtak volna a szovjetek, és a "belső" körben kellett, hogy erről tudjanak).
Szintén nehezen hihető, hogy nem volt tisztában azzal, hogy az alap sugárzás mérőnek mi a mérési határa, és a mért 3,6 rtg. mérési hiba. Nem hiszem, hogy ezt ő nem tudta az első pillanattól. Kellett tudja. Ez megint az ami a SZU-ban gyakori volt, hogy "ha már elb*tuk, akkor kicsinyítsük a problémát mert akkor jobban megússzuk".
Volt olyan státuszban Gyatlov akkor 86-ban az erőműben, meg a helyi pártbizottságokban is, hogyha azt mondja Brjuhanovnak meg Fominnak, hogy "bocs, de ez a teszt most itt nem volt végrehajtható", akkor semmi nem történt volna vele. Megcsinálták volna máskor a kísérletet. Amúgy ezt a turbinatesztet 1982 óta halogatták az erőműben, közben Gyatlovnak meg rögeszméjéve vált, hogy ő akkor megcsinálja, bármi áron. Legalábbis a túlélők így mesélték el. Ha Gyatlov mond akkor nekik nemet, akkor még az általad említett bűnbak keresés is elmarad, letudták volna azzal, hogy majd megcsináljuk máskor. Moszkvánál meg valószínűleg kimagyarázzák a dolgot, mert a helyi pártkáderek folyamatosan hazudtak Moszkvának minden témában, többek között emiatt is buktak meg, azon túl, hogy életképtelen volt a gazdasági berendezés is.
13-as, értem, de akkor mivan azzal az állásponttal, miszerint ha Gyatlov nem csinálja meg a tesztet akkor, akkor esélye sincs feljebb lépni a kommunizmus hierarchiáján? Ugyanis tudtommal több befolyásos nagy energiaigényű üzem is profitkiesés miatt ellenezte ezt a tesztet és emiatt felsőbb nyomás is volt.
(Eközben nem vitatok mellette semmit sem annak amit írtál, csak ezt a részét nem értem még)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!