Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Milyen sűrűnek kell Lennie...

Milyen sűrűnek kell Lennie egy testnek, hogy a szökési sebessége meghaladja a fényét?

Figyelt kérdés

2023. ápr. 3. 18:05
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
66%
Fekete lyukra gondolsz? Erre a témára találsz szakirodalmat bőven!
2023. ápr. 3. 18:27
 2/15 Mojjo ***** válasza:
100%
Szakirodalmat? A Schwarzschild rádiusz szóra kell csak rákeresni és meg is vagyunk :)
2023. ápr. 3. 18:30
 3/15 Kólauborkával ***** válasza:
100%

Vagy én nem értek valamit a kérdésben vagy te. Szóval kifejthetnéd.

A szökési sebesség az a sebesség amivel egy testnek rendelkeznie kell, ha el akar hagyni egy objektumot.

Ugye ez lehet a Föld körüli pályára állás, Föld bolygó elhagyása, Naprendszer elhagyása illetve a Tejút rendszer elhagyása.

Ehhez nem tudom hogyan csatlakozik kérdésedben a sürüség.

Vagy arra gondolsz, hogy mekkora tömegü bolygó kellene ahhoz, hogy a fény se jusson ki?

2023. ápr. 3. 18:34
 4/15 anonim válasza:
12%
Ezt sajnos nem tudom, de a kvarkok gyorsabbak a protonnál.
2023. ápr. 3. 18:42
 5/15 A kérdező kommentje:
A test arra az objektumra vonatkozott, amit más testek elhagynak. Nyilván nem az volt a kérdés, hogy milyen sűrűnek kell lenni az űrhajónak.
2023. ápr. 3. 19:18
 6/15 anonim ***** válasza:
58%

Most az kérdés, hogy mi szökik meg a fekete lyukból?

Az információn kívül semmi, legjobb tudásunk szerint.

Kicsit késő van.

2023. ápr. 3. 23:16
 7/15 2*Sü ***** válasza:
100%

A Schwarzschild-sugár azt adja meg – leeg6yszerűsítve –, hogy egy adott tömegű fekete lyuk eseményhorizontjának mekkora a sugara. Az eseményhorizont meg ugye az a határfelület, amin belül indulva a fény nem képes átlépni az eseményhorizontot. Ennek a képlete:

r = 2 * G * m / c²

(G a gravitációs állandó, m a tömeg, c a fénysebesség)

Mint látható a sugár egyenesen arányos a tömeggel. De ez ugye a sugár.

A térfogathoz ki kellene számolni a gömb térfogatát. Mivel a sugár egyenesen arányos a tömeggel, így a térfogat egyenesen arányos a tömeg köbével.

A sűrűség meg a tömeg és a térfogat hányadosa. A fentiek miatt a sűrűség fordítottan arányos lesz a tömeg négyzetével.

Ergo minél kisebb tömegű a test, annál nagyobb sűrűség esetén lesz nagyobb a szökési sebesség a fénysebességnél. Minél nagyobb tömegű a test, annál kisebb sűrűség kell ehhez. (Az már más tészta, hogy az adott test nem maradna ilyen sűrűségű, fekete lyukká válna, a fekete lyukaknál meg nem értelmezzük a sűrűséget.)

2023. ápr. 3. 23:48
 8/15 GLadislaus ***** válasza:
100%

Csak úgy kíváncsiságból számolgattam.

Egy föld tömegre 2×10^30 kg/m^3 jött ki.

Egy 50 milliárd naptömegű fekete lyukra 0,007 kg/m^3.

Ha el nem rontottam.

2023. ápr. 4. 09:12
 9/15 Kólauborkával ***** válasza:
0%
Megint lehet én nem értek valamit, de ez hogy? Mármint érted, a Föld sürübb, mint a feketelyuk?
2023. ápr. 4. 09:16
 10/15 Mojjo ***** válasza:
100%
@9: Ha egy földnyi tömegű fekete lyukat akarunk létrehozni, annak sűrűbbnek kell lennie, mintha egy 50 milliárd naptömegnyinek.
2023. ápr. 4. 09:20
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!