Ha a koffein is stimuláns, akkor enyhíthet az ADHD-s tüneteken?
"Caffeine doesn't target ADHD symptoms as effectively as proven prescriptions. And caffeine plus medication “can result in dangerously acute jitteriness or out-of-control impulsivity,” according to CHADD, a national resource for children and adults with ADHD."
Szóval valamilyen szinten van hatása rá, de a mellékhatásai miatt nem használható olyan dózisban ami hatásos lenne. Valamint okozhat veszélyes mellékhatásokat, ha más ADHD gyógyszerekkel keverik.
Felsőfokú nyelvvizsgám van angolból. A bemásolt szöveg azt állítja, hogy a koffein képes csillapítani az ADHD tüneteit, de nem helyettesítheti a gyógyszert, mert az hátekonyabban teszi.
4: pont ezért tettem fel a kérdést. Először én is azt hittem, hogy a kávé fokozza a hiperaktivitást, de stimuláns, úgyhogy megnöveli a dopaminszintet, ami nyugtat.
"A bemásolt szöveg azt állítja, hogy a koffein képes csillapítani az ADHD tüneteit, de nem helyettesítheti a gyógyszert, mert az hátekonyabban teszi."
Igen, de olvasd el az egész szöveget!
Caffeine plus medication can result in dangerously acute jitteriness or out-of-control impulsivity.
Koffein + gyógszzer -> Veszélyes mellékhatások jelentkezhetnek
hát azért ez nem egészen így van, hogy az anyagok gátló vagy serkentő anyagok, hanem a körülményektől függően viselkednek valahogy, és ugye az ADHD az egy fejlődési zavar, nem egy egészséges idegrendszer
egyébként az adderall az amfetamin, ami egyébként szintén egy serkentő, a hiperaktívoknál meg a segíti a koncentrációt
6: de nem arra vonatkozik a kérdésem, hogy mi történik, ha interakcióba lépnek egymással. Nem releváns.
7: a koffein is stimuláns, ugyanúgy mint az amfetamin.
"Szóval valamilyen szinten van hatása rá, de a mellékhatásai miatt nem használható olyan dózisban ami hatásos lenne."
Ez alatt azt értettem hogy, az a dózis amire azt lehet mondani hogy pozitív hatással van az ADHD tüneteire, annak a mellékhatásai már túl erősek hogy használható legyen. Thehát lehet hogy csillapítottad a tüneteid, de közben magas vérnyomásod, szívritmuszavarod, pánikrohamod, és migréned lesz a magas dózisú koffeintől.
Így nem hogy, nem helyettesítheti a gyógyszert vagy használható azokkal párhuzamosan. Csak úgy használható erre célra hogy közben koffein túladagolást idézel elő. Valamint ami még hátránya hogy a koffeinhez nagyon gyorsan hozzászokik az ember sokkal gyorsabban mint a többi gyógyszerhez. Így egyre és egyre többre lesz szükség.
Valamint voltak kutatások amik azt mutatták hogy a fokozott elnyújtott koffein bevitel erősebb tüneteket eredményeztek. Így valószínűleg ez egy nagyon sok tényezős dolog. Aminek a részletei jelenleg még nagyon nem ismertek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!