Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért kellett az éter a fény...

Miért kellett az éter a fény sebességének meghatározásához?

Figyelt kérdés

Felfedeztem, hogy Einstein relativitáselmélete nem csak úgy a semmiből esett ki, hanem megelőzte a Michelson-Morley féle kísérlet, amitől teljesen kész vagyok, hogy mennyire érdekes.

Egy dolgot nem értek viszont teljesen, megköszönném, ha valaki értelmesen elmagyarázná.

Azt értem, hogy az éter fogalma kellett a fény és egyéb elektromágneses hullámok terjedési közegének akkoriban, de a Michelson-Morley féle kísérlet szempontjából mi volt az összefüggése a fény sebességével?

Miért az éterhez, mint abszolút közeghez kellett mérni (feltételezem, hogy valami ilyesmi volt a cél), miért nem mérték meg relatívan a Föld forgásával megegyezően és ellentétesen?

Valami ködös itt nálam, hogy mi miből következik és a leírások is össze-vissza beszélnek erről.

Tud valaki jó forrást, vagy akármit?

Köszi!

2023. febr. 25. 15:31
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%
Talán az “éterszél” fogalma hiányzik ahhoz, hogy megértsd a MM kísérlet értelmét. Ha ui. volna éter, akkor a Föld mozgása miatt a fénysebesség nem volna teljesen ugyanaz minden irányban. Egy nagyon pontosan elkésített kísékleti berendezésben a tükörrendszerrel kettéválasztott és egymástól 90 fokra eltérített fénysugarak terjedési sebessége a felételezett éter hatására eltérne egymástól. Persze feltételezték, higy kicsi az eltérés, amit azzal lehet kimutatni, ha a két fénysugarat újra összehozzák és valamilyen interferenciát látnak a várt fáziseltolódás miatt. De ilyet nem találtak, ugye.
2023. febr. 27. 13:05
 12/14 anonim ***** válasza:
100%

a fizika úgy működik, hogy látunk, tapasztalunk valamit és arra kitalálunk egy magyarázatot.

aztán ezt ellenőrizzük és ha jónak tűnik, akkor örülünk.

persze általában nem úgy jó, hogy tényleg az, hanem pl. úgy, nem tapasztaljuk (mert pl. nem tudunk annyira pontosan mérni), hogy nem jó.

úgyhogy jellemzően abba futunk be, hogy valami ami eddig jó volt, egyszer csak elkezd nem jó lenni.

az egyik ilyen egyszer csak elkezd nem jó lenni az tapasztalat volt, hogy az inerciarendszer mindegy. mindegy milyen inerciarendszerben vizsgálod a dolgot, ugyanannak az eredménynek kell kijönnie.

mai napig is ezt tanítják az iskolában, de még az egyetemen is, hogy válassz magadnak olyan inerciarendszert, amiben a legegyszerűbb leírni a dolgokat és abban dolgozz. mert mindegy.

legfeljebb, ha a választott inerciarendszered gyorsul, akkor megjelennek tehetetlenségi erők is, de egyébként ennyi.

(fun fact: ha az USS Iowa ágyúival lövöldözöl 30 km-re, akkor már kell számolnod a Coriolis-erővel is)

na ebbe rondított bele nagyon csúnyán és első körben értelmezhetetlen módon a fény.

ma már tudjuk, hogy miért és el is mondjuk, hogy igen, az inerciarendszer mindegy, kivéve, ha nagyon nagy sebességek és/vagy nagyon nagy tömegek szerepelnek, mert akkor már nem az.

2023. febr. 27. 13:33
 13/14 A kérdező kommentje:

Köszi mindenkinek a válaszát! Mindenki érdekes dolgokat írt, de így általánosságban értem a problémát a kérdésem arra fókuszált, hogy maga az éter hogyan befolyásolta a kísérletet a fény sebességére vonatkozóan, amiből kiugrott ez a nagy WTF, hogy most akkor mivan.

A 11-es válasz hozta szerintem legközelebb a dolgokat. Éter szél, igen! Így már kicsit jobban el tudom képzelni. Ez nem volt meg nekem, hogy erre lőttek, vagy hogy hogyan is kell azt elképzelni.

2023. febr. 27. 19:10
 14/14 anonim ***** válasza:
100%
Igen, a kísérlet célja nem a fémysebesség megmérése volt, hanem a fénysebességek esetleges eltérésének kimutatása a fény irányának és így a feltételezett éterszél hatásának függvényében.
2023. febr. 28. 10:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!