Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az ember előtt élhetett...

Az ember előtt élhetett értelmes lény a Földön?

Figyelt kérdés
- az emberi intelligenciát megközelítő értelmi szinttel rendelkező legalább.

2023. febr. 11. 12:01
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:

Nagyon emberi fejjel gondolkodnak válaszadók közül. Abból indulnak ki hogy egy hasonló társadalom hasonló emberformájú lényekkel.

Innentől jön a kőeszköz a nyersanyagfelhasználás.

2023. febr. 11. 18:26
 12/21 anonim ***** válasza:

#11 Mert milyen fejjel kéne? A kérdésed az volt, hogy élt-e az emberi intelligenciát megközelítő lény előttünk a Földön. Ezek után az egyetlen hasznos metrika az emberi intelligencia és civilizáció. Nem a legjobb metrika, de ez a kérdés erre korlátol le. Persze, a hangya-közösségek sokkal szervezettebbek mint a miénk, de ez kit érdekel ha az emberi intelligenciáról szólt a kérdés.

Minden tulajdonság ami az emberi intelligenciát jellemzi teljesen értelmetlen és haszontalan a legtöbb állatnak. Nem véletlenül lettünk intelligensek, hanem mert evolóciós szempontból volt értelme. Evolúciós szempontból viszont nincs értelme annak, hogy kifejlődik egy intelligens faj, azért mert miért ne. Az intelligenciánk a civilizációnk terméke és vice versa (értem ezt az emberiség több százezer vagy tágabb értelemben akár többmillió éves történetére).

2023. febr. 11. 19:03
 13/21 A kérdező kommentje:

Az hogy emberi intellektust megközelítette még nem azt jelenti hogy emberi megoldásokat adott a problémáira. Az emberi fejjel-t erre értettem.

Elég gyakori hiba hogy így állnak neki saját faj nézőpontjából megoldani tágabb kérdéseket emberek. Ez bekorlátoz és tudom nehéz elvonatkoztatni. De a tudományos pártatlanság jó ha ebben is megnyilvánul.

2023. febr. 11. 19:50
 14/21 anonim ***** válasza:
Jó, akkor mit jelent az emberi intellektust megközelítése? Ezen a ponton már tényleg olyan ez a kérdés, hogy találjunk ki egy választ ami tetszik neked, úgy, hogy azt érezd hogy te találtad ki.
2023. febr. 11. 19:57
 15/21 anonim ***** válasza:

Ha tudsz angolul, itt egy eléggé kimerítő értekezés a témában:

[link]

Kicsit raccsol a beszélő, de van felirat a videohoz.

2023. febr. 11. 20:58
 16/21 A kérdező kommentje:

Az intelligencia röviden az életben felmerülő problémák felismerése és megoldásainak minősége. Analógiában úgy válaszolnék a kérdésedre, hogy éhezik egy zsiráf és egy leopárd is, tudatosul bennük, és az adott válasz -közel azonos környezetben- egyik és másik részéről más és más, a két faj adottságainak megfelelő. Amelyik faj könnyebben több élelmet szerez túlél, vagy nagyobb egyedszámú lesz, tehát jobb minőségű választ ad az éhség problémájára.

Azaz itt a fajra jellemző intelligencia, amit összemérve más fajokkal minőségi skálát is felállíthatunk fajoknál. Persze nem csak az éhség kérdésében, hanem szaporodás, szülés, eszközhasználat, gondolkodás, érzékszervek-érzékelés - tehát többféle kategóriában.

2023. febr. 11. 21:05
 17/21 anonim ***** válasza:

#16 Hát nem lettem előrébb. Fussunk neki mégegyszer.

A kérdésedben megemlíted az emberi intelligenciát. Sorolj fel olyan ismérveket, tulajdonságokat, ami az emberi intelligencia ismérvei, megkülönbözteti a többi faj intelligenciájától.

Értem amit leírtál, csak ettől nem tudom, hogy amikor a kérdésedben az " emberi intelligenciát megközelítő értelmi szintet" emlegeted, akkor fogalmam sincs hogy mire gondolsz, és elnézve több kiváló választ más sem, és elnézve a kibogozhatatlan eszmefuttatásodat, te sem.

2023. febr. 11. 21:26
 18/21 anonim ***** válasza:
Tehát a te kívánalmaid szerint létezhetett egy olyan faj, ami legalább olyan intelligens volt, mint az ember, de tüzet nem gyújtott, eszközöket nem készített, halottait nem temette el. Kérdem én, hogy miért lett volna nekik az emberéhez hasonló mértékű intelligenciája, ha ennyire nem használta? Magyarázd el, kérlek!
2023. febr. 11. 21:48
 19/21 A kérdező kommentje:

17-18. Én úgy látom a válaszodból, hogy érted te, amit kifejtek, csak kötözködést mímelsz.

A többi válaszolónál nem volt ebből gond.

Butaságot írsz: 'fogalmam sincs hogy mire gondolsz, elnézve több kiváló választ más sem'.

Ha nem érted a kérdésem akkor honnan tudod megítélni hogy kiválóak mások válaszai a nem értett kérdésre?

Ha más sem érti - ahogy feltételezed - akkor a más által nem értett kérdésre miért gondolod hogy kiváló választ adtak?

Mivel ilyen alap logikai hibákat vétettél így számomra nem releváns a kérdezősködésed a témában. Amit az erősen emberi központú válaszodban kifejtettél egy nem emberi faj feltételezhető létezéséről előttünk.

Analógia geocentrikus vs. heliocentrikus világkép.

De azért köszönöm!

2023. febr. 11. 22:07
 20/21 anonim ***** válasza:

#19 márpedig erre válaszolni fogsz ha vért izzadok akkor is. Akkor harmadjára:

az emberi intelligenciát megközelítő értelmi szinttel rendelkező legalább.

Ez a te kérdésedben volt. Milyen jegyei vannak az emberi intelligenciának, amit szerinted meg kéne közelíteni?

2023. febr. 11. 22:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!