Mit értünk mélyűr alatt?
At írja, nincs egyetértés. Van aki a naprendszeren kívülre használja. Egy számszerű határ a 0.01 AU a földtől.
köszönöm a válaszokat :)
Akkor eddig csak a Voyager szonda az egyetlen ember alkotta objektum, ami elérte a mélyűrt
"Akkor eddig csak a Voyager szonda..."
Ha a 0.01 AU-t használod, akkor viszont minden ami nem a föld-hold rendszerben van. A hold távolsága tőlünk ~0.003 AU
De elhagyta, amennyiben már nem a Nap(rendszer) vonzása az erősebb ott, ahol jár, gyorsul, de nem a naop irányába.
"Különös dolgok történnek a 45 éve utazó Voyager 1-gyel. Az 1977-ben indított amerikai űrszonda 2012 augusztusában kelt át a heliopauzán és lépett be a csillagközi űrbe, jelenleg 23,3 milliárd kilométerre jár, és így a legtávolabbi ember alkotta tárgy..
Heliopauza: Az a tér, ahol nap és kijjebb lévő bolygók vonzása nagyjából egyenlő és nem a nap a meghatározó
"Heliopauza: Az a tér, ahol nap és kijjebb lévő bolygók vonzása nagyjából egyenlő és nem a nap a meghatározó"
Egyáltalán nem ezt jelenti. A heliopauza a helioszféra (a napszél által dominált tér) külső határa.
(A csillagközi térbe (= ahol márnem a napszél domináns) valóban belépett, de ez nem azt jelenti, hogy ott már nem a Nap gravitációja dominálna.)
A Nap gravitációja által dominált térrészt nem hagyta el.
"However, if we define our solar system as the Sun and everything that primarily orbits the Sun, Voyager 1 will remain within the confines of the solar system until it emerges from the Oort cloud in another 14,000 to 28,000 years."
Nem minden Naprendszeren kívüli objektumot szokták rajta érteni, az egyedi csillagokat például nem.
Szóval nem egészen ugyanazt jelenti a kettő. (Egyébként amennyire tudom, egyik sem precízen definált kifejezés.)
#9 tulajdonképpen igazad van, ezért írtam, hogy nagyjából.
Igazán a következőket szokták mély-ég objektumoknak nevezni: galaxisok, planetáris ködök, csillagködök, nyílt- és gömbhalmazok, kvazárok.
De azért hadd álljon itt egy idézet: "Angol fordításból ered, a “deep sky” jelző első közelítésben minden olyan égi objektumra vonatkozik, amely Naprendszerünk határain kívül esik." (MCSE)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!