A Nap rettenet forró,,az Űr hideg" A Földünkön mégis , hogy lehet +40 fok is ha az Űrben kemény minuszok vannak?
Lehüll :-(
Egyet árulj el: ha egy gázlángon - aminek a hőmérséklete minimum 700 °C - elkezded melegíteni az ételed, akkor az étel rögtön 700 fokos lesz?
Nem lesz rögtön, .
De ott ugye nincs hideg közeg, a láng és a fazék között,
De a Nap és a Föld között szerintem van .
Ezt nemértem én🙄
A Nap fénye, amíg átjön a világűrön, nem hűl le.
Azért, mert nem hat kölcsön a világűrrel, egyszerűen csak átmegy rajta úgy, hogy közben nem történik semmi.
A világűr maga nem hideg!
A világűrben levő igen kevés anyag és sugárzás a hideg!
Ezzel viszont nem találkozik a napsugár útközben.
Egy adott testet körülvevő közeg képes arra hogy bent tartsa a meleget ez lehet akár légkör mert egyfajta ellenállást képez a hő ki áramlásásának. Ezt úgy szemléltethető legkönnyebben hogy nyáron strandon bent vagy a hideg vízben és amikor megszokod a vizet akkor már nem is olyan hideg de amikor átúszol egy másik helyre a víz egyből újra hideg lesz azért mert a bőröddel érintkező enyhén felmelegedett víz molekulák már nem érintkeznek a bőröddel.
De példa lehet erre az üvegházhatás de tulajdonképpen a levegőnek is van valamennyi üvegház hatása de ezt azért nem róhatjuk fel neki.
A hoba ott van hogy nincs hideg közeg az űr kb vákum itt értelmezhetetlen a hő.
Nincs hideg közeg ami lehűtse a tárgyat a napból érkező sugárzás melegíti de nem tudja hova leadni csak szintén sugárzással pld az iss t is hűteni kell
"14:45-ös komment a legjobb.
Kérdező, hétköznap életből vett példa erre:
A gázos sütőnkben húshőmérővel mérem a hőfokot, hogy receptszerűen süthessek.
A gázláng mondjuk 700 fokos, a szoba legyen 20.
Mégis ha elég finoman szabályzom a lángot, el tudom érni, hogy a sütő 200 fokos legyen.
Ekkor a lánggal felszabaduló hő megyeggyezik a szoba levegője által kivont hővel.
Az segíti a munkámat, hogy a sütő eredendően egy ilyen "egyensúlyt" vesz fel, bár a termodinamika ezt stacioner állapotnak nevezi.
Ahogy melegszik a sütő egyre nagyobb a hőmérséklet különbség közte és a levegő között, ez egyre nagyobb légáramlatokat hoz létre a sütő körül, amik egyre több hőt ragadnak el a sütőből. A légáramlat nem tud túl nagy lenni, mivel akkor lehül a sütő, ami csökkenti a légáramlatot...
Igaz az űrben a hőterjedés egyetlen módja a sugárzás, de ott is van egy hűtő hatás, ami annál erősebb, minél melegebb a test.
Ez a fekete test sugárzás, ami intenzitásban is egyre több energiát bocsájt ki, illetve kvantumonként is egyre több energiát visz el, ami egyre rövidebb hullámhosszú fényt jelent.
Így a Földfelszín egésze is átlagolva egy ilyen stacioner állapotba kerül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!