Mi a telep szerepe az áramkörben?
Tudod, mi az a feszültség, mi az áram, és nem érted, mi a telep? O.o
Abból jönnek az elektronok, amik végigcammognak a vezetéken, közben valami munkát végezve.
Helló,
13:56-os vagyok. Bocs. Ha még csak nyolcadikos vagy, akkor az a sok blabla, amit írtam, csak összezavar, ne is foglalkozz vele.
Hogy mi a telep szerepe az áramkörben? Nézz egy egyszerű példát: egy zseblámpaizzót rákötsz egy zsebtelepre.
A zsebtelep szolgáltatja az energiát, elektromos energia formájában. Ő az energiaforrás.
A vezetékek szállítják az energiát.
A zseblámpaizzó felhasználja az energiát és világít. Ő a fogyasztó.
Az energiaforrást a feszültséggel szokták jellemezni.A feszültség azt jelenti, hogy mekkora a telep munkavégző képessége. Ez azt jelenti, ha rákapcsolnak valamilyen fogyasztót, akkor mennyi elektront képes rajta egységnyi idő alatt átzavarni és ezzel mennyi energiát képes átadni a fogyasztónak. Egy 4.5 Voltos telep nem sok elektront képes átzavarni, de egy kis fényű zseblámpaizzónak elég. Egy normál villanykörte viszont nem világít róla. Egy 230-as konnektor sokkal többre képes. Ha ugyanazt a zseblámpa izzót rákötnéd a konnektorra, az izzó annyi energiát kapna, hogy szétpukkanna tőle. A normál izzó meg kellemes fénnyel világít.
Azt, hogy mennyi elektron folyik át egy áramkörben, azt hívjuk áramnak. Ezt a telep feszültsége is meghatározza, meg az is, hogy milyen fogyasztót kötnek rá.
Az Ohm-törvényt már tanultátok?
Kedves nyolcadikos kérdező! Azt érted, hogy miért kell üzemanyag a járművekbe? És ne gyere nekem a villamossal. A trolival se. Nem beszélve a villanyvonatról. :) Én a belsőégésű motorral hajtott járművekre gondoltam.
Csak nem úgy vagy vele mint az egyszeri ember? - értem én, hogy benzin, de mi hajtja? -
A kérdésedre tökéletes válaszokat kaptál az előző kommentelőktől. Csak annyit tennék hozzá, hogy miért is ÁRAMKÖR az áramkör? Mert áramok is folyhatnak benne! Milyen érdekes! Mi biztosítja mindezt? Ahhoz, hogy az elektronok (rendezetten) elmozduljanak energia kell. Na ezt az energiát biztosíthatja a telep. Többek között, mert nagyon sokféle tápegység is lehet még energiaforrás. A telep gyakorlatilag állhat akkumulátorokból, elemekből, és újabban farád nagyságrendű kapacitású kondenzátorokból.
Azért gondolom tisztában vagy vele, hogy ha kiveszed például a laptopodból az akkumulátort, nem sokat fogsz úgy internetezni vele. Pedig milyen jó volna ha úgy is működne, mert akkor élettartamának végéig bárhol folyamatosan használhatnád, nem kellene hálózat, hogy feltöltsd. :)
dellfil
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!