Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi a telep szerepe az áramkörben?

Mi a telep szerepe az áramkörben?

Figyelt kérdés
2010. okt. 3. 16:14
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
Feszültségforrás. Ó hajtja körbe az elektronokat.
2010. okt. 3. 16:40
 2/14 anonim ***** válasza:
Az az áramforrás!
2010. okt. 3. 16:42
 3/14 anonim ***** válasza:
Feltéve, hogy nem akkumulátorról van szó, mert akkor terhelés is lehet!(akkutöltőnél!)
2010. okt. 3. 16:43
 4/14 A kérdező kommentje:

Most akkor feszültség van áramforrás?

A kettőnek elég sok köze van egymáshoz, de nem mindegy!

2010. nov. 13. 10:07
 5/14 anonim ***** válasza:
100%

Helló,

mielőtt a telepről beszélnék, előbb pár szó a feszültség- és áramforrásokról:

Tökéletes feszültségforrás, illetve tökéletes áramforrás a valóságban nem létezik. Ezek csak modellek. Egy tökéletes feszültségforráson mérhető feszültség - akármennyire is terheled le a feszültségforrást - nem változik. Akár rövidre is zárhatod, a feszültség váltoatlan lenne, irtózatosan nagy áram leadása mellett.

Egy tökéletes áramforrás akkor is a megadott áramot pumpálja a áramkörbe, ha az éppen szakadást tartalmaz. Ehhez, ha kell, ívet húz, ha kell végtelen nagyságúra emelné a kapcsain a feszültséget.

Tehát a telep se nem feszültségforrás, se nem áramforrás. Ha mégis ilyen egyszerű modellt akarsz használni, akkor a feszültségforrás áll közelebb a valósághoz, azaz a telep feszültsége a terhelés függvényében nem nagyon változik.

Ha jobban akarjuk modellezni a valóságot, akkor az áramkörben levő energiaforrást generátorként szokás ábrázolni. Thevenin-generátor modellt, vagy Norton-generátor modellt szoktak használni (fontos, hogy ezek még mindig csak modellek). A Thevenin-generátor egy feszültségforrás, amivel sorba van kapcsolva egy ellenállás. A Norton-generátor pedig egy áramforrás, amivel párhuzamosan van kapcsolva egy ellenállás. Ezeknél a modelleknél már nem száll el sem a feszültség sem az áram.

A két modell ekvivalens egymással, azaz egy Thevenin-generátor modell átszámolható Nortonra és fordítva.

Tehát ez azt jelenti, hogy egy telep a valóságban se nem áramforrás, se nem feszültségforrás, mivel egy telep nem képes ideális áram- vagy fezültségforrásként viselkedni. Ha viszont a generátor modellt használjuk, akkor már használhatunk feszültséggenerátor (Thevenin) vagy áramgenerátor (Norton) modellt is.

Általában a telepet Thevenin-generátorral szokták ábrázolni, azaz megadják a terheletlen állapotban mérhető feszültségszintet (a feszültségforrás feszültsége) és a belső ellenállást (a sorbakapcsolt ellenállás értéke).

Ez például autó akkumulátor méretezése esetén fontos. Pl. autóakksi frissen feltöltve kb. 12.5 V feszültségű és az ellenállása kb. egy-két század Ohm. Ahogy az akksi öregszik, úgy ez az érték elkezd növekedni.

2010. nov. 13. 13:56
 6/14 anonim ***** válasza:
100%

Kedves előttem való hozzászóló! (13:56)

Nekem bizony van olyan stabilizált tápegységem, ami megközelíti a tökéletest. :-D Én csináltam. :-P. Annak akárhogy rángathatod a kimenetét és alig tudod kimérni az ingadozást :-D.

Egyébként jó amiket leírtál, de aki megkérdezi, hogy mi a telep szerepe az áramkörben, annak szerintem tök fölösleges Norton és Thevenin helyettesítő képet emlegetni, mert a kérdező az áram és a feszültség fogalmával sincs tisztában :-D

2010. nov. 13. 14:05
 7/14 A kérdező kommentje:
A telep és a feszültségforrás fogalmával teljesen tisztában vagyok ,hála a fizikatanáromnak.:D
2010. nov. 13. 14:22
 8/14 A kérdező kommentje:
Bocs, telep helyett áramforrást akartam írni.
2010. nov. 13. 14:23
 9/14 A kérdező kommentje:

Kedves 4.

Szinte semmit nem értek abból, amit leírtál.

Az utolsónak némileg igaza van, nem lehetek tisztába ezekkel a dolgokkal, mert még csak nyolcadikos vagyok!

2010. nov. 13. 14:25
 10/14 A kérdező kommentje:
És még mindig nem tudom, hogy mi a telep szerepe az áramkörben!
2010. nov. 13. 14:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!