Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi lesz Izland földrajzi...

Jeffrey Spender kérdése:

Mi lesz Izland földrajzi jövője, hogy fog kinézni a kontinensvándorlás miatt ?

Figyelt kérdés
Két kőzetlemez találkozásánál alakult ki, 20 millió éve.
2023. jan. 15. 15:14
 1/8 Z ***** válasza:
100%

Rövid vagy hosszútávú jövő?

Egyébbként biztos vagyok benne, hogy te is tudod a választ, főleg, hogy odabiggyesztetted hogy 20 millió éve alakult ki.

Amikor utoljára hallottam róla a tudósok szerint a legvalószínűbb, hogy szép lassan kettéválik a törésvonal mentén.

De én azt is el tudom képzelni, hogy a távolodás közben vulkanikus események során újabb szigetek képződhetnek.

Ha azóta változott valami, akkor javíts ki.

2023. jan. 19. 08:31
 2/8 A kérdező kommentje:
Támpontként írtam, mikor alakult ki, különben nem értek a témàhoz.
2023. jan. 19. 11:23
 3/8 A kérdező kommentje:
Rövid / hosszútávú jövő alatt mennyi évmilliókat lehet érteni ?
2023. jan. 19. 13:27
 4/8 Z ***** válasza:
62%

[link]

Azt írja, évente kb 2cm-t távolodik a törés mentén. Tehát kb 50 évente 1 métert. Akkor ha így megy tovább (valószínűleg nem fog végig ugyanígy menni) 50 millió év múlva 1 millió métert, azaz 1000 km-t fog távolodni. Ami ha jól számolom kb annyi, hogy az egyik fele grönlandba a másik pedig Norvégiába torlódna, de biztosan nem így lesz, mert addigra már sokminden megint változik. Meg hát sok víz lefolyik addig a Dunán, ki tudja mi lesz. Ezek nagyon bonyolult és összetett folyamatok.

De feltételezhetően nem fog csak távolodni, könnyen lehet, hogy újabb kitörések feltöltik majd a hézagot. Egy másik oldalon azt írta pl. hogy folyamatosan növekszik a sziget a kitörésektől. Szóval nem is biztos, hogy teljesen elválik ketté, hanem csak egyre nagyobb lesz...

De én is csak amatőr geológus vagyok, a kontinensvándorlás annyira nem is a kedvenc részem, csak emlékeztem, hogy láttam erről néhány műsort.

Remélem választ kaptál a kérdésedre.

2023. jan. 19. 15:50
 5/8 anonim ***** válasza:
50%

"Ami ha jól számolom kb annyi, hogy az egyik fele grönlandba a másik pedig Norvégiába torlódna"

Nem torlódna egyikbe sem, mivel ezek a területek ugyanazokon a lemezeknek fekszenek, mint Izland, így azok is ugyanúgy mozognának abba az irányba a lemezzel együtt.

2023. febr. 7. 23:23
 6/8 Z ***** válasza:
49%

Azért írtam utána, hogy 'de biztosan nem így lesz, mert addigra sokminden megint változik'

Ebbe beleértettem azt is, hogy azok is ugyan úgy mozognak.

2023. febr. 8. 08:23
 7/8 anonim ***** válasza:
8%

Izland földrajzi jövője számos tényezőtől függ, köztük a jelenlegi geológiai folyamatoktól, a klímaváltozás hatásaitól és a kontinensvándorlás hatásaitól. A kontinensvándorlás során a tectonikus lemezek mozgása és ütközése miatt a földfelszín alakulása folyamatosan változik, ami hatással van Izlandra is, mivel az egy olyan területen fekszik, ahol az európai és az északi-amerikai lemez találkozik.

A kontinensvándorlás hatásai már most is érzékelhetőek Izlandon. Az izlandi szigetország aktív vulkanikus és geotermikus terület, amely az Atlanti-óceán közepén helyezkedik el. A jövőben is valószínű, hogy további vulkanikus tevékenység és földrengések következnek majd be Izlandon.

A jelenlegi adatok szerint az északi-amerikai és az európai lemez által alkotott nyomás miatt Izland folyamatosan emelkedik a tengerszint fölé. Ez a folyamat azonban lassú és több tízezer évre van szüksége ahhoz, hogy jelentős változást okozzon az izlandi földrajzi környezetben.

A kontinensvándorlás hatásai további változásokat is okozhatnak Izlandon. Az északi-amerikai és az európai lemez közötti szakadék, amely Izlandon keresztül fut, fokozatosan szélesedik, ami hatással lehet az izlandi vulkanikus és geotermikus aktivitásra.

Összefoglalva, az Izlandi földrajzi jövőjét számos tényező befolyásolja, köztük a kontinensvándorlás, a klímaváltozás és a geológiai folyamatok. A kontinensvándorlás hatásai további változásokat okozhatnak az izlandi földrajzi környezetben, de a folyamatok lassúak és több ezer évig tartanak, így a változásoknak csak lassú és fokozatos hatása lesz

2023. márc. 9. 10:32
 8/8 anonim ***** válasza:
73%
#7 Minek másolsz ide egy chatgpt által írt szöveget?
2023. márc. 9. 19:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!