Lehet, 100 % páratartalom a környezetünkben?
Figyelt kérdés
Neten időjárást olvastam, azt írja
"Páratartalom 100 % "
Olyat már láttam, ha nagy köd van, akkor, hogy pl, 80%, vagy 89%
De 100 % 😲
2023. jan. 12. 04:17
1/10 Zcom09 válasza:
Lehet persze, főleg ha a leveglő lehűlőben van. De mondjuk a trópusi esőerdőkben szinte folyamatos a 100%-os páratartalom.
2/10 anonim válasza:
A százalék itt a levegő vízfelvevő képességére vonatkozik.
100% azt jelenti ebben az esetben, hogy több párát már nem tud felvenni, a levegő telítődött.
3/10 anonim válasza:
Igen, lehet. Az nem azt jelenti, hogy egy akváriumban élsz...
4/10 anonim válasza:
Amikor a szabadban mindenről csepeg a víz, köd van, lágy és nyirkos minden nedvszívó anyag, akkor biztos, hogy az a levegő már nem képes további vizet felvenni, tehát ilyenkor (ahogy a korábbi hozzászólók is írták) vízzel telített a levegő, 100% a relatív páratartalma.
5/10 anonim válasza:
Persze, hideg időben viszonylag gyakran előfordul.
Ez ugyanis relatív páratartalom, a levegőről meg azt kell tudni, hogy minél hidegebb, annál kevesebb párát tud megtartani.
6/10 anonim válasza:
"Olyat már láttam, ha nagy köd van, akkor, hogy pl, 80%, vagy 89%"
A köd ki sem alakul 100 % páratartalom nélkül (ekkor következik be a levegőben levő vízpára kicsapódása, ami aztán a ködöt alkotja). Ha melegszik a levegő és emiatt lejjebb megy a páratartalom, a köd megszűnik.
7/10 anonim válasza:
Zárt térben, ahol szabad vízfelület van, előbb utóbb 100% lesz a relatív páratartalom.
8/10 anonim válasza:
Sűrű esőben is 100% a páratartalom.
9/10 anonim válasza:
Persze. Meg kell különböztetni az abszolút és relatív páratartalmat. Az abszolút páratartalom azt mutatja meg, hogy a levegő térfogatának hányadrészét teszi ki gőzállapotú víz. Ez az érték értelemszerűen nem lehet 100%. A relatív páratartalom azt mutatja meg, hogy adott légköri körülmények között a levegő befogadóképességének mekkora része a páratartalom. Adott nyomáson és hőmérsékleten van egy elméleti határérték, a harmatpont, ahol a víz kicsapódik. Ez akkor történik meg, ha a levegő (relatív) páratartalma 100%
10/10 anonim válasza:
Bocsánat, a harmatpont az a hőmérséklet, melyre adott abszolút páratartalmú, adott nyomású levegőnek le kell hűlnie, hogy benne kicsapódjon a víz. Előreszaladtam, elnézést l.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!