Hogyan válhat valakiből kutató mérnök, például villamosmérnökként?
Például már suliban összeszedsz erröl tudást (nem tudom van-e ma külön felvehetö óra szupravezetökre, ezt önállóan gondoltam), majd a diplomamunkád csinálhatod egy ilyen jellegü témából, ahol felkereshetsz ezzel foglalkozó cégeket, hogy segítsenek, ha tetszik nekik az ötleted, akkor suli után valószínüleg náluk kezdesz.
Diploma munkán nem a világot kell megváltani, a témát kell részletesen körbeírni és mérésekkel is megbizonyosodni tudásod helyességéröl. Cégeket felkeresni egy ilyen témával szerintem teljesen rendben is van.
A mai világban a kapcsolatok döntik el, hogy hol kaphatsz egyáltalán valamilyen normálisabb megélhetési munkát.
Ha az iskoládban nem tudnak eligazítani ez ügyben, akkor kb. esélytelen elhelyezkedned. Magánban meg azzal foglalkozol, amivel csak akarsz - de megélni nem nagyon fogsz belőle.
A multiknál időnként (vagy permanensen) meghirdetett "kutató-mérnök" kódnevű állásokat a tulajdonosok rokonai és/vagy ismerősei kapják meg. Ezek konzervatív pozíciók, melyeknek lényege a mindenki fölött levés, átjárással és érinthetetlenséggel a céges struktúrában - tehát az ilyen helyet nem fogják elpazarolni szellemi értékteremtési ambíciókkal bíró "senkik"-re!
Ilyen pozíciókba max. közepes képességű szakmai slendriánok felelnek meg a céges csapatépítés pszichológiai elvei értelmében - hisz ezeket könnyű egy vezérigazgatói pozícióból kontroll alatt tartani.
Tapasztalatból írom mindezt - hisz anno még én is azt hittem, hogy megfogom az Isten lábát egy ilyen állásban, de majdnem börtönbe juttattak a szervezett céges bűnözők - és azóta se tudtam normális állást találni.
Az a baj hogy kétféle kutatás létezik. Van az, amit az iparban kutatás-fejlesztésnek hívnak és van a tudományos kutatás. Az iparban lenni kutató-mérnöknek inkább csak egy pozíció mint valódi kutatás.
A tudományos kutatás meg a hardcore verzió. Idegölő, cserébe alig van benne pénz. És ami pénz van benne azt is pofára osztják le.
Sokféle kutatás létezik és sokféle szinten. Hogy egy adott helyen (országban, városban) éppen mi, az sok mindentől függ, főleg attól, élnek-e ott ilyen igényű emberek.
Kutató nem elhatározásból lesz az ember, hanem érdeklődésből. Már középiskolai szinten. Hogy ott érdeklődő-e, az onnan derül ki, hogy egy két jó tanárnak feltűnik, és segít, terel, például versenyekre. Egyetemen még inkább, ott vannak tankörök, gyakorlatok, labor stb. És ott ki lehet tűnni például azért, mert az ember érdeklődő és utána olvas annak, ami éppen a téma. Vagy kérdez. Az oktatók észreveszik az ilyesmit. És ismét irányítanak. Akár munkahely felé is. Elvégre van tapasztalatuk.
A kutató, akár mérnök akár más, elkötelezett a témája iránt, érdekli (nem kötelességből, úgy megette a fene), folyamatosan tájékozódik. Új ötlet, elképzelés, bármi, nem "csak úgy" pattan ki valaki fejéből, hanem számos ismeret összevetéséből vesz észre valamit, kifejti, elemzi és végül leírja.
Hogy érdemes-e? Aki ilyent kérdez, annak a válasz, neked nem. Aki vérbeli kutató, ilyesmit nem latolgat. Ja, hogy megéri-e? Az igazi kutatónak igen. Aki azért akar ilyent csinálni, mert ebből akar meggazdagodni, annak nem. Ezen túl, ez is olyan, mint bármi más. Az érdekérvényesítés egy bonyolult és fontos dolog. És valamennyire tanulhat, főleg a technika, de igazából belülről jön, otthonról (kisgyermekkorból) hozza az ember. Igen, vannak csóró kutatók és vannak gazdagok is. Nem azon múlik, hol vannak, hanem azon, milyen az egyéniségük.
Lehet, sőt kell pályázni, pályázati lehetőséget megtalálni, jól megírni és nyerni. Pénzek (és ebből következően lehetőségek) így jönnek létre. Hogyan pályázzunk? Mindenekelőtt ez is egy tudás, tehát tanulható. a pályázatot valakik kiírták, mert akarnak valamit. Az elbírálók - mondjuk így - közepesen értenek hozzá, el kell kápráztatni őket, és akkor az a pályázat fog tetszeni, és nyerni.
Kutató nem egy két év alatt lesz valaki. És ha látszólag kitérőt tesz, annak is oka van. Ő tudja mi.
Doktori tanulmányok alatt kutathatsz amit csak akarsz (na meg amihez van témavezetőd)
Illetve cégeknél lehet nagy K+F szektorokban dolgozni. Ilyen például az ASIC/FPGA világa. Ott egész nap fejlesztés megy, semmi gyártás/garancia/ilyenek.
Hogy foglalkoznak-e itthon azzal a témával amit írtál, gőzöm sincs. Utána kell járni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!