Van kapcsolat a testsúly és a bátorság között?
Az elmúlt időszakban majdnem 10 kg-ot fogytam. Azt vettem észre, hogy általánosságban sokkal bátrabban viselkedek. Van bármilyen kapcsolat a túlsúly és az amigdala működése között?
Régebben olvastam egy könyvet (Edzett agy), ahol azt írták, hogy az izmok fejlettsége és a kardiovaszkuláris rendszer fejlettsége meghatározza, hogy mennyire viseljük jól a stresszes helyzeteket, mennyire tudjuk kezelni a félelmeinket, de a testsúly és a félelem kapcsolatáról nem találtam semmit.
Erre vonatkozóan olvasott vagy tapasztalt valaki hasonlót?
Láttál már chihuahua-t? Bátorság zokni nagyságban :D
Ha közrejátszott a fogyásodban, hogy elkezdtél valamilyen testmozgást végezni, akkor a magasabb tesztoszteron magabiztosság érzését erősítheti, csökkenti a szorongást, a stresszt, emelett pedig számos más hormon szabadul fel amit "boldogság-hormonokként" szoktak emlegetni pl.: endorfin és dopamin.
Vagy csak simán az hogy tudod hogy fogytál és ezért magabiztosabb vagy. Vagy csak simán magabiztosabb vagy :D
"Láttál már chihuahua-t?"
leírva viszont még biztos nem láttad a szóban forgó kutyafajta nevét...
Érdemes az ilyen gondolatokkal csínnyán bánni. Ez egy tipikus módszertani hiba, amikor két tényező együttállásából (korrelációjából) oksági viszont feltételezünk.
Más szavakkal: mivel két dolog egyszerre fordul elő, egyből arra gondolunk, hogy az egyik okozta a másikat.
A konkrétumok szintjén: lefogytál, és bátrabb lettél, ezért biztos az egyik okozta a másikat.
Minden bizonnyal nem erről van szó, hanem van bőven köztes láncszem is, nevezetesen (amit korábbal le is írtak) az önbizalom, énkép, önértékelés. Nyilván hormonális változások is dolgoznak a háttérben.
A lényeg, hogy nem ennyire egyértelmű a kapcsolat a két dolog közt, de tény, hogy nem túl ördögtől való a feltételezés.
A szóban forgó kutyafajta:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!