Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Van kapcsolat a testsúly és a...

Van kapcsolat a testsúly és a bátorság között?

Figyelt kérdés

Az elmúlt időszakban majdnem 10 kg-ot fogytam. Azt vettem észre, hogy általánosságban sokkal bátrabban viselkedek. Van bármilyen kapcsolat a túlsúly és az amigdala működése között?

Régebben olvastam egy könyvet (Edzett agy), ahol azt írták, hogy az izmok fejlettsége és a kardiovaszkuláris rendszer fejlettsége meghatározza, hogy mennyire viseljük jól a stresszes helyzeteket, mennyire tudjuk kezelni a félelmeinket, de a testsúly és a félelem kapcsolatáról nem találtam semmit.

Erre vonatkozóan olvasott vagy tapasztalt valaki hasonlót?

2023. jan. 5. 19:23
 1/6 A nagy Levin ***** válasza:
100%
Nem hiszem, hogy lenne kapcsolat, inkább csak nagyobb lett az önbizalmad.
2023. jan. 5. 19:48
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Jót tett az önértékelésednek es megnölt az önbizlmad. Igy voltam én is 35kilo fogyás után es hogy rendszeressen sportoltam. Testileg es lelkileg is erosebbnek ereztem magam, szemelyisegem is változot.
2023. jan. 5. 20:27
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Láttál már chihuahua-t? Bátorság zokni nagyságban :D

Ha közrejátszott a fogyásodban, hogy elkezdtél valamilyen testmozgást végezni, akkor a magasabb tesztoszteron magabiztosság érzését erősítheti, csökkenti a szorongást, a stresszt, emelett pedig számos más hormon szabadul fel amit "boldogság-hormonokként" szoktak emlegetni pl.: endorfin és dopamin.

Vagy csak simán az hogy tudod hogy fogytál és ezért magabiztosabb vagy. Vagy csak simán magabiztosabb vagy :D

2023. jan. 5. 22:23
 4/6 anonim ***** válasza:
0%

"Láttál már chihuahua-t?"

leírva viszont még biztos nem láttad a szóban forgó kutyafajta nevét...

2023. jan. 5. 23:42
 5/6 Psycho ***** válasza:

Érdemes az ilyen gondolatokkal csínnyán bánni. Ez egy tipikus módszertani hiba, amikor két tényező együttállásából (korrelációjából) oksági viszont feltételezünk.

Más szavakkal: mivel két dolog egyszerre fordul elő, egyből arra gondolunk, hogy az egyik okozta a másikat.

A konkrétumok szintjén: lefogytál, és bátrabb lettél, ezért biztos az egyik okozta a másikat.

Minden bizonnyal nem erről van szó, hanem van bőven köztes láncszem is, nevezetesen (amit korábbal le is írtak) az önbizalom, énkép, önértékelés. Nyilván hormonális változások is dolgoznak a háttérben.

A lényeg, hogy nem ennyire egyértelmű a kapcsolat a két dolog közt, de tény, hogy nem túl ördögtől való a feltételezés.

2023. jan. 6. 12:40
 6/6 anonim ***** válasza:

A szóban forgó kutyafajta:

[link]

2023. jan. 6. 15:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!