Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi a hidrogén-szulfid és a...

Mi a hidrogén-szulfid és a salétromossav reakcióegyenlete?

Figyelt kérdés
Házi feladatnak kaptuk, hogy nézzünk utána a hidrogén-szulfid és a salétromossav reakcióegyenletének. Utána is néztem, kezdtem a tankönyvekben való kereséssel, de egyikben sem találtam, pedig jópárat végignéztem, pl. Mozaikos, OFI-s stb. könyvek. Aztán megpróbáltam rákeresni a neten is, először a vegyjelekkel történő kifejezésekkel, majd pedig a magyar és angol elnevezésekkel. Mindössze 1-2 találat volt, amit relevánsnak mondanák. Ha a salétromossavat kicserélem salétromsavra, arra már több találat van, de ugyebár nem ez volt a kérdés. Ilyen kevés találat mellett inkább további megerősítést keresek, ezért kérem, aki tudja az egyenletet, az ossza meg velem, és lehetőleg azt is, hogy honnan származik az információ. Köszi előre is!

2023. jan. 3. 19:23
1 2
 1/12 A kérdező kommentje:
Talán rosszul fogalmaztam meg a kiírásban, de arról a reakcióegyenletről lenne szó, ahol ez a két anyag egymással reagál.
2023. jan. 3. 19:25
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
HNO2 + H2S = NO + H2O + S
2023. jan. 3. 19:32
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

#2 vagyok, leírom kicsit részletesebben is.

A salétromossav a HNO2, mert az "os sav" végződésből megtudhatjuk, hogy két darab oxigént tartalmaz.

A H2S a hidrogén szulfid, mert az S2- a szulfid ion.

A H2S egy redukálószer, a HNO2 pedig egy oxidálószer.

A reakció hatására keletkezik a kén, a nitrogén-monoxid és a "kimaradó" részekből pedig a víz.

(Ne felejtsd el rendezni: salétromossavból, nitrogén-monoxidból és vízből 2-2 van)

2023. jan. 3. 19:48
 4/12 A kérdező kommentje:
Kérném szépen, hogy csak forrással együtt adjátok meg az egyenletet, köszönöm előre is! Egyébként a kettes hozzászóló válasza rossz, már csak ha abból indulok ki, hogy bal oldalon 3 hidrogén van, jobb oldalon meg 2.
2023. jan. 3. 19:50
 5/12 A kérdező kommentje:
#2-es hozzászóló: épp akkor küldtem el a választ, amikor te is. Ha csak a rendezés miatt nem jó az egyenlet, akkor oké. Megkérdezhetném, hogy mi a forrása, hol találtad?
2023. jan. 3. 19:52
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

Megint én vagyok.

Stimmel a hidrogénok száma is.

2 HNO2 + H2S = 2NO + 2H2O + S

A jobb oldalon van 2*2 a balon pedig 1 molekulában 4.

(N: 2*2 mind a kettő oldalon

S: 1 mind a két oldalon

O: 2*2 mindkét oldalon)

Nem találtam, fejből írtam a salétromsav és a hidrogén-szulfid reakciója alapján.

Ott ugye NO2, H2O és S keletkezik.

A salétromossavban eggyel kevesebb oxigén van. (HNO3 helyett HNO2)

Így az egyenlet túloldalán is eggyel kevesebb oxigénnek kell lennie.

A nitrogén-monoxidban pedig pont eggyel kevesebb oxigén van mint a nitrogén-dioxidban.

2023. jan. 3. 20:26
 7/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ. Azért rejtélyes, hogy sehol nincs leírva ez az egyenlet (kivéve a chemicalequationbalancer vagy valami hasonló nevű oldalon).
2023. jan. 3. 20:45
 8/12 A kérdező kommentje:

A salétromossav wikipédia oldalán az van megadva, hogy HNO2 + 3 H2S → 3 S + NH3 + 2 H2O.

Akkor most melyik egyenlet a rossz?

2023. jan. 4. 01:29
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

A [link] oldal alapján is NO keletkezik:

"Oxidáló hatású, például a jodidiont (I-), kénhidrogént (H2S) oxidálja, miközben nitrogén-oxiddá (NO) redukálódik."

De máshol is így szerepel, pl.:

https://www.youtube.com/watch?v=y-d8UBDvZ6s

2023. jan. 4. 15:15
 10/12 A kérdező kommentje:
#9-es: köszönöm, bár a videóban szó sem esik salétromossavról, csak salétromsavról (HNO3).
2023. jan. 4. 18:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!